İÜ'nün Anayasa kürsüsünde ne profesör kaldı ne doçent

Haber Giriş : 12 Mart 2004 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İÜ'nün Anayasa kürsüsünde ne profesör kaldı ne doçent

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin anayasa kürsüsünde ders verecek profesör ve doçent kalmadı.

Bu sebeple kürsünün anabilim dalı başkanlığını İdare Hukuku Profesörü Zehreddin Aslan yapıyor. Anayasa derslerini ise bölge idare mahkemesi tarafından ataması iptal edilen Yard. Doç. Dr. Ferman Demirkol veriyor. Demirkol'un ismi, 15 Mart 1995'te Azerbaycan'da Haydar Aliyev'e karşı planlanan darbe girişimine karışmıştı.

1960 ve 1980 darbelerinin ardından hazırlanan her iki anayasanın mimarları İstanbul Hukuk'ta görev yapmıştı. Fakülte, en son Prof. Dr. Bülent Tanör'ün, Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun baskıcı yönetimine tepki olarak istifa etmesiyle gündeme gelmişti. Aynı dönemde yirmiye yakın profesör de ?Demokratik bir çalışma ortamı bulamıyoruz.? diyerek üniversiteden ayrıldığını açıklamıştı. Prof. Dr. Burhan Kuzu'nun 3 Kasım 2002'de milletvekili seçilmesi üzerine kürsünün başına Demirkol getirildi.

Ancak daha önce aynı kürsüyü yöneten Prof. Dr. Bülent Tanör, idare mahkemesine dava açarak Demirkol'un atama işleminin, yönetmeliğe aykırı olduğunu iddia etmişti. İtirazı haklı bulan mahkeme, önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ardından atama işlemini iptal etti. Ancak Rektör Alemdaroğlu, kararları uygulamadı. 2003-2004 öğretim yılında Demirkol aynı göreve tekrar atandı. Anayasa kürsüsünde ders vermeyi sürdüren Demirkol, daha fazla tepki çekmemek için anabilim dalı başkanlığını bıraktı. Bunun üzerine, Prof. Dr. Alemdaroğlu ile arasının iyi olduğu öne sürülen idare hukukçusu Profesör Aslan kürsünün başına geçti.

Zaman'ın sorularını cevaplayan Ferman Demirkol, ders vermeye devam etmesinin hukuka uygun olduğunu iddia etti. Atama işleminin 3 yıl için yapıldığını ve yürütmeyi durdurma kararının sadece o dönem için geçerli olduğunu ileri süren Demirkol, şöyle konuştu: ?Benim atama işlemim süreli bir işlemdi. İlk atamam 3 yıl içindi. 2000 yılında göreve başladım. Üç yıl sonunda tekrar komisyon önünde sınava tabi oldum ve ikinci defa atamam yapıldı. Dolayısıyla mahkemenin verdiği iptal kararı o atamam içindi. Şimdi o süre geçtiği için işlemin uygulama alanı kalmadı. Konusu imkansız oldu. Mahkeme kararı daha sonraki atamaları engellemez. Anayasa kürsüsünün anabilim dalı başkanlığına idare hukuku profesörü getirilebilir. Yakın branş olduğu için Zehreddin Aslan getirildi.?

Bazı öğretim görevlileri hem Demirkol'un atanmasını hem de Prof. Zehreddin Aslan'ın anabilim dalı başkanlığına getirilmesini yanlış buluyor. Mahkeme kararının daha sonraki atamalar için de geçerli olduğunu vurgulayan üniversite hocaları, özetle şu görüşleri dile getiriyor: ?Eğer işlem temelden çökmüşse, sonradan üstüne bina edilemez. İlk atama iptal edilmişse, ikincisi yapılamaz. Zehreddin Aslan'ın kürsü başkanlığı yapması üniversite içi demokrasiye aykırıdır. Aslan, Alemdaroğlu'na yakın bir isim olduğu için bu göreve getirildi. Kürsü başkanlığını yardımcı doçent de yapabilir. Kürsüdeki diğer iki yardımcı doçentin bu göreve getirilmesi gerekir. Ferman Demirkol da yardımcı doçent iken kürsü başkanlığı yapmıştı.?

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu ise Anayasa kürsüsündeki durumu özel üniversitelere bağladı. İstanbul Üniversitesi'nin ceza, medeni ve Roma hukuku bölümlerinde de öğretim üyesi sayısının azaldığını belirten Kuzu, bazı profesörlerin de şahsi kavgalar sebebiyle İÜ'den ayrıldığını kaydetti.

1960 ve 1980 darbelerinin ardından hazırlanan her iki anayasanın mimarları da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yapmıştı. 61 Anayasası'nın hazırlık komisyonu başkanlığını dönemin İÜ Rektörü Sıddık Sami Onar yaptı. 82 Anayasası'na da İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Orhan Aldıkaçtı imza attı. Türkiye'nin anayasa geleneğinin temsilcisi kabul edilen İÜ Hukuk Fakültesi, en son Prof. Dr. Bülent Tanör'ün Rektör Alemdaroğlu'nun baskıcı yönetimine tepki olarak istifa etmesi ile gündeme gelmişti. Alemdaroğlu'nun bütün yetkileri tek elde toplamasına karşı çıkan yirmiye yakın profesör aynı dönemde istifa etmişti. Tanör'den sonra Necmi Yüzbaşıoğlu, Alemdaroğlu ile çatışmaya girinceye kadar kürsünün anabilim dalı başkanlığını yürüttü. Yüzbaşıoğlu, Galatasaray Üniversitesi'ne gidince Prof. Dr. Burhan Kuzu başkan oldu. Kuzu, milletvekili olunca kürsü son profesörünü de kaybetti. Şu anda YÖK Başkanlığı'nı yürüten Prof. Dr. Erdoğan Teziç de 1992'den itibaren 7 yıl Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı'nı yürütmüştü. Teziç, Rektör Kemal Alemdaroğlu ile anlaşamayarak İÜ Hukuk'tan ayrılmıştı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber