İhracatta yeni pazarımız Orta Afrika

Petrol fiyatlarının 33 dolara kadar gerilemesi ihracatta yeni pazarları gündeme getirdi. Petrol ihraç eden ülkelerde ciddi gelir kaybı oluşacağı öngörüsünde bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Yeni pazarlar bulmak için çalışmalara başladık. Orta Afrika ilk hedefimiz. Hindistan, Orta Asya'ya da yoğunlaşacağız

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İhracatta yeni pazarımız Orta Afrika

Türkiye'nin son aylarda Rusya ile yaşadığı uçak krizinin ardından PKK'nın Güneydoğu illerinde hendek kazarak huzursuzluk ortamı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, bunların ihracata olumsuz etki yaptığını söyledi. Ayrıca, kurlardaki dalgalanmanın da etkisiyle 2015 yılı ihracatında, 2014'e göre 13,7 milyar dolarlık düşüş olduğunu hatırlatan Bakan Elitaş, ihracatta yeni pazar bölgesini Orta Afrika olarak belirlediklerini açıkladı.

BİLEREK YAPANLAR HAİNDİR

HDP'li siyasetçilerin son aylarda PKK'nın hendek terörünü destekleyen açıklamalarına sert eleştirilerde bulunan Bakan Elitaş şunları dile getirdi: "Hendekçilerin terörünü doğrudan doğruya destekleyen siyasetçi olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde hendek siyasetini destekleyen siyasetçiye müsaade edilmez. Terörle bütünleşmiş dünyanın hiçbir yerinde siyaset kabul edilmez. Terörden siyaset çıkmaz. Terörist teröristtir, siyasetçi sadece söyler. Gidip de hendek kazanların önüne hendek kazmalarına imkan sağlayan, güvenlik kuvvetlerinin hendekleri kapatmak için gösterdikleri gayretlere engel olmaya çalışanlar terörle aynileşmişlerdir. Bütün bunlar, Türkiye'nin menfaatlerine karşı yapılmış işlerdir. Türkiye'nin menfaatlerine bilerek karşı duranlar bu ülkenin düşmanlarıdır, hainleridir, ihanet içerisindedirler."

400 MİLYAR DOLARLIK HAMLE

Dünyada nüfusu 1,6 milyar olan 57 İslam ülkesinin birbirleri ile ticaretin yüzde 18,8 olurken, dünya ile yüzde 22 olduğuna dikkati çeken Bakan Elitaş, aradaki 3 puan farkı artırmak için adım atılacağını söyledi. Elitaş, "57 ülkenin birbirleriyle yapacakları işlerde 400 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmış olacağız. Bunu da önümüzdeki dönem hayata geçirecek adımlar atacağız" tespitlerini dile getirdi.

DİR BURSA'DA MASAYA YATIRILDI

Yeni Şafak Gazetesi'nin gündeme getirdiği Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili de çalışma başlattıklarını açıklayan Bakan Elitaş, Bursa'da kamu ve özel sektörden 250 kişinin katılımı ile çalıştay düzenlediklerini söyledi. Bakan Elitaş, şunları söyledi: "İş aleminin şikayetleri var, ihracatçıların ise sürdürülmesi talepleri var. Şikayetlerden bazısı, 'Gelen malın aynı vasıfta olmayanı dışarıya çıkıyor', 'ya da içeride satılma durumu olabiliyor' şeklinde oldu. Çalıştayda aksaklıkları üzerinde durduk. Suistimali minimize etmek

için denetimleri sıkılaştırmamız gerektiğini biliyoruz."

RUSYA'YA AKILCILIK TAVSİYE EDİYORUZ

Bakan Elitaş, Rus uçaklarının defalarca Türk hava sahasını ihlal etmesi ve Rusya ile krizi de değerlendirdi. "Biz sağduyu ile hareket ediyoruz, akılcı davranıyoruz, Rus devlet adamlarının da biran önce akılcı davranmalarını tavsiye ediyoruz" diyen Bakan Elitaş, "Artık yapılan iş ve eylemler uluslararası ilişkiler standardının dışına çıkmaya başladı. Türkiye'nin bir karşı atak konusunda henüz bir düşüncesi yok. Yakın bir gelecekte inşallah Rusya'da sağduyu egemen olur" diye konuştu.

Rusların ihracat ürünlerine ilk günlerde ciddi engel çıkardığına dikkat çeken Bakan Elitaş, geçtiğimiz haftalarda 'tebdili kıyafet' alışverişe yapmaya markete gittiğini de dile getirdi.

TEBDİL-İ KIYAFETLE MARKETTE KENDİM DE GÖRDÜM

Markette domatesin kilosunun 6,5 lira, biberin 7 lira, salatalık 4,5 lira olduğunu gözlemlediğini söyleyen Elitaş, "O zaman arkadaşlara Rusya'ya ihracat rakamlarına bir bakın dedim. İnceledik, domates, salatalık pahalılaştı. Söylem ile eylem çok farklı. Rusya'ya giden ihracat ne olduğuna baktığımızda, 24 Kasım-10 Aralık arasındaki 15 günde düşüş zirve yapmış, Kasımın son haftası yüzde 5'lere gerilemiş. Ancak, ardından hızla yükselmiş" açıklamasında bulundu.

IRAK'A İHRACATA 500 MİLYON $ ZARAR VERDİLER

Bakan Elitaş, terörün Sur, Cizre, Şırnak'da vatandaşlara yaşattığı ızdırabın yanı sıra, komşulara ihracatı da engellediğini ifade etti. Bakan Mustafa Elitaş, şunları söyledi: "Irak'a aylık 800 milyon dolar ihracat yapıyoruz. 24 gün kapalı kalan Habur'da bu ihracat olmadı. 20 günlüğü yaklaşık 500 milyon dolar oluyor. Terör örgütü, Habur'un açık olduğu ihracatın yapıldığı dönemlerde ise şoförleri, o illerden ihracat yapan esnafı da tehdit ederek ihracatın yapılmasını da önlüyor."

İhracatın genel durumunu da değerlendiren Elitaş, "Son aylarda Rusya ile uçak krizi, Habur Gümrük Kapısı'nın 20 günden fazla kapanması gibi olaylar yaşanmasaydı, 2015'te 145 milyar dolara geleceğimizi öngörüyorduk" dedi. Ayrıca 13 milyar dolar da kur farkı zararı oluştuğuna işaret eden Bakan Elitaş, şöyle devam etti: "Bu olmasaydı 157 milyar dolar olacaktı 2015 ihracatı. Bir de 2015'te yüzde 1,5 miktar cinsinden ihracatımızda da bir artış olduğunu gözlemledik. Bunu da eklediğimizde ihracat rahatlıkla 160 milyar doları bulacaktı. Dolayısıyla 2015'i performans olarak iyi olarak değerlendiriyoruz."

Çalışmalara başladık

İhracattaki gerilemede mal sattığımız alıcıların ülkelerin gelir seviyelerinde olağanüstü düşüşün de etkisinin olduğunu kaydeden Bakan Mustafa Elitaş, "2014'te 110 dolar olan varil fiyatı geçtiğimiz yıl 33 dolara geriledi. Bu da petrol geliri olan ama bizim ihracat pazarımızda yeri olan ülkelerde ciddi kayıp oluşturdu. Görünen o ki, 2016 yılında da hedef kitlemiz olan petrol ihracatçısı ülkelerde ciddi bir gelir kaybı olacak. Bu da bizim 2016 ihracatımızı da etkileyecek. Yeni pazarlar bulmak için de yeniden çalışmalara başladık. İhracat Genel Müdürlüğümüz çalışmalarını tamamladı. Orta Afrika ilk hedefimiz. Orada büyük ihtiyaçların olduğunu biliyoruz. 2050'lere giderken, en büyük tüketici kitlenin burası olacağı hesap ediliyor. Hindistan, Afrika Kıtası ve Türk Dünyası'nın olduğu Orta Asya'da büyük bir nüfus potansiyeli ortaya çıkacak. Tüketimin de yoğunlaşacağı bölgeler olacak. Buralara şimdi yoğunlaşacağız."

Özal'ın hamlesini yapabiliriz

"Rahmetli Özal'ın 1980'lerin sonunda başlattığı '21 Asır Türk Dünyasının asrı olacak' diyerek gittiği ve bugün Türk Cumhuriyetlerinde nasıl ki hem ticarette, hem müteahhitlik hizmetlerinde altyapı yatırımlarında Türkiye çok iyi bir noktada, biz de şimdi Orta Afrika'da benzer hamleyi yapabiliriz. Yani geleceğe dönük yapılacak işlerde tıpkı Orta Asya'da Türk Cumhuriyetlerinde yaptığımızın başlangıcının adamını atabiliriz.

Cahit Saraçoğlu 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber