Disiplin affındaki hata düzeltilecek

Haber Giriş : 19 Temmuz 2006 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, memurlara disiplin affı getiren yasaya ilişkin yayınladığı genelgede, yasa kapsamı dışında olan bazı suçları kapsam içinde göstererek büyük bir redaksiyon hatası yaptı. Devlet Personel Başkan Yardımcısı Şaban Talaş, redaksiyon hatası sonucu oluşan yanlışı düzelteceklerini bildirdi.

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, 4 Temmuz 2006 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5525 sayılı ?Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanunöun uygulanmasında birliği sağlamak ve tereddütleri gidermek maksadıyla bir genelge yayınladı. 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezalarının bütün sonuçlarıyla affeden yasanın uygulamasını düzenleyen genelgede, yasanın kapsam dışı tuttuğu suçlardan bazılarının af kapsamında gösterildiği belirlendi.

GENELGEDEKİ HATA

Yasa'da, af kapsamı dışında sayılan ?resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle kurumla sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları" genelgede af kapsamı içinde gösteriliyor. Genelgenin 3'ncü maddesinin ?a" bendinde ifade edilen, yasanın kapsam dışı tuttuğu söz konusu suçların, af kapsamına girdiği belirtiliyor. Af kapsamı dışında olmasına karşın genelgede yanlışlıkla kapsamda gösterilen bölüm şöyle:

?3 Kapsama dahil personelin 23/4/1999 tarihi ile 14/2/2005 tarihleri arasında ise;

a) Devletin şahsiyetine karşı işlemiş oldukları suçlarla, basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle kurumla sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları,

b) 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) ve (f) bentleri ile 69 uncu maddesi gereğince verilmiş yer değiştirme veya meslekten çıkarma cezaları dışında kalan disiplin cezaları, af kapsamına girmektedir."

DPT: REDAKSİYON HATASI, DÜZELTECEĞİZ

ANKA'nın, genelgedeki yanlışlığa ilişkin görüştüğü Devlet Personel Başkanı Yardımcısı Şaban Talaş, yanlışlık yapıldığını doğruladı. Talaş, yanlışlığın ?redaksiyon hatası" olduğunu belirterek, düzeltilmesi yönünde yeni bir genelge yayınlayacaklarını söyledi.

Bu durumda genelge resmi Gazete'de yeniden yayımlanarak düzeltilip yasaya uygun hale getirilecek.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber