Orman yangınlarıyla mücadele ve koruma çalışmaları bulunan memurlara yılda iki defa ek ödeme verilecek

Haber Giriş : 13 Mart 2004 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman yangınlarıyla mücadele ve koruma çalışmaları bulunan memurlara yılda iki defa ek ödeme verilecek

Aşağıdaki Kanun 9.3.2003 tarihinde Bakanlar Kurulunca TBMM'ye gönderilmiştir.

ORMAN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Madde 1- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 17 nci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

?Savunma, ulaşım, enerji, madencilik, haberleşme, baraj, gölet, su, petrol, doğalgaz, çöp depolama, altyapı, sportif alan, ölçüm istasyonları sağlık ve eğitim gibi öncelikli kamu yararı bulunan hizmetlerle ilgili her türlü yer, bina ve tesislerin Devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasının zorunlu olması halinde gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Ancak, Devletçe yapılan güvenlik ve savunma tesisleri, karayolu, köy yolu, demiryolu, içme ve sulama depoları ile isale hatları, kanalizasyon ve arıtma tesisleri, baraj ve göletler ile çöp depolama alanlarından bedel alınmaz. Bu izin süresi kırk dokuz yılı geçemez. Bu alanlarda Devletçe yapılmış olanlar dışındaki her türlü bina ve tesisler iznin sona ermesi halinde eksiksiz ve bedelsiz olarak Orman Genel Müdürlüğünün tasarrufuna geçer. Söz konusu tesisler Orman Genel Müdürlüğü veya Çevre ve Orman Bakanlığı ihtiyacında kullanılabilir veya kiraya verilmek suretiyle değerlendirilebilir. Tahsis amaç ve şartlarına uygun olarak faaliyet gösteren hak sahiplerinin izin süreleri; yer, bina ve tesislerin rayiç değeri üzerinden belirlenecek yıllık bedelle doksan dokuz yıla kadar uzatılabilir. Bu durumda devir işlemleri uzatma süresi sonunda yapılır. Verilen izinler amaç dışında kullanılamaz.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen bina ve tesislerin hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda yapılmak istenmesi halinde Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Bu takdirde kullanım bedeli, süresi, yapılan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilir.?


Madde 2- 6831 sayılı Kanunun 71 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlardan, Orman Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadelede nöbet tutanlar ile taşra teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadelede, orman koruma ve sınırlandırma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ila Kasım aylarında ayda 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma ücreti, personelin kadro unvanı, görev mahalli, çalışma süreleri, görevin önem ve güçlüğü dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bu kapsamdaki personele bir yılda ödenecek fazla çalışma ücreti toplamı Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerin cari yıldaki toplam döner sermaye gelirlerinin % 10'unu geçemez. Bu hüküm uyarınca fazla çalışma ücreti ödenen personele bu dönemde ayrıca herhangi bir fazla çalışma ücreti ile 12 nci maddede öngörülen ödeme yapılamaz.?

Madde 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Madde 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



GENEL GEREKÇE

31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 3373 sayılı Kanun ile değiştirilen 17 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları Anayasa Mahkemesinin 17/12/2002 tarihli, 2000/75 Esas ve 2002/200 Karar sayısı ile iptal edilmiş, iptale dair karar gerekçesi 8/11/2003 tarihli ve 25283 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup, iptal gerekçelerine uygun olarak maddenin yeniden tedvin edilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinde özellikle Devlet ormanlarında verilecek izinlerde "kamu yararı ve zorunluluk" aranması şartlarına yer verilmiş olduğundan, madde de bu kapsamda yeniden düzenleme yapılmıştır.

Ayrıca iznin sona ermesi durumunda Orman Genel Müdürlüğünün uhdesine geçen bina, tesis veya işletmelerin ne şekilde değerlendirileceği hususuna açıklık getirilerek; söz konusu bina, tesis ve işletmelerin Orman Genel Müdürlüğünün veya Çevre ve Orman Bakanlığının ihtiyacı için kullanılabileceği veya kiraya verilebileceği hükmü getirilmiştir. Böylece, 6831 sayılı Orman Kanununa 4999 sayılı Kanun ile eklenen ek 8 inci maddeye paralel bir düzenleme getirilmiştir.

Orman yangınlarıyla mücadele ve koruma çalışmaları gece gündüz demeden teyakkuz durumda bulunmayı, çıkan yangınlarda ise söndürme çalışmaları bitinceye kadar özveri ile çalışmayı gerektirmektedir. Son derece yorucu ve riskli olan bu çalışmalara karşılık memurlara bu iş için herhangi bir ödemede bulunulamamakta, bu durum çalışanların haklı sızlanmalarına yol açmaktadır. Öte yandan imzalanan toplu sözleşmeler gereği orman yangınları ile mücadelede çalıştırılan geçici ve daimi işçi statüsündeki personele kıdemlerine göre aylık altı yüz milyon liraya kadar yangınla mücadele ödemesi yapılmakta, işçilerin amiri ve sorumlusu durumunda bulunan memur statüsündeki personele ise herhangi bir ödemede bulunulmaması çalışmalardaki verim gücünü olumsuz yönde etkilemektedir.

Yapılan düzenleme ile; ormanlarımızın geleceği için hayati öneme haiz olan orman yangınları ile mücadele, koruma ve sınırlandırma çalışmalarını mesai kavramına bağlı kalmaksızın büyük bir özveri içerisinde yürütmekte olan Orman Genel Müdürlüğü personeline 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık fazla çalışma ücreti verilerek, özlük haklarında bir ölçüde de olsa iyileştirme yapılmaktadır.

Tasarı bu amaçlarla hazırlanmıştır.


MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Madde ile, 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 3373 sayılı Kanun ile değiştirilen 17 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarını iptal eden Anayasa Mahkemesi Kararı çerçevesinde; Çevre ve Orman Bakanlığınca, Devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılması zorunlu bina ve tesisler için izin verilebilmesi için, söz konusu tesislerin, savunma, ulaşım, enerji, madencilik, haberleşme, baraj, gölet, su, petrol, doğalgaz, çöp depolama, alt yapı, sportif alan, ölçüm istasyonları, sağlık ve eğitim gibi öncelikli kamu yararı bulunan hizmetlerle ilgili olması öngörülmektedir.

Madde 2- Madde ile, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlardan, Orman Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadelede nöbet tutanlar ile taşra teşkilatı kadrolarında orman yangınlarıyla mücadelede, orman koruma ve sınırlandırma faaliyetlerinde fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ila Kasım aylarında ayda 10000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenebilmesi öngörülmektedir.

Madde 3- Yürürlük maddesidir.

Madde 4- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber