YÖK ve MEB Ortak Komisyonu, iki tarafın uzlaşamadığı maddeleri de yasa taslağı metnine alacak.

Haber Giriş : 07 Mart 2004 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK ve MEB Ortak Komisyonu, iki tarafın uzlaşamadığı maddeleri de yasa taslağı metnine alacak.

ÖSS'de meslek liselerinin mağdur olmasına neden olan sistemin değiştirilmesi için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortak Komisyonu, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzlaşma sağlayamadığı maddelerin de yasa taslağına alınmasına karar verdi. Ortak komisyonun aldığı bu karar akıllara Kıbrıs modelini getirdi.

Kıbrıs sorununun çözümünde; Türk ve Rum tarafların uzlaşamadığı maddeler garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan'ın katılımı ile çözülmeye çalışılacak, dörtlü görüşmelerde de çözülemeyen noktaları BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın inisiyatif kullanarak çözmesi öngörülüyor.

Önemli bir adım
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Seçimden sonra ÖSS'yi değiştireceğiz" sözünün gerçekleştirilmesi için, önemli bir adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'ün oluşturduğu ortak komisyon, Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın seçimden önce tamamlamaya karar verdi. Ortak komisyon, uzlaşma sağlanamayan taslak maddeleri için de son sözü siyasi iradenin vermesi konusunda anlaştı.

Böylece meslek liselerinin mağduriyetini önleyecek ÖSS değişikliğinin Haziran'dan önce yapılması yolunda önemli bir engel aşıldı. Böylece ÖSS değişikliği, Yükseköğretim Yasa Taslağı'na dahil edilecek.

Metinde iki farklı görüş
Taslak metnine, uzlaşılamayan maddeler ile ilgili gerek YÖK'ün, gerekse Bakanlığın görüşünü içeren 2 farklı düzenleme konulacak. Nihai taslakta hangi görüşün yer alacağını ise hükümet belirleyecek. Komisyon toplantısında, son sözü siyasi iradenin söylemesi noktasında anlaşıldı. Komisyon, yasa taslağını 28 Mart yerel seçimleri öncesinde tamamlayarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e teslim etmeye de karar verdi. ÖSS değişikliğini de içeren taslağın, Haziran'da yapılacak ÖSS'den önce yasalaşarak yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı heyeti 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın YÖK ile ilgili 6. maddesinin değiştirilmesi için teklif sundu. Bakanlığın teklifi, Yükseköğretim Kurulu'nun 17 üyeli tek bir kuruldan oluşmasını öngörüyor. Teklif, kurul üyelerinden 2'sini Cumhurbaşkanı'nın, 7'sini Bakanlar Kurulu'nun, 7'sini Üniversitelerarası Kurul'un ve 1'ini Genelkurmay Başkanlığı'nın seçmesini içeriyor. YÖK Başkanı'nı ise YÖK üyelerinin seçmesini öneriyor.

Yenişafak


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber