Öğrenci sendikası için geri sayım

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Kasım 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK'in 28-30 Temmuz 2000'deki 11. Genel Kurul'da, 'Gençlik ve Sendikal Hareket' üzerine aldığı karar doğrultusunda öğrenci gençliğin örgütlenmesi için başlatılan öğrenci sendikası kurma girişiminde sona gelindi. Sendikanın isminin 'Genç-Sen' olması planlanıyor.

Sendikanın demokratik merkezinin oluşturulmasının ardından DİSK'in kurucu rolü sona erecek ve DİSK'le arasındaki ilişki konfederasyona bağlı diğer sendikalarla olduğu gibi devam edecek. Sendikanın kuruluş gerekçesinde eğitim sisteminin durumu şöyle anlatılıyor: "Eğitim bir bütün olarak ticaret alanı haline geldi. Bu süreçte, katkı payları, harçlar, yurt ve kredi gibi sorunlar öğrenciler ve aileleri için içinden çıkılmaz durumda. Sermayeye nitelikli işgücü taşıma amacıyla oluşturulan eğitim müfredatıyla yeniden organize edilen meslek liseleri, yüksekokul ve fakülteleri, geleceğin işçi ve kamu emekçisi olacak öğrencileri, daha öğrencilik yıllarında emek-sermaye çelişkisinin 'acımasız kollarına' itiyor. Birçok öğrenci, yetersiz yurtlar, yüksek harçlar, kayıt paraları, belge paraları, kırtasiye masrafları yüzünden eğitime ayırması gereken zamanı eğitim giderlerini karşılamak için ayırmak zorunda. Giderek daha fazla öğrenci ucuz işgücü olarak piyasada çalışmak zorunda kalıyor."

Kuruluş gerekçesinde öğrenci sendikasının yasal bir zemin üzerinden örgütlendiği savunulurken, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'nın 90. maddesinin öğrencilere sendika kurma hakkı tanıdığı ileri sürülerek şöyle deniliyor: "Bizler, tüm zorluk ve engellemelere rağmen, kendi hak ve çıkarlarımız için okul yönetimleriyle, YÖK'le ve hükümetle toplu pazarlık yapma hakkını kullanacağız. Öğrenci sendikasının kurulmasıyla artık YÖK'ün ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bizlerle ilgili kararları tek taraflı olarak belirleme dönemleri son bulacaktır. Bu çerçevede sendikamızın örgütlenmesi, örgütlenme özgürlüğümüzün önüne çıkarılacak engellere karşı fiili mücadele perspektifi yürütülecektir."

Sendikanın, mücadele edeceği sorunlar şöyle sıralandı: "Üniversiteye giriş ve Öğrenci Seçme Sınavı, özelleştirme, burslar, barınma, beslenme, ulaşım sorunu, harçlar, soruşturmalar, disiplin cezaları, kimlik kontrolleri, üniversitenin para karşılığı verdiği hizmetler, diplomalı işsizlik, liselerde şiddet ve yozlaşma, meslek liselerinde emek sömürüsü."

'Örnek olacak'

Sendikanın kuruluş çalışmalarında yer alan DİSK araştırma uzmanı Serkan Öngel şöyle konuştu: "Öğrenci sendikaları konusunda dünyada çeşitli deneyimler var. Kuracağımız sendikanın Türkiye'ye özgü bir model olmasını amaçladık ve bunun dünyaya örnek olmasını hedefledik. Sendikanın kuruluş çalışmaları yayına başlamak üzere olan "gencsen.org" ve "ogrencisendikasi.org" isimli internet sitelerinden de takip edilebilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber