Gizli bildirim iş güvenliği sağlayabilir

10 işçinin asansör faciasında öldüğü İstanbul Torun Center projesinde iş güvenliği sorumlusunun da gözaltına alınması, iş güvenliği mevzuatını yine gündeme getirdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Eylül 2014 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gizli bildirim iş güvenliği sağlayabilir

MİTHAT YURDAKUL / Ankara

Mevcut düzenlemelere göre iş güvenlik uzmanı, tehlikeli bir uygulamayı, maaş aldığı işverenin zarar etmesi pahasına engellemek zorunda.

İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kavlak, "İş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin işveren baskısından kurtulması lazım. Değişim için iş güvenliği uzmanları yalnız bırakılmamalı" dedi.

Patrona bağlı...

Mevcut yasaya göre işveren, iş güvenlik uzmanını dışarıdan alabileceği gibi çalışanlar arasından da seçebiliyor. Bu görevli, işçilerin sağlığını etkileyebilecek konularda diğer işçiler ile maaş aldığı işverenini bilgilendirmek zorunda. Çalışma Bakanlığı'na gizli bir bildirim olanağı ise yok

2014'te 111 işçi can verdi

ARİF BALKAN

Her yıl şantiyelerde yüzlerce işçi yüksekten düşüp ölüyor, bir o kadarı yaralanıyor. Ama bu ölümler kader değil. İşveren, 'Yüksekte Çalışma Talimatnamesi'ne uymuyor.

Mecidiyeköy'de önceki gün 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasının ardından gözler inşaat sektörünün 'kanlı karnesi'ne çevrildi. Türkiye'de inşaat sektörü ekonomide büyük paya sahipken inşaatlardaki iş güvenliği tedbirlerinin eksikliği can yakıyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2012 yılında en az 278 inşaat işçisi can verdi. Yarısından fazlası yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen kazalarda 2013 yılında ise 294 işçi hayatını kaybetti. Torunlar Center'da gerçekleşen facianın ardında ise 2014 yılının ilk 9 ayında en az 111 inşaat işçisi çalışırken yaşamını yitirdi.

'Kanlarla yükseliyor'

İşçiye mezar olan inşaatlarda özellikle yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen kazaların önlenebilmesi için Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında yer alan Yüksekte Çalışma Talimatnamesi düzenlenmiş. İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Akyol, yüksekliği tabandan itibaren 2 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlara, kiremit döşeyicilerine, oluk ve dış cephe işleri yapanlara emniyet kemerleri verilmesi gerektiğini belirtirken asansörler için bakım çalışmalarının sıklıkla yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Akyol, önlemlerle kazaların oluşmasına sebebiyet veren etkenlerin ortadan kaldırılabileceğini vurgulayarak, "Torunlar bize gösterdi ki yüksek yüksek rezidanslar hayatını kaybeden işçilerin kanlarıyla yükseliyor. Gerekli önlemleri düzenleyen kurallar mevcut. Yaptığımız araştırmalardan biliyoruz ki hiçbir şantiyede bu kurallara tamamıyla uyulmuyor. İşveren işçiye sağladığı bir baretle iş güvenliğini halletmiş olduğunu düşünüyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber