'TPAO'da özelleştirme yok'

TPAO Genel Müdür Vekili Şişman: "TPAO'da özelleştirme de yok işten çıkarma da"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2014 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'TPAO'da özelleştirme yok'

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, TPAO'nun özelleştirileceği yönündeki iddialara ilişkin, "TPAO'da özelleştirme de yok işten çıkarma da" dedi.

TPAO Kristal Park'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Şişman, TPAO ile ilgili düşüncelerinin ve hayallerinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, TPAO'da küçülmeye gidileceği ve özelleştirme yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"Aksine önümüzdeki günlerde yeni işçi alımları olacak. TPAO Batman'ı, Batman da TPAO'yu büyütmüş. İşçi sayısında azalma olmayacak. Emekli olanların yerine alım yapıyoruz. Devlet bize ne kadar izin verirse o kadar işçi alıyoruz. Önümüzdeki günlerde de alımımız olacak. Herhangi bir küçülmeye gitmiyoruz. TPAO'yu kapatma gibi bir çalışmamız da yok" diyen Şişman, çalışmaların yavaşlamasına neden olacağından bu tür haberlerle ilgili basın mensuplarından hassasiyet beklediklerini kaydetti.

Şişman, kamuoyunun doğru haberlerle bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "TPAO bünyesinde akademi açıyoruz. Akademi kapsamında basın mensubu da yetiştirmemiz lazım" diye konuştu.

TPAO ile ilgili "Bütünsel Dönüşüm Programı"nı hayata geçirmeyi planladıklarını vurgulayan Şişman, şöyle dedi:

"Büyümemiz için bütünsel dönüşüm şart. Ama bu kapsamda TPAO'yu yöneten insanlara zarar vermek gibi bir düşüncemiz de yok. Bir dönüşüm yapacaksak, büyük TPAO'yu hayal ediyorsak birlikte çalışacağız. Binlerce insanı düşünmeden bir adım atılabilir mi? Onlara zarar verecek bir adım atmak ancak hainlik olur. Ancak bu yönde bazı hatalar olmuş olabilir. İnsanız sonuçta. Ama büyük adımlar atmak için bazen risk almak gerekir."

- "TPAO'da son 10 yılda üretimde artış oldu"

"TPAO'da son on yılda üretimde önemli bir artış oldu" ifadelerini kullanan Şişman, şunları kaydetti:

"Üretimimiz 2002 yılında 90 milyon dolar iken 2012'de 1 milyar dolara yükseldi. 10 kata yakın bir artış sözkonusu. Biz, bu şirketin 10 yıl, 20 yıl sonrasını düşünmek zorundayız. Hepimiz geçiciyiz. O yüzden yarınları düşünerek çalışmamız lazım. Bunu da paylaşarak yapıyoruz. Bizim hatamız bu hedefleri yeterince anlatmamak. Bazı dedikodular diyalog eksikliğinden kaynaklanıyor."

Şişman, toplantıya katılmayan sendika yetkililerini eleştirerek, sendikanın işçilerin toplantıya katılmasına engel olduğunu öne sürdü.

Bu nedenle kalbinin kırık olduğunu anlatan Şişman, "Burada işçilerle bir araya gelmek istedik ama sendika işçilerin gelmesini engelledi. Onları bu şekilde yönlendirenler hata yapmıştır. Hatayı düzeltmek onlara düşer. Batman'sız, Adıyaman'sız TPAO düşünülemez. Biz Adıyaman'dan sonra burada da çalışanlarımızın da katılımı ile toplantı yapmak istedik ama olmadı" şeklinde konuştu.

- 'Siyasetle hiçbir sorunumuz yok"

TPAO'nun şeffaf bir yönetime sahip olduğunu savunan Şişman, şöyle konuştu.

"Hükümetin bize yönelik sağlam bir duruşu var. Bizim siyasetle hiçbir sorunumuz yok. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. İyi değerlendiremezsek de yazıklar olsun bize. Bu gemiyi yürütmemiz lazım. Hatalarımız olduğunda da eleştiriye açığız. Bahane aramadan bu hataları aşmaya çalışırız. İki yüzlülüğün karşısındayız. İnsan haysiyeti ve onuru için yaşar. İnsan parayı kazanır ama haysiyetini kaybetti mi bir daha geri getiremez. Bu anlayışla çalışıyoruz. Bugün buradayız yarın düz bir mühendisiz. Bir kez samimiyeti kaybettik mi, her şeyimizi kaybederiz."

- TPAO'dan yerel yönetimlere pay verilmesi

Gazetecilerin TPAO'nun Irak'ın kuzeyindeki petrol arama çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine Şişman, TPAO'nun Irak'ın kuzeyinde hiçbir çalışmasının bulunmadığını belirtti.

Devletin bu yönde çalışmaları olduğuna dikkati çeken Şişman, "Kuzeye girmemizin sorun teşkil edeceği düşüncesiyle oraya girmedik" dedi.

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın, "Çıkarılan petrolden yerel yönetimlere pay verilmesi gerektiğini parlamentoya girdiğimiz 2007 yılından beri söylüyoruz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Şişman, TPAO'nun kendi kurumları olmadığını, sadece üretim yaptıklarını, bunun Meclisin işi olduğunu aktardı.

- "2014 yılı için hedef 150 bin varil üretim"

Şişman, 2014 yılı hedeflerine ilişkin şunları dile getirdi:

"90 bin varil günlük petrol çıkartıyoruz. TPAO'nun 2014 yılı için hedef 150 bin varil üretim. Ama bu ciddi yatırımlar istiyor. İlk defa Rusya'da TPAO yer aldı. Bu ciddi bir çalışmadır. Bunun dışında da bir iki yerde daha çalışmamız var. Bunları da başarırsak TPAO çağ atlayacak. İçerideki varili çıkarmak ülke için daha önemli çünkü tüm katma değer ülkemize kalıyor. Ama, 'değişim ve dönüşüm' diyorsak cesur adımlar atmalıyız dışarıda."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber