TOBB, Meclis komisyonlarında CHP'nin çıkardığı olaylara rağmen kabul edilen Kamu Reformu Yasa Tasarısı'nın bürokratik anlayışı değiştireceğini belirtti.

Haber Giriş : 17 Ocak 2004 23:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB, Meclis komisyonlarında CHP'nin çıkardığı olaylara rağmen kabul edilen Kamu Reformu Yasa Tasarısı'nın bürokratik anlayışı değiştireceğini belirtti.

İş dünyasının çatı örgütü, yargı sisteminin de reforma tabi tutulmasını istedi. Bürokrasiyi ?yatırımların önündeki en büyük engel' diye nitelendiren Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ?Tasarı söz konusu anlayışı tamamen değiştirecek nitelikte. Yasa Türkiye'nin önünü açacak. Değişim kolay olmuyor tabii, ama bu mutlaka yapılmalı.? dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen kamu reformunu desteklediklerini açıkladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım maliyetlerinin düşürülmesi kadar yönetim anlayışının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Merkeziyetçiliğin özel teşebbüsün sıkıntılarını kavramaktan uzak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ?Kriz dönemlerinde tek etkilenmeyen kesim bürokrasi ve devlet kesimidir. Bürokratların işlerini kaybetme gibi bir dertleri yok. Bu yüzden yatırımcının, yatırımın ne anlama geldiğini de bilmiyorlar.? diye konuştu. TOBB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: ?Kriz döneminde adım adım Anadolu'yu dolaştım. Özel görüştüğüm işadamlarından işçisinin maaşını ödeyemediği için ağlayan işadamları gördüm. Bürokrasinin bu insanların halinden anlaması lazım. Bir yatırımcı yatırımı için 7 yıl izin alamıyor. Aynı yatırım İtalya'da 3 ayda yapılabilecek seviyede. Bürokrasi yatırımcının önünü açacak zihniyete gelmeli. Meclis'te görüşülen tasarı kabul edildiğinde mevcut bürokratik sistem tamamen değişecek.? Yatırımların önündeki engellerin kaldırılması için hükümetin adımlar atmasına rağmen henüz ciddi bir mesafe alınamadığına dikkat çeken Rifat Hisarcıklıoğlu, ?Ekonomik program uygulanmaya başladığı dönemlerde yabancı yatırımcı çekebilmek için bazı adımlar atılacaktı. Uluslararası büyük şirketlerin başkanları ile toplantı yapıp Türkiye'ye yatırım çağrısı yapacaktık. Henüz bu konularda bile bir adım atamadık.? dedi.

?Adli reform da şart'

Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde adalette reform yapması gerektiğine de vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, hukuk sisteminin iyi çalışmadığını söyledi. ?Hukuk iyi çalışmayınca en iyi kanunu yapsanız da bir anlamı yok.? diyen Hisarcıklıoğlu, birçok işadamının karşılıksız çıkan çekleri için adli mercilerde hak aramak istemediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu ?İşadamlarının hangisi elindeki çekin tahsili için adalet mekanizmasına başvuruyor? Hiçbirisi. Çünkü adaleti kullanarak o çeki tahsile kalkarsa alamayacağını bilir? ifadesini kullandı. Devletin artık kendi konumunu belirlemesini isteyen Hisarcıklıoğlu, ?Devlet hem kural koyucu, hem oyuncu, hem hakem hem de seyirci. Türkiye, bu çağda yarış edecekse bu anlayışın değişmesi gerekir.? dedi.

Ekonomide iyi gelişmelerin olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin uzun yıllardan sonra ilk defa iki yıl üst üste büyümeyi yakaladığını söyledi. Bu yıl da büyüme gerçekleşirse bunun 3 yıl üst üste olacağına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ?Buradaki en büyük sevincimiz, büyümenin özel sektör vasıtasıyla yapılmasıdır.? dedi. Türk özel sektörünün bu kriz dönemine rağmen başarıyı yakaladığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, bu başarının ayakta alkışlanması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ?2,5 milyon işsiz var. Genç nesilden de 750 bin yeni insanımız bu listeye dahil oluyor. Bu insanlarımıza iş bulabilmek için 35 milyar dolarlık yatırım yapılması lazım. Bunun 5 milyar dolarını devlet yapıyor. 20 milyar dolarını özel sektör. 10 milyar dolarlık açık var. bunu da yabancı sermaye ile kapatmamız lazım. Bu nedenle yerli ve yabancı yatırımcının önü açılmalı.? şeklinde konuştu.

Almanya'da 2,5 milyon Türk'ün yaşadığını ve bunlardan 60 bininin girişimci olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ?Bu 60 bin Türk 300 bin kişiye istihdam sağlıyor ve 35 milyar dolar gelir elde ediyor. Türkiye'nin 68 milyon nüfusuna rağmen sadece 210 milyar dolar gayri safi milli hasıla elde edebiliyor. Bu rakam Avrupa'daki Türkler ile kıyaslandığında 900 milyar dolar seviyesine çıkarılması gerekir. Almanya'dakiler de Türk; onlar yapabiliyorsa Türkiye'dekilere de aynı şartlar sağlanırsa bu hedefe ulaşabiliriz.?

TÜGİAD Başkanı Hidayet Kaya da 2004 yılının Avrupa yılı ilan edilmesi gerektiğini belirterek, atılacak adımların Türkiye'nin 21. yüzyıldaki konumuna doğrudan etki edeceğini söyledi. Türkiye'nin uluslararası yatırım oratamında rekabet gücünün artırılması gerektiğine değinen Kaya, Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, ?Bütçenin en az yüzde 3'ü Ad-Ge'ye ayrılmalı? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber