'Türkiye, zorunlu arabuluculukta İtalya'yı geçebilir'

Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, zorunlu arabuluculuk ile ilgili kanun taslağı yasalaşırsa 400 bine yakın bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları önce arabulucuya sonra dava yoluna gidecek."dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2016 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye, zorunlu arabuluculukta İtalya'yı geçebilir'

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arabuluculuk sürecinin her geçen gün yargı sistemi içerisinde daha fazla önem kazandığını söyledi.

Söz konusu süreci yaklaşık 2 yıldır yürüttüklerini anlatan Öztatar, "Ama son 6-7 aydır daha da önem kazandı. Başbakanımızın açıkladığı eylem planı çerçevesindeki zorunlu arabuluculuk düzenlemesi de arabulucunun ivme kazanmasına sebebiyet verdi. İnşallah bu hazırlamış olduğumuz kanun taslağı Meclisimiz tarafından uygun görülür ve yasalaşırsa, 400 bine yakın bireysel iş uyuşmazlıkları, işe iade davaları önce arabulucuya sonra dava yoluna gidecek." diye konuştu.

Öztatar, şu anda diğer uyuşmazlıkların (ticari, tüketici uyuşmazlıkları, alacak, tazminat davaları) arabulucuya gitmesine engel olmadığını hatta devam eden davalarda da önce arabulucuya gidilebileceğini vurguladı.

"Toplumumuz anlaşmadan o masadan kalkmayacak"

Zorunlu arabuluculukla 400 bine yakın dosyayla ilgileneceklerine değinen Öztatar, şöyle konuştu:

"Şu anda ihtiyari arabuluculuktaki başarı oranımız yüzde 96. Elbette zorunlulukta bu düşecektir ama ne kadar büyük başarı olduğu da ortada. Toplumumuz bence anlaşmadan o masadan kalkmayacaktır. Buna inanıyoruz. Bunun örneği, İtalya'da yüzde 50 başarı. Yani her iki dosyadan biri İtalya'da zorunlu arabuluculukta çözülüyor. En azından İtalya'dan çok daha iyi başarı elde edeceğimizi düşünüyoruz. Hem işveren hem işçi tarafından. Neden işçi arabulucuya gidiyor? Çünkü dava sürecinde iki ya da üç yılda alacağına kavuşurken, burada bir, iki günde davayı uyuşmazlık çözüyor.

Bakın, son örnek, çok ilginç bir örnek. İstanbul'da, 4 yıldır devam eden bir iş davası var. Geçen hafta işçi, işveren arabulucuya gidiyor, üç saatte çözüyorlar, bir hafta sonra işçi alacağına kavuşuyor. Arabulucuya gidiyorlar, üç saatte çözüyorlar 4 yıllık davayı. İşçi niçin arabulucuya gitmesin? İşveren 4 yıl o davayla uğraşacaktı. Gizlilik oluşturacaktı, ticari sırlar ortaya çıkacaktı, ekonomik olarak bir sürü kayba uğrayacaktı, ayrıca emsal oluşturacaktı. Böyle bir süreci istemez mi işveren? İki taraf da çok rahatlıkla... Bugün işçi, işveren dosyalarındaki başarı oranımız, yüzde 99. 2 bine yakın işçi, 2 bine yakın işveren gitti ve yüzde 99 başarıyla çözdük."

Öztatar, arabulucu olmak için hukukçu olmak, 5 yıllık kıdem, arabuluculuk eğitimi almak, yazılı sınav ve mülakata girmek gerektiğini bildirdi.

Ülkede şu anda 6 bine yakın kişinin arabuluculuk eğitimi aldığını kaydeden Öztatar, 5 bine yakın kişinin 5 Haziran'da sınava gireceğini, yıl sonunda sistem içerisinde 10 bine yakın arabulucunun olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber