Ziraat Bankası yönetimine nitelikli zimmet suçlaması

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK murakıpları, Ziraat Bankası yönetiminin 20 firmaya 3.5 milyon dolar çıkar sağladığı tespitinde bulundu. BDDK, hapis istemiyle dava açılmasını öngören raporu haftaya görüşecek

Dövizli kredi geri ödemelerinde 20 firmaya toplam 3.5 milyon dolar avantaj sağladıkları ve bu yolla Ziraat Bankası'nı zarara uğrattıkları iddiasıyla BDDK tarafından başlatılan soruşturmanın raporu tamamlandı. BDDK Murakıbı Sedat Yetim tarafından hazırlanan ve Çağlar ile diğer yönetim kurulu üyelerinin ifadelerinin de yer aldığı rapor, geçen hafta BDDK yönetimine sunuldu. Raporun önümüzdeki hafta BDDK gündemine alınması bekleniyor. Raporda, yöneticilerin ?nitelikli zimmet' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması istendi. BDDK yönetiminin rapordaki tespitleri onaylaması halinde suç duyurusunda bulunulacak. Ziraat'in yönetiminde, suç duyurusu talebinde bulunulan isimler şunlar: Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ, Başkan Yardımcısı Mehmet Mumcuoğlu, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu üyesi Can Akın Çağlar, Yönetim Kurulu üyeleri, Murat Ulus, Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu ve M.Emin Özcan. Kredilerle ilgili kararın alındığı 19 Temmuz tarihli toplantıya hasta olduğu gerekçesiyle katılmayan Yönetim Kurulu üyesi ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş ise kapsam dışında bırakıldı. HATIRLAMIYORUM: Genel Müdür Can Akın Çağlar ve diğer yönetim kurulu üyelerinin ifadelerinin de alındığı murakıp raporunda Çağlar'a, olağanüstü toplantı yaparak kredi geri ödemesiyle ilgili alınan kararın gerekçesi soruldu. Çağlar'ın ise ifadesinde, ?O toplantının ayrıntılarını hatırlamıyorum? dediği öğrenildi. Konuyla ilgili zimmet suçlamasında bulunan murakıp, Çağlar ve yönetim kurulu üyelerinin bankacılık lisanslarının iptal edilmesini de talep etti. Raporda, suçlanan kişilerden, sebep oldukları zararın tazmin edilmesi de istendi.

Düşük kurdan ödeme iddiası

Rapora göre, 18 Temmuz 2005'te Ziraat Bankası'na başvuran bir şirket dövizli krediyi geri ödemek istediğini, ancak ödemeyi sözleşmedeki, 1,560 YTL üzerinden değil, en düşük kurdan ödemek istediğini bildirdi. Banka şubesi ise yönetmeliklere göre bunun mümkün olmadığını bildirdi. Ancak yine rapora göre, firmanın bu başvurusundan bir gün sonra, Ziraat yönetimi toplandı ve Çağlar'ın sunduğu bir önergeyle bankanın ticari krediler izahnamesinde değişiklik yapılma kararı alındı. Böylece toplam 20 firmanın borcunda 3.5 milyon dolarlık kolaylık sağlandı. Raporda, bu şirketlerin borçlarını 20 Temmuz'da 1.335 YTL'lik kur üzerinden ödediği iddiası yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber