Borçtan kurtulma rehberi

Torba Yasa çıktı ve borç başvuruları başlıyor. Ama kafalardaki sorular bitmedi. Bize gelen çok sayıda soru üzerinden mini bir rehber hazırladık

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Eylül 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Borçtan kurtulma rehberi

FARUK ERDEM

Meclis ekim ayını beklemeden Torba Yasa'yı çıkardı ve yaklaşık 20 milyon insanın hayatını değiştirecek düzenlemeleri hayata geçirdi. Yasanın çok kapsamlı olması kafalardaki soru işaretlerini de artırıyor. Bu noktada borçların ödenmesiyle ilgili bize gelen sorulardan mini bir rehber hazırladık.

Vergi borçları siliniyor mu?

Borç silinmesi söz konusu değil. Vergi borcunun aslı ödenecek. Vergi cezaları da ödenecek. Ama gecikme zamları silinecek. Kalan miktar vade farklarıyla taksitlere bölünecek. SGK'ya olan borçlarda da gecikme zamları silinecek.

Trafik cezaları ne olacak?

Bu konuda bir silme söz konusu. 120 liranın altındaki trafik cezaları tebliğ edilmeden silinecek. Köprü ve otoyollardan geçişlerle ilgili borçlar da 12 TL'nin altında ise yok sayılacak.

Yapılandırma için nereye başvurulacak?

Vergi borçlarıyla ilgili başvurular ilgili vergi dairelerine yapılacak. Sosyal güvenlik borçları için SGK'ya, emlak vergisi ve su borçları için belediyelere başvurulacak.

Vade farkı ne kadar olacak?

Faizler silindikten sonra ortaya çıkacak ana parayı taksitlerle ödemek isterseniz, vade farkı uygulanacak. Ana para borcunuz taksite göre şu katsayılarla çarpılacak:

Son başvuru ne zaman?

Vergi borçları için başvuruda son tarih 30 Kasım 2014. Bu tarih tatil gününe rastladığı için başvuralar 1 Aralık 2014'ün mesai bitimine kadar alınacak. Genel Sağlık Sigortası borçluları için süre ise 7 ay. Diğer prim borçları için ise 1 Ekim'den itibaren 3 ay süre verildi. Son günü beklememekte fayda var.

Hacizler kalkıyor mu?

Hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak. Varsa alınan teminatlar iade edilecek. Bu arada dava açmış olanların davalardan vazgeçmesi gerekecek.

Taksitleri ödemezsek ne olur?

Bir takvim yılında iki veya daha fazla taksit ödenmez ise yapılandırma bozulacak ve ilk haline dönecek. Taksiti geciktirir ya da eksik öderseniz gecikme faiziyle ödeyebileceksiniz.

GSS borcu çıktı ne yapayım?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkanlar ya da borcunu ödemeyenlere de imkan geliyor. Gelir testi yaptırmayanlar 7 ay içinde bu testi yaptıracak. Aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların bütün borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, geliri oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da, taksitle ödenebilecek.

Belediyeye borçlar yasada mı?

Belediye alacaklarından olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su alacakları da yasa gereği yapılandırma kapsamına alındı.

GAZETECİ NE İSTİYOR?

Basınİş Kanunu çalıştayları düzenleniyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın destek verdiği bu çalışmalar meslektaşlarımızın özlük haklarıyla ilgili çok önemli düzenlemeler içerecek. Bu konuda yoğun mesajlar alıyorum. İsteklerin başında 15 yıl ve 3 bin 600 günle tazminat hakkı kazanmak geliyor. Yine iş güvencesi, mesai ve izin haklarının tam kullanılması da öne çıkan diğer istekler. Milli ve dini bayramlarda çalışılıyor olması ise öteden beri meslektaşlarımız arasında tartışma konusu. Meslektaşımız da olan Sayın Akdoğan'ın bu çalışmaları mesleğin çalışanlarıyla yapmak istediklerini söylemesi de çok önemli. Hayırlı neticeler çıkacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber