MEB'in nöbetle ilgili görüş yazıları

MEB'in nöbetle ilgili görüş yazılarını bir arada sunuyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Şubat 2016 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'in nöbetle ilgili görüş yazıları

Nöbete; 2016 Yılında Haftada 2 Saat ve 2017 Yılında İse Haftada 3 Saat Ek Ders Ücreti Ödenecek

2016 - 2017 toplu sözleşme mutabakatında şu hüküm yer almaktadır:

"Örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti
MADDE 22- (1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir."

Bu sözleşme hükümlerine istinaden kimlere nöbet görevi verilecek ve ek ders ücreti ödenecekle ilgili yaptığımız "MEB, nöbetle ilgili sorunları çözmelidir" haberimizde nöbetle ilgili kamuoyundan gelen soruları ve tereddütleri derleyerek maddeler halinde yazmış ve MEB'e çağrıda bulunmuştuk. MEB, geniş bir genelge hazırlayarak yaşanan sıkıntılara ışık tutarak, sorulara cevap vermek yerine illerin sorduğu sorulara o ile özel görüş yazıları yazarak konuyu geçiştirmektedir. Bir ildeki uygulama diğer ildeki uygulama ile örtüşmemektedir. MEB'den beklenen uygulama birliğini sağlamak için geniş bir nöbet genelgesi yayınlayarak sorunları makul ve mantıklı bir çerçevede çözüme kavuşturmaktır.

Biz memurlar.net olarak bulabildiğimiz görüş yazılarını tek sayfada yayınlıyoruz. Eğer bu görüş yazılarından farklı görüş yazıları elinizde varsa lütfen sitemize iletiniz.

İşte o Görüş yazıları;

Genel İdari İzinli Olunan Günlerde De Nöbet Ücreti Ödenir Mi?

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 17/02/2016 tarih ve 1800867 sayılı yazısında; "Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin yapılmış sayılıp sayılmayacağı hususunda Maliye Bakanlığından görüş istenmiş olup cevap alındığında ayrıca açıklama yapılacaktır." cevabını vermiştir.

MEB, nöbet ücretini Maliyeye sordu

MEB, bu yazısında; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevlerinin" ifadesini kullanarak kanaatimizce ücret ödenmesi taraftarı değildir. Çünkü Maliye Bakanlığına sorduğu soruda; "fiilen yerine getirilmeyen nöbet görevi" demektedir.

Fakat Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesinde "Madde 2- (1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." şeklinde yer alan düzenleme ile genel idari izinli olunulan günlerde de nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Örneğin; hazırlık ve planlama görevi de fiilen yerine getirilmeyen bir görevdir ve karşılığında ek ders ücreti ödenir. Kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlerde de fiilen yerine getirilmeyen hazırlık ve planlama görevi ek ders ücreti ödenmektedir. Dolayısıyla nöbet ücreti de ek ders ücreti olduğundan fiilen yerine getirilmese de kar tatili, idari izin ve benzeri sebeplerle eğitim kurumlarının tatil edildiği günlere denk gelen nöbet ücretleri de ödenmelidir.

Fakat Maliye Bakanlığı 16/02/2016 tarih ve 1327 sayılı yazısında "Genel idari izinli olunan günlerde de nöbet ücreti ödenir mi?" sorusuna olumsuz cevap vermiş bu cevabi yazıyı Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 23/02/2016 tarih ve 2082079 sayılı yazısı ile ilgililere göndermiştir.

Maliye Bakanlığı aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 16/02/2016 tarih ve 1327 sayılı yazısında; Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesine atıfta bulunarak şu açıklamayı yapmıştır;

"Toplu sözleşmenin yukarıda yer verilen 2. maddesinde yönetici ve öğretmenlerin genel idari izinli olma veya izinli sayılmaları durumunda ders görevinin yapılmış sayılacağı haller; aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevleri olarak tek tek belirtilmiş, ancak bunlar arasında nöbet görevine yer verilmediği ve ayrıca nöbet görevi karşılığı ek ders ücreti ödenmesinin de nöbet görevinin fiilen yerine getirilmesi şartına bağlanmış olduğundan, söz konusu 2. maddedeki durumlardan kaynaklanan sebeplerle nöbet görevini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin nöbet görevlerini yapmış sayılmayacakları ve bahsi geçen personele bu kapsamda fiilen yerine getirmedikleri nöbet görevleriyle ilgili herhangi bir ödeme yapılamayacağı mütalaa edilmektedir."

Maliyeden nöbet ücretine olumsuz görüş

Bu görüş yazısında Maliye Bakanlığının Toplu Sözleşme Mutabakatı "İKİNCİ BÖLÜM-EĞİTİM, ÖĞRETİM VE BİLİM HİZMET KOLUNA İLİŞKİN TOPLU SÖZLEŞME" bölümü "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesindeki "..izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen..." ibaresine neden atıfta bulunmadığı anlaşılamamaktadır. Ek ders ödemelerinde de fiilen görevi yerine getirme şartı bulunmaktadır. Fakat idarenin tatil yaptığı günlere denk gelen ek ders ücretleri toplu sözleşmenin 2. maddesine istinaden ödenmekte iken nöbet ücretin ödenmemesi sadece ödemek istememekten kaynaklanmaktadır. Nöbet görevi eğitim ve öğretim faaliyeti değil midir? Eğitim Öğretim faaliyeti değilse neden öğretmene bu görev verilmektedir? Madem öğretmene verdiniz neden ücretini vermiyorsunuz?

Müdür Başyardımcılarına Nöbet Görevi Verilerek Ek Ders Ücreti Ödenir Mi?

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 17/02/2016 tarih ve 1800867 sayılı yazısında;Toplu sözleşme mutabakatında yer alan "...ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere..." hükümlerinde sadece müdür yardımcıları ile öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi hükmü bulunduğundan müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilememektedir." cevabını vermiştir.

MEB, nöbet ücretini Maliyeye sordu

Bu cevaptan yola çıkarak aynı madde metninde yer almadığından Okul Müdürlerinin de nöbet ücreti alamayacağı ortaya çıkmaktadır.

Fakat MEB Müsteşar Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Genel Müdürü, 2 Kasım 2015'te Eskişehir'i ziyaret etmiş ve bazı açıklamalarda bulunmuşlardır.

Bu açıklamalardan birisi de, "müdürler de nöbet ücreti alacak" şeklindedir.

Maaş karşılığı ders saati düzenlemesi ne oldu?

Verilen sözler yerine getirilmeli, okul müdürlerine ve müdür başyardımcılarına nöbet görevi verilmesi ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

Okul Öncesi Eğitim Kurumları İle İlköğretim Kurumlarında Görev Yapan Müdür Yardımcılarına Nöbet Ücreti Verilir Mi?

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 23/02/2016 tarih ve 2082218 sayılı yazısında; "Okul öncesi eğitim kurumları ile ilköğretim kurumlarında görev yapan müdür yardımcılarının, nöbet görevi adı altında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir." cevabını vermiştir.

2 okul müdür yardımcısı nöbet ücreti alamayacak

Okul Yöneticileri İle İlgili Bu İki Görüş Yazılarında Yanlış Yapmaktadır.

Şöyle ki; Nöbet görevi fiilen yapılıyor mu? Yapılmıyor mu? ona bakmak lazım. Madem öyle yıllardır mevzuatta olmadığı halde müdür yardımcılarına neden nöbet tutturulmaktadır?

Madem ki nöbet tutturuluyor ücretini hangi mantıkla ödemezsiniz. Bir gerçekliği ortaya koyalım gerek bağımsız anaokullarında, gerek ilkokullarda gerekse ortaokullarda nöbetçi müdür yardımcılığı yeni icat edilmiş değildir. Hatta olmazsa olmazlardan da biridir.

Bu konudaki geniş haberimiz MEB, nöbet ücretinde yanlış yapıyor" haberimizde yer almaktadır.

Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Görevi Verilerek Ek Ders Ücreti Ödenir Mi?

MEB bu konuda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 01/02/2016 tarih ve 1125792 sayılı yazısında; "Anaokulu ve uygulama sınıflarında görevli öğretmenlere ders arası (teneffüs) bulunup bulunmadığına bakılmaksızın haftada 2 ders saati ek ders ücreti ödenmesinin, ana sınıfında görevli öğretmenlere ise nöbet görevi ücretinin ödenmemesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir." cevabını vermiştir.

Anaokulundaki öğretmen nöbet ücreti alacak ana sınıfındaki alamayacak

Fakat Okul Öncesi Öğretmenleri (Ana Sınıfı) hassas görevleri gereği öğrencilerin başında bulunmak sürekli onlarla vakit geçirmek zorundadırlar. Bu nedenle de nöbet görevi verilmemektedir. Bu öğretmenlerimiz sürekli olarak öğrencilerin başında bulunarak zaten fiili olarak bir bakıma nöbet görevi yerine getirdikleri için bu öğretmenlerimizin nöbet görevini yerine getirmiş sayılması ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

Müdür Yetkili Öğretmenlere Nöbet Görevi Verilerek Ek Ders Ücreti Ödenir Mi?

MEB; Fiilen nöbet görevini yerine getiren müdür yetkili öğretmenlere toplu sözleşme hükmü gereği ek ders ücreti ödenmesi hususunda aşağıdaki haberimizde yer verdiğimiz 14/01/2016 tarih ve 446384 sayılı yazısında; "Müdür Yetkili Öğretmenlerin, Yöneticilik görevini öğretmenlik görevinin yanında yaptığı için öğretmenlik kimliği ön planda bulunan Müdür Yetkili Öğretmenlerin fiilen yaptığı nöbet görevine bağlı olarak ücret ödenmesinden yararlandırılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir." denilmiştir.

Buna göre, Müdür yetkili öğretmenlere nöbet görevi verilerek ek ders ücreti ödenecektir.

Müdür yetkili öğretmenlere nöbet ücreti ödenecek

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber