Yetiştirme kurslarında ders sayısı kotası artılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetiştirme kurslarında ders sayısı kotası artılmalıdır

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü; 2015-2016 Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-kılavuzunda Ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarındaki öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarının 9,10 ve 11. sınıflarındaki öğrenciler en fazla 3 farklı dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8. sınıftaki öğrenciler en fazla 6 farklı dersten haftalık 18 saate kadar; ortaöğretim kurumlarının 12. sınıfındaki öğrenciler ve mezun durumdaki kursiyerler ise en fazla 6 farklı dersten haftalık 24 saate kadar kurs alabileceği hükmüne yer vermiştir.

Bu hükme göre Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında uygulanan 3 ders kotası öğrencilerin ihtiyacı olan dördüncü dersi seçememesine neden olmaktadır. Örneğin öğrenciler Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi dersleri yanında İngilizce, İnkılap Tarihi gibi dersleri de almaya ihtiyaç duydukları görülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi ile kursta açılacak ders saati belirlenmesine rağmen ders sayısı Bakanlığın takdirine bırakılmıştır. Bu durumda örneğin bir dersten 4 saate kadar açılması yerine 2 veya 3 saat açılıp öğrencilere daha fazla ders seçme imkanı sunulması Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının amacına daha çok hizmet edeceği düşünülerek haftalık toplam ders saatlerinin sabit kalarak ders saatlerinin azaltılması suretiyle daha fazla ders seçme imkanının sunulması gerekmektedir.

Genel anlamda okul yönetimleri açılacak derslere karar vermekte, TEOG sınavları ve ÖSYM sınavları gözetilerek bu sınavlara yönelik derslerden kurslar açılmaktadır. Gereksiz görülerek Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden yetiştirme kursları açılmamaktadır.

Yetiştirme kursları ranta dönüştü

Halbuki;

1-Güzel sanatlar liseleri ile spor liseler;

Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinin 9 uncu sınıflarına öğrenci alınmasına ilişkin iş ve işlemler, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 20 ve 25 inci maddeleri çerçevesinde yapılmakta ve bu tür okullara alınacak öğrenciler yetenek sınavı ile belirlenmektedir.

2-Ünüversiteler;

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim kurumlarına başvurabilmek için o yılki YGS'ye girmek ve her yükseköğretim kurumunun baraj olarak kabul ettiği puanı geçmek gerekmektedir. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülmektedir.

Örnek, Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu nedenle; hem liselere hem de üniversitelerin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerine yetenekli olan öğrencileri keşfetmek ve bu lise ve üniversitelere girebilmelerini sağlamak amacıyla özellikle spor, müzik ve görsel sanatlar derslerinden yetiştirme kursları açılmalıdır. Bu derslerden kurs açmak için zamanı geçmedi, yetenek sınavlarına daha çok vakit var. Bu konuda samimi bir şekilde harekete geçilebilinir.

Müzik, resim ve beden eğitiminde yetiştirme kursu açılabilir

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber