OKS'de sorular kolaydı, ortalama yükselecek

Haber Giriş : 12 Haziran 2006 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Binlerce öğrenci dün kendilerine iyi bir lisenin kapılarını aralayacak OKS'de ter döktü. Sınav heyecanı geçti ancak öğrencileri bu kez de tercih stresi bekliyor. Uzmanlar ortalamaların yükseleceği konusunda uyarıda bulunurken, dikkat edilecek noktaları star okuyucuları için açıkladılar

FEN, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, Polis Koleji ve özel okullarda okumak isteyen öğrencilere yönelik Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) dün yurt genelinde 2 bin 384 binada 40 bin 945 salonda yapıldı. Sınava 388 bin 479'u kız, 423 bin 54'ü erkek toplam 811 bin 533 aday katıldı. Sınav sonuçları 10 Temmuz'da açıklanacak. Adaylar, okul tercihlerini 11-21 Temmuz tarihleri arasında internet üzerinden yapacaklar. Ancak uzmanlar, öğrencileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Eğitimde 40. yılını dolduran Fen Bilimleri Merkezi Dersaneleri öğretmenleri, OKS'de matematik dışında tüm soruların öğrenciler için kolay olduğunu söylediler. Bu nedenle geçen yıla göre daha fazla sayıda sorunun doğru cevaplanacağına dikkat çeken uzmanlar, ortalamaların da yükseleceğine kesin gözüyle bakıyor. Soruları doğru çözen öğrenci sayısı arttığında ise il başarı sıralaması okullara yerleştirmede en önemli etken olacak.

Sistem nasıl işleyecek?

Geçen yıl 85 net yaparak Galatasaray Lisesi'ne giren bir öğrenci ilk 30 binde yer alırken, bu yıl aynı net ve aynı puanla ancak ilk 35 bine girebilecek. Bu da onun Galatasaraylı olma şansını azaltacak. Örneğin; İstanbul'da 100 soru üzerinden 90 neti olan bir öğrenci ile Diyarbakır'da aynı başarıyı yakalayan aday arasında yerleştirmede farklılıklar yaşanabilecek. Her iki öğrenci aynı neti yapmış olmasına rağmen, yaşadıkları illerin başarı sıralaması istedikleri okula yerleşmelerinde belirleyici olacak.

İl başarı sırası çok önemli

Bu durumda Diyarbakır'da 90 netle il birincisi olan bir öğrenci İstanbul'da ilk 10 bine giren rakibine ?il birinciliği' avantajı ile ciddi bir fark atabilecek. Ancak, İstanbul'daki öğrenci de il puanını daha yüksek alacağı için biri ilk tercihini diğeri ise ikinci tercihine girebilecek. Okulların taban puanları da bu durumdan birkaç puan etkilenerek yükselebilecek. Tüm soruları doğru cevaplayan adaylar 500 tam puan alacak. İstanbul'da hazırlık eğitimiyle birlikte 5 yıl eğitim verilen 6 okul bulunuyor.

İyi liseler tavan yapacak

ÖSS başarıları yüzde 90 ile 95 arasında değişen İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi ve Kabataş Lisesi'nin OKS puanlarının da bu yıl artaması bekleniyor. Bu okullara girebilmek için neredeyse soruların tamamını doğru cevaplamak gerekiyor. 90 netin altında neti olanların ise şansı oldukça az.

24. soru hatalı mı?

Rehberlik uzmanları OKS'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından biri olan 24'üncü soruyu din eğitimi almayan öğrencilerin yanıtlamasının zor olduğuna işaret ederek, belirterek, sorunun soruluş biçiminde hata olduğunu bildirdi. Soruda, ?dinler gereği' ifadesinin yer alması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Türkiye'nin farklı inançlara evsahipliği yapan bir ülke olduğuna dikkat çektiler.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber