Emniyet'ten 'yap-boz'lu trafik eğitimi

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan internet sitesi ile çocuklar oyun oynarken trafik işaret ve kurallarını öğreniyor, bilgilerini test edip, hazırlanan resimleri istedikleri renklere boyayabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, çocuklara trafik işaret ve kurallarını öğretmek için teknolojiyi kullanıyor. Genel Müdürlüğün www.egm.gov.tr adresindeki resmi internet sitesi üzerinden girilen ?Çocuk Polisi? bölümünde çocukları eğlenceli sürprizler bekliyor.

İnternet sitesindeki ?öğrenelim-eğlenelim? seçeneğini işaretleyen çocuklar, burada en çok sevdikleri oyunlardan biri olan ?yap-boz?larla karşılaşıyor. Trafik işaretlerinden oluşan yap-boz'u tamamlayan çocuklar, site sayesinde hem el ve zeka becerilerini geliştiriyor, hem de trafik işaretlerini tanıyorlar.

?Boyama? bölümüne giren çocuklar ise önceden hazırlanmış resimleri istedikleri gibi renklendiriyorlar. Trafik sembollerinin yer aldığı resimlerde 7 renk seçeneği bulunuyor.

Emniyetin çocuklar için hazırladığı sitenin, ziyaretçi akınına uğrayan bir başka bölümü de trafik testi. Adını, soyadını, yaşını ve mail adresini yazan çocuklar 10-15-20-25 soruluk testlerden dilediğini seçebiliyor.

Çocuklara eğlenerek trafik kurallarını öğreten Emniyet Genel Müdürlüğü, aynı site üzerinden çocukları ?Bisiklete Binme?, ?Araç İçinde Güvenli Yolculuk?, ?Servis Araçlarında Güvenli Yolculuk?, ?Emniyet Kemeri Kullanımı?, ?Çocuk Koltuğu Kullanımı?, ?Trafikte Yolcu Olmak?, ?Trafikte Yaya Olmak?, ?Trafik İşaretleri? ile ?Trafik Güvenliği İçin Çalışanlar? ve ?Okullarımızda Trafik Güvenliği? gibi konular hakkında da bilgilendiriyor.

BİSİKLET KULLANIRKEN DİKKAT

Bisikletle dolaşmanın hem sevilen bir eğlence hem de çok yararlı bir spor olduğu ifade edilen sitede, bisikletin boyu ve modelinin çocuğun boyuna, kilosuna ve yaşına uygun olması gerektiği belirtildi.

Bisikletin yükseklik ayarlarının doğru yapılması, ön ve arka kısmında mutlaka reflektör bulunması, zincirlerinin temiz ve yağlanmış olması, fren ve lastiklerinin de her zaman kontrol edilmesi gerektiği kaydedildi.

Çocuklara bisiklete binerken kask kullanmalarını da tavsiye edilerek ?Bisiklet kaskının çocuklara çok yakışan bir güvenlik aracı? olduğu belirtildi.

OTOMOBİL İÇERİSİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuğun keyifli olduğu belirtilen internet sitesinde böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesinin öncelikle sürücünün sorumluluğunda olduğu kaydedildi.

Seyir halindeki araçta bulunan yolcuların da yerine getirmesi gereken bazı sorumluluklara dikkat çekildi.

Sorumluluklarını yerine getiren yolcunun sürücünün işini kolaylaştıracağı ifade edildi.

?Çocukların anne ve babasıyla yolculuk ederken ilk sorumluluğunun arka koltuktaki yerini almak ve emniyet kemerini bağlamak? olduğu ifade edilirken, çocukların anne ve babasını rahatsız etmemek ve dikkatini dağıtmamak için özen göstermesi gerektiğine işaret edildi.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR

Emniyet kemerinin, ?kazaları önlemeyen ancak meydana gelebilecek yaralanmaları azaltabilen bir güvenlik aracı? olduğu belirtilen uyarılarda, pek çok kazada emniyet kemeri kullanımı sayesinde insanların hayatta kaldıkları anlatıldı.

Çocukların boyuna ve kilosuna uygun şekilde emniyet kemeri seçilmesi gerektiği de hatırlatılırken, kısa mesafelerde ve düşük hızlarda bile ciddi yaralanma tehlikesi olduğu ve bunun için en iyi önlemin emniyet kemeri takmak olduğu belirtildi.

SERVİS ARACINI DİKKATLİ SEÇİN

Trafik işaretlerinin önemi ve trafik güvenliği için çalışanlar hakkında da bilgi verilen sitede, çocukların servis araçlarında güvenli seyahat edebilmeli için dikkat etmeleri gereken konularda da bilgi verildi.

Buna göre, çocukların okula gidip gelirken kullanacağı servis aracının kurallara uygun olarak tasarlanmış ?okul taşıtı? olması gerekiyor.

Çocukların okul taşıtına binmeden önce, seyahat ederken ve indikten sonra ne yapmaları gerektiği de belirtilen internet sitesinde, çocukların trafikteki güvenliğini arttırmak için rahat hareket edebileceği giysiler giymesi, gerekli eşyaları alması, yaya kuralları ile 5 dakika ve 5 adım kurallarına uyması, okul taşıtının önünde ve arkasında durmaması, okul taşıtına bindikten sonra da bir an önce kendi yerine geçmesi, çantasını yerleştirmesi, ?gürültülü ve hareketli şakaları okula bahçesine kadar cepte tutması? gerektiği belirtiliyor.

Çocukların okul taşıtından inerken sürücünün iznini beklemesi, sırayla kapıya yaklaşması, tutunarak inmesi, giysilerinin bir yere takılmadığından emin olması, aracın önünde ve arkasında durmaması ve aracın önünden geçmek gerekliyse sürücünün kendisini gördüğünden emin olmasının da çok işe yarayacağı vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber