Yorgunluğun altında 11 hastalık var

Çoğu kez yorgunluk deyip geçiyoruz veya geçiştirmek için çeşitli yöntemler deniyoruz. Oysa uzmanlar sürekli yorgunluğun 11 farklı hastalığın belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Eylül 2014 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yorgunluğun altında 11 hastalık var

GÜLDEN KILIÇ

Bazı dönemler çalışma hayatınız yoğun olmasa da yorgun hissedersiniz. Hiç bir şey yapmak istemezsiniz, yapılması gerekenler ise gözünüzde büyür. Çoğu kez yorgunluk diyerek geçiştirmek istersiniz, ve ya çay, kahve, biraz uygu gibi yöntemlerle üstesinden gelmeye çalışırsınız. Oysa bu durum sanıldığının aksine pek çok hastalığın habercisi olabilir. Aile Hastanesi Bahçelievler İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, sürekli yorgunluk hissetmenin 11 farklı hastalığın belirtisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Halsizlik deyip geçmeyin!

Uslu, sürekli yorgun hissetmenin altında çoğunlukla psikolojik sebeplerin yattığını söylüyor. Yorgunluğun pek çok hastalığın habercisi olduğuna dikkat çeken Uslu, nedenlerini şöyle sıralıyor: "Yanlış beslenme alışkanlığı, kronik yorgunluk sendromu, vitamin-mineral eksiklikleri, uyku bozuklukları, metabolik hastalıklar, kansızlık, romatizmal hastalıklar, böbrek yetersizliği, kronik kalp ve akciğer sorunlarına bağlı olarak da yorgunluk meydana geliyor." dedi.

Kadın erkek fark etmiyor

Yorgunluğun cinsiyet ayırmadığını kaydeden Uslu, "Yorgunluk kadında da erkekte de sık görülür. Sadece yorgunluğu tetikleyen hastalıklar da farklılık gösterir. Kansızlığa bağlı yorgunluk üreme çağındaki kadınlarda daha sık görülür. KOAH'a bağlı yorgunluk ise erkeklerde daha sıktır." dedi. Uslu, yorgunluk ilerde oluşacak bir hastalığa işaret etmediğini, mevcut bir hastalığın bir belirtisi olabileceğine işaret etti.

Çay ve kahve miktarı önemli

Uslu, beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklarının yorgunlukla ilişkilisi olduğunu söylüyor. Sıvı kaybının en sık karşılaşılan beslenme bozukluğu olduğunu kaydeden Uslu, "Bunun dışında aşırı çay ya da kahve tüketmek, alkolizm, aşırı aburcubur tüketmek, dengeli beslenmemek yine vitamin - mineral eksikliklerine ve sıvı elektrolit bozukluklarına yol açarak halsizlik ve yorgunluğa sebep olabiliyor" açıklamasını yaptı.

Günümüzde kronik yorgunlukya stres arasında güçlü ilişki olduğunu hatırlatan Uslu, yoğun stresin neden olduğu anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik bozuklukların yorgunluğu tetiklediğini kaydediyor.

Mevsim dönümlerine dikkat

Uslu, mevsim değişikliklerinin de önemli ölçüde yorgunluğa neden olduğunu söylüyor. Özellikle sonbaharda yorgunluk şikayetlerinin arttığını kaydeden Uslu, "Değişen nem ve sıcaklık hormonları etkiliyor. Bu süre zarfında yorgunluk şikayeti olmayan yoktur. Yine uzayan, kısalan günlerin de yorgunluğa neden olduğunu kaydediyor" dedi.

SORUNUN ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK İÇİN!

Uslu, kronik yorgunluğun organik bir hastalığa bağlı olması durumunda mutlaka hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini kaydediyor. Genel olarak organik durumları da kapsayacak şekilde yorgunluğun üstesinde gelebilmek için şunları öneriyor:

- Davranışsal terapi ve bazı hastalar için egzersiz

- Sağlıklı beslenme

- Uyku yönetim teknikleri

- Uyku konforunu ve genel durumunu bozuyorsa ağrıyı, rahatsızlığı ve ateşi düşürecek ilaç tedavisi

- Anksiyete için ilaç tedavisi

- Depresyon için ilaç tedavisi kombinasyonunu

- Hastalık kaynaklı olduğu durumlarda konu çoğu zaman farklı branşlar tarafından değerlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber