9 liralık yatırımın 2 lirası Suriyeliden

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle kaçmak zorunda kalan Suriyeliler, Türk ekonomisine de ciddi katkı sağladı. 2015 yılının ilk 11 ayında Türkiye'ye giren her 9 TL'lik yabancı yatırımın 2 TL'sini Suriyeliler getirdi. Kamplarda küçük çarşılar kurulurken, çadır kentlerdeki atölyelerinde üretilen halı ve tekstil ürünleri ise tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
9 liralık yatırımın 2 lirası Suriyeliden

Suriyeli mülteciler, hem kendi ayakları üzerinde durmaya hem de Türkiye ekonomisine ciddi yatırım ve istihdam sağlamaya başladı. Yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş sebebiyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan 2.4 milyondan fazla Suriyeli, gerçekleştirdikleri yatırımla öncü oldu. 2015 yılının ilk 11 ayında yabancı ortaklı şirketlerin kurulmasıyla Türkiye'ye gelen toplam 918 milyon TL'lik yatırımın 205 milyon TL'sini Suriyeliler getirdi. Türkiye'nin aldığı her 9 TL'lik yabancı yatırımın 2 TL'sini ise Suriyeliler yaptı. Suriyeli yabancı sermayedarlar ayrıca, 2015 yılında Türkiye'de kurdukları şirket sayısıyla da bir rekora imza attı.

ALMANYA'YI GEÇTİLER

Suriyeliler, Türkiye'de en fazla şirket kuran ve en fazla şirket sermayesi getiren yabancılar olarak istatistik kayıtlarına geçti. Türkiye'de geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında bin 429 şirket kuran Suriyelilerin yatırımlarına en fazla yaklaşabilen ülke ise 310 şirket ile Almanya oldu. Suriyeli işadamları, Almanya'yı neredeyse 5'e katladı.

Bu arada, AFAD barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler de ihracatçı odldu. AFAD Suruç çadır kentinde meslek kurslarında eğitim gören 60 Suriyeli ailen, günlük bin parçadan fazla tekstil ürünü dikiliyor. AFAD Adıyaman Barınma Merkezi'nde mülteci kadınlar halı dokuyor.

HALILAR YURT DIŞINA

AFAD Malatya barınma merkezindeki meslek edindirme kursunun atölyesi ile yüzlerce tekstil makinesi ile adeta bir fabrikayı andırıyor. Suriyelilerin ürettiği tekstil ürünleri ve halılar, ABD ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bugüne kadar AFAD barınma merkezlerindeki kurslarda 75 bin Suriyeliye terzilik, kuaförlük, tekstil üretimi gibi branşlarda meslek öğretildiği öğrenildi.

Esnaf da müşteri de mülteci

AFAD, şehirlerde değil de barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin ekonomik hareketliliği için de projeler geliştirdi. Mültecilerin kendi aralarında bir ekonomik canlılık oluşturabilmeleri için pazar yerleri kuruldu. AFAD, istekliler arasından kura çekerek barınma merkezlerinde Suriyelilere dükkan alanları tahsis etti. Kahramanmaraş çadır kentinde 600 kişi arasında yapılan kura çekimiyle 200 Suriyeli dükkan sahibi olmaya hak kazandı. Barınma Merkezinde döner dükkanı olan Muhammed Abdulkerim, "Savaş nedeniyle işimi kaybedip Türkiye'ye geldim ve AFAD barınma merkezine yerleştim. Burada bize bu imkanları sağlayan AFAD'a teşekkür ediyorum" dedi. Çarşıda bakkal işleten Halepli Muhammed Çek de kimseye yük olmak istemediğini söyledi.

Yasemin Asan 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber