Yıllık izinde hastalanan KİT personeli nasıl hareket etmeli?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Kamu iktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde çalışıyorum. 20 günlük yıllık iznimi kullanırken 6 günde hastalandım ve usule uygun 10 rapor verildi. Bilahare iznimi tamamlayarak göreve başladım. Fakat hakkımda disiplin soruşturulması yapılmak üzere savunmam istenmiştir.
Bu davranışım yasal mıdır?
Disiplin cezası verilir mi?

CEVAP: 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin Hastalık ve Doğum İzni başlıklı 23 üncü maddesinde "Sözleşmeli personelin hastalık izinleri ile ücretli veya ücretsiz doğum izinleri hakkında kadroları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin tabi olduğu hükümler uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Mezkur 399 sayılı Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) bendinde "Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda, devlet tarafından tahsis edilen kamu sermayesinin karlı, verimli ve ekonominin kurallarına uygun bir şekilde kullanılmasında bulunduğu teşkilat, hiyerarşik kademe ve görev unvanı itibariyle kuruluşunun karlılık ve verimliliğini doğrudan doğruya etkileyebilecek karar alma, alınan kararları uygulatma ve uygulamayı denetleme yetkisi verilmiş asli ve sürekli görevler genel idare esaslarına göre yürütülür. Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevleri; genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile ekli 1 sayılı cetvelde kadro unvanları gösterilen diğer personel eliyle gördürülür.
Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
" denilmektedir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 105 inci maddesinde; Memurlara hastalıkları halinde, verilecek raporlarda gösterilecek lüzum üzerine, aylık ve özlük haklarına dokunulmaksızın
A) On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
B) On yıldan fazla hizmeti olanlara on iki aya kadar,
C) Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren lastalığa yakalananlara onsekiz aya kadar, izin verileceği; memurların hastalıkları sebebiyle yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri hastalık izinlerine ait sürelerin hesabında dikkate alınacağı hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 107 nci maddesine dayanılarak çıkarılan "Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik"in Yıllık İzinde Hastalanma Hali başlıklı 6 ıncı maddesinde "Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar.
Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine başlarlar.
Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı Kanunun değişik 102 nci maddesi gözönünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 ncü maddesine göre kullandırılır.
" hükmü yer almaktadır.

Söz konusu 399 sayılı KHK nin anılan maddeleri, 657 sayılı Kanunun mezkur hükümleri uyarınca KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin yıllık izinde hastalanması halinde;
1- Rapor süresi yıllık izin içerisinde kalması halinde personel izinin bitim tarihinde göreve başlayacağı,
2- Rapor süresi yıllık izin süresinden fazla olması halinde ise personel raporun bitim tarihinde göreve başlaması gerekmektedir.
3- Belirtilen açıklamalar uyarınca davranışınız yasal olduğu görülmektedir.
4- Yapılan disiplin soruşturmasından ceza verilmesi hukuki olmaz.

Yıllık izinde hastalanma konusuna ilişkin ayrıntılı haber için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber