TMSF, Uzan şirketlerinden 5 yıldır tahsilat yapmayan kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacak

Haber Giriş : 22 Şubat 2004 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMSF, Uzan şirketlerinden 5 yıldır tahsilat yapmayan kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacak

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan grubundan yıllardır alacaklarını tahsil etmek için hiçbir girişimde bulunmayan, ancak yönetimin el değiştirmesinden sonra harekete geçen kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacak. TMSF'nin Uzan grubuna ait şirketlerden 219'unun yönetimine el koymasının ardından, bu şirketlerin bazı kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları hizmetlerin parasını ödemedikleri ortaya çıktı.

'Kahramanlar' ortaya çıktı...
Söz konusu kuruluşlardan bazılarının, 5 yıl önceye kadar varan borçlarını ödemeyen şirketlerden alacaklarını yönetimin el değiştirmesinden sonra dava açarak haciz kararı aldırmaya çalıştıklarını vurgulayan üst düzey bir TMSF yetkilisi, şunları söyledi: "Fon'un şirketlerin yönetimine el konulması kararını almasından sonra, 3 - 5 yıldır bu şirketleri serbest çalıştıran kahramanlar ortaya çıktı. Bugüne kadar şirketlerin kendilerine olan borçlarını tahsil etmek için hiçbir girişimde bulunmayan bazı kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluları, şimdiki yönetimi ensesinden vurmaya, boğazını sıkmaya çalışıyor."
Aynı TMSF yetkilisi, "Bu kamu kuruluşlarının sorumluları, bugüne kadar alacaklarının tahsili için müracaat etmeyerek suç işledi. Hepsine suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Dava açılması halinde bu yöneticiler, 1.5 ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacak.

TEDAŞ'a borç 250 trilyon
Telsim'in, TEDAŞ'a 2000'den beri birikmiş elektrik borcunun 250 trilyon lira olduğu bildirildi. El koyma operasyonunun ardından, Gaziantep, Eskişehir, Şanlıurfa, Samsun, Edirne, Bartın, Trabzon, Diyarbakır, Van ve Ankara'daki Uzanlar'a ait çimento fabrikalarının 10 trilyon liralık elektrik borcu için TEDAŞ'a iki aşamalı ödeme planı sundu. Uzanlar'ın vergi borçları içinse el konulmadan önce harekete geçilmişti. İstanbul Defterdarlığı, Telsim'in 286 trilyon liralık vergi borcu için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Defterdarlık İmar Bankası'nın 813 trilyon stopaj borcu için de gecikme faizi ve üç kat cezasıyla birlikte 6.5 katrilyon liralık ihtiyati tedbir koydurdu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber