KOBİ'ler faiz kıskacında

Merkez Bankası'nın yüksek faizdeki ısrarının faturası, Türkiye ekonomisinin dinamosu olan KOBİ'lere çıktı. Finansman maliyetlerinin ikiye katlandığı geçen yıl, bankaların takip altına aldığı KOBİ sayısı 25 bini geçti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Şubat 2015 17:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
KOBİ'ler faiz kıskacında

İstikrarı bozmaya yönelik olarak gerçekleşen Gezi Parkı olayları ile 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından Merkez Bankası'nın faizleri rekor oranda artırmasının faturası KOBİ'lere çıktı. Merkez Bankası'nın geçen yılın ocak ayındaki 5.5 puanlık faiz artışının ardından, finansman maliyetleri artarken ekonomi de durma noktasına geldi. Tüketimi de frenleyen bu politikayla birlikte Türkiye'deki istihdamın yüzde 78'ini, katma değerin yüzde 55'ini, yatırımların yüzde 50'sini, ihracatın ise yaklaşık yüzde 60'ını gerçekleştiren KOBİ'ler, geçen yıl bankalara teslim oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların geçen yıl takibe aldığı KOBİ sayısı, 25 bin 160 adetlik artışla 222 bin 318'e çıktı. 2013'te 20 bin 800 KOBİ takibe alınmıştı.


2 YILDA 45 BİN KOBİ TAKİPTE

Son iki yılda, kredi borcunu ödeyemediği için bankaların takibine giren KOBİ sayısı 45 bin 960'a ulaştı. 2012'de takibe alınan KOBİ sayısı 10 binin altında kalmıştı. KOBİ'lerin borcunu ödemekte zorlanmasında, kredi maliyetlerindeki artış ve ekonomide büyümenin yavaşlaması etkili oldu. Gezi Parkı olayları öncesinde yıllık ortalama yüzde 7 maliyetle borçlanan KOBİ'ler, 17-25 Aralık darbe girişimi ve Merkez Bankası'nın rekor faiz artırımının ardından yüzde 17'ye ulaşan maliyetlerle borçlanabildi. Merkez Bankası'nın faiz politikasının tüketimi ve yatırımları frenlemesi, KOBİ'lerin cirolarında da kayıplara neden oldu. Bankaların kredi verirken, birçok varlığa ipotek koyması da KOBİ'lerin hareket alanını daralttı.

BANKALARIN KASASI DOLDU Yüksekfaiz, KOBİ'leri sıkıntıya sokarken, bankaların kredi faizi gelirleri rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık sektörü geçen yıl kredilerden 106.5 milyar lira ile tarihinin en yüksek faiz gelirini elde ederken, bu rakamın 13.1 milyar lirası taksitli ticari kredilerden sağlandı. Taksitli kredilerden sağlanan faiz geliri geçen yıl yüzde 27.6 arttı. Bankacılık sektörü son üç yılda kredilerden 270 milyar TL faiz geliri elde etti.

MERKEZ'İN KRİTİK KARARI Enflasyondaki düşüşün 1 puanı bulması durumunda faiz indirimi için Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklayan fakat lobinin dolar tehdidine boyun eğerek geri adım atan Merkez Bankası, bu hafta toplanacak. Firmaların finansman maliyetlerinin düşürülebilmesi için politika faizinin yanı sıra, koridorda da indirime gidilmesi gerekiyor.

HÜKÜMET DURUMA EL ATTI Hükümet , yüksek faiz nedeniyle kredi ve nakit sıkıntısı yaşayan KOBİ'lere faizsiz kredi desteği sağlamak için harekete geçti. İlk aşamada da 50 binden fazla KOBİ'nin bu fırsattan yararlanması sağlanacak. Ortalama 50-300 bin lira arasında değişmesi beklenen kredi desteği mikro, küçük ve orta boy işletmeler olmak üzere 3 kesime verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber