'İhracatçı inovasyonu bu yıl öğrenecek'

İhracatçı daralan pazarlar için yeni nesil strateji arayışında. İşadamlarının zor dönemlerde daha yaratıcı olduğunu söyleyen Aymen, "Gerçek inovasyonu bu yıl öğreneceğiz

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 07:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'İhracatçı inovasyonu bu yıl öğrenecek'

İhracatçılar, küresel gelişmelerin etkisiyle zor bir dönemden geçiyor. Faturanın en ağır hissedildiği bölge ise özellikle meyve ve sebze ihracatının güçlü olduğu Akdeniz Bölgesi oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 14.8'lik bir daralma yaşayan bölge, Rusya krizi ve Habur Sınır Kapısı'ndaki sıkıntıları aşmak için yeni stratejiler geliştiriyor. Türkiye'de işadamlarının zor zamanlarda yüksek yaratıcılık performansı gösterdiğini belirten Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, "Yeni pazar arayışlarından Avrupa Birliği (AB) ile ortak çalışmalara kadar birçok çözüm için çalışıyoruz. Katma değerli ürünlerle ayrışacağız. İnovasyonun gerçek anlamda öğrenileceği bir yıla giriyoruz" yorumunu yaptı.


TRANSATLANTİK ÖNEMLİ

Aymen, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen yıl ana pazarlarda yaşanan kaybı telafiye yönelik projeler geliştiriyoruz. İhracattaki kaybı ancak AB pazarına yönelik Ar-Ge ve inovasyona dayalı değer bazında artışla kapatabiliriz. Bu yıl Sahra Altı Afrika, Latin Amerika gibi yeni pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Bu bölgelerdeki fuarlara milli düzeyde katılım olacak. Aynı şekilde Çin, sadece bizim değil tüm sektörler için yeni hedef pazar. Ancak yine de ana pazarlardaki düşüşü bu pazarlarda telafi etmemiz çok zor. Bu nedenle mart ayında Irak'a sektörel dış ticaret heyeti düzenleyeceğiz. AB ile ABD arasında yapılacak Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması bizim için çok önemli. Bunun için özel bir çalışma yapıyoruz. Bizi kurtaracak pazar yine AB olacak. Ancak bunun için de KOBİ'ler ileri teknoloji kullanarak Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem vermeye odaklanması gerekiyor."

'HABUR BİZİM CAN DAMARIMIZ'

İhracata , ilişkin sorunların aşılması yönünde çaba sarf ettiklerini anlatan Aymen, "Türkiye'nin ihracatında Irak'ın önemi büyük. Birkaç gündür bakanlık düzeyinde temaslarda bulunuyoruz. Habur Kapısı'nın kapanmasıyla iki tarafta bekleyen TIR sayısı 10 bin civarında idi. Kapının açılmasıyla sayı 400'lere kadar düştü. Habur bizim can damarımız. Irak'la ticaretimizin düzelmesi çok iyi olur" dedi.

İHRACATÇININ EN GÜÇLÜ OLDUĞU 10 PAZAR (2015/bin $)

Almanya 13.163

İngiltere 9.242

Irak 8.326

İtalya 6.694

ABD 6.252

Fransa 5.801

İspanya 4.747

İran 3.687

Rusya 3.679

Suudi Arabistan 3.461

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber