Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil

Çayeli Bakır İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Iain Anderson, dünya piyasalarında bakır madenciliği sektörünün üç ay sonrası hakkında yorum yapmakta zorluk çektiğini, bakır fiyatlarıyla ilgili öngörünün imkansız hale geldiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil

Anderson, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada 2015 yılında düşen metal fiyatları nedeniyle madencilik sektörünün çok zor bir dönem geçirdiğini belirtti.

Madencilik sektörünün yaşadığı sıkıntının Türkiye ekonomisiyle ilgili olmadığını, küresel bir sorun olduğunu dile getiren Anderson, "Bakır metal fiyatları, oluşan talep global olarak ortaya çıkıyor. Türkiye ekonomisinin belirlediği bir fiyat değil. İnşallah metal fiyatlarının iyileşmesini bekliyoruz" dedi.

Anderson, dünyadaki ekonomik sıkıntıların gelişmesini dikkatle takip ettiklerini, Türk maden sektörünün, bu süreci fazla etkilenmeden atlatmasını ümit ettiklerini vurgulayarak, "Arz talep dengesi fiyatları belirliyor. Dünyadaki belli başlı ekonomistler dünyadaki ekonominin nasıl olduğunu bakır fiyatlarına bakarak yorumluyor. Aslında bakır fiyatları, ekonominin sağlığını test etme bakımından 'doktor bakır' olarak uluslararası terminolojide kullanılıyor. Eğer bakır fiyatları düşüyorsa dünya ekonomisinin çok iyi olmadığı pek çok kez ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Dünyada bakır fiyatlarının nasıl olacağı yönünde öngörülerde bulunan danışmanlık kuruluşları olduğunu ifade eden Anderson, şunları söyledi:

"Bakır fiyatlarının ne olacağına dair öngörüde bulunan kuruluşların üç aydan daha uzun vadeli isabetli öngörüde bulunamadığını görüyoruz. Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil. Bakır fiyatlarının nasıl bir seyir alacağı konusunda öngörüyü bıraktık. Çünkü gerçekten öngörüde bulunmak imkansız. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde üretilecek bakır miktarında düşüş olsa da piyasanın ihtiyacını karşılayacak miktarda bakır olacak. Kaynak eksikliğinden bahsetmek doğru olmaz."

Anderson, iş dünyasının halen Çin'i yatırım ve iş imkanı için en uygun pazar olarak gördüğünü ancak görebildikleri kadarıyla Çin'de de yerel talebin düştüğünü kaydederek, "Yerel talep düşünce üretim de düşüyor. Madencilik sektörüne talepler düşüyor. Çin gibi önemli pazarlarda da farklı alanlara yöneliş var" ifadesini kullandı.

-Çayeli'nde yeni cevher bulunamadı

Çayeli Bakır olarak cevher arayışlarının devam ettiğini kaydeden Anderson, şunları kaydetti:

"Halihazırda arayışlarımızda yeni bir kaynak bulmuş değiliz. Biz kendi ruhsat sahamız içerisinde yeni maden sahası arayışını sürdürüyoruz. Maalesef bir sonuç elde edemedik. Önceliğimiz mevcut rezervinin verimliliğinin artırarak daha fazla üretim yapabilmek. Maden ömrünü uzatma yönünde bir gayretimiz var. Maden ömrünü yaptığımız çalışmalarla 1-2 yıl ne kadar mümkünse o kadar uzatmaya çalışıyoruz. Halihazırda 4 yıl daha üretim yapacak bir rezerve sahibiz. Bu cevherinin tamamını üretme gayretindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber