YÖK Yasa Taslağı'nı değerlendiren Danışma Kurulu, YÖK'ün yapısının değişmesi gerektiğini açıkladı

Haber Giriş : 17 Mart 2004 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Yasa Taslağı'nı değerlendiren Danışma Kurulu, YÖK'ün yapısının değişmesi gerektiğini açıkladı

Yükseköğretim Yasa Taslağı çalışmalarını değerlendiren Danışma Kurulu "YÖK'ün yapısı değişmeli" dedi. Üniversite öğretim üyesi dernekleri, eğitim sendikaları, eski rektörler ve öğretim üyelerinden oluşan 'Danışma Kurulu', YÖK Yasa Taslağı çalışmalarına katkı sağlamak üzere ilk toplantısını geçtiğimiz Pazar günü yaptı.

Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığını temsilen Müsteşar Necat Birinci ile Müsteşar Yardımcısı Şaban Şimşek, Yükseköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir ve Prof. Dr. Mümin Köksoy katıldı.

Bakanlık heyeti, YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan taslak metni katılımcılara sundu. Danışma Kurulu üyeleri ise, komisyonun hazırladığı metin ile ilgili görüşlerini ifade ettiler. Görüşlerin ortak paydasını ise, Anayasa'nın yüksek öğretimi düzenleyen 130 ve 131. maddeleri ile YÖK'ün mevcut yapısı ve yetkilerini düzenleyen yasa maddelerinin değiştirilmesi gerektiği oluşturdu.

Rektörler 19 Mart'ta Ankara'da toplanacak

Öte yandan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve Rektörler Komitesi toplantıları, 19 Mart Cuma günü Ankara'da yapılacak. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, cuma günü önce, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında Rektörler Komitesi toplantısı gerçekleştirilecek.

UZLAŞILAMAYAN MADDELER
Taslak metinde Bakanlık ile YÖK'ün anlaşma sağlayamadığı maddeler de bulunuyor. İşte uzlaşılamayan ve son kararın siyasi iradeye bırakıldığı maddeler: ANA İLKELER: Bakanlık, yasanın "Ana ilkeler" bölümüne Anayasa'nın 42.maddesinde yer alan, "Kimse eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz" ifadesinin konulmasını istiyor.

YÖK: Bakanlık YÖK üyelerinin sayısının 17'ye inmesini ve tek kurul olmasını istiyor. Buna göre; Cumhurbaşkanı 2, Bakanlar Kurulu 7, Üniversitelerarası Kurul 7 ve Genelkurmay Başkanlığı 1 üye seçecek. Ancak YÖK bu düzenlemeyi onaylamıyor. Bakanlık, YÖK başkanını kurul üyelerinin bir defa ve beş yıllığına seçmelerini öneriyor.

SOSYAL KONSEY: Bakanlık üniversiteler ile sanayi ilişkini sağlamak için sosyal konsey kurulmasını istiyor. YÖK ise bu konseyi sakıncalı buluyor.

REKTÖR: Bakanlık rektörlerin 1 defa ve 5 yıl ya da 2 defa ve 3'er yıllığına seçilmesi önerilerinde bulunuyor. Seçilen üç rektör adayının Cumhurbaşkanı'na doğrudan sunulmasını istiyor. YÖK, 3 adayın kendisinin görüşleri alındıktan sonra Cumhurbaşkanı'na sunulmasını öneriyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber