İstanbul potansiyeliyle gelen uzun menzilli strateji

İstanbul'un uçuş merkezi olma hedefi ve petroldeki düşüş Atlasglobal'i transit yurtdışı seferlerine yöneltti. Sharjah'ya sefer başlatan şirket, Avrupa ve Arap yarımadasında da birer şirket kurmaya hazırlanıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Nisan 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul potansiyeliyle gelen uzun menzilli strateji

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İstanbul'u dünya genelinde bir aktarma merkezi haline getirecek Üçüncü Havalimanı inşaatı ve petroldeki gerileme, şirketleri yeni açılımlara yöneltiyor. Atlasglobal de bu kapsamda uzun menzilli yurtdışı sefer stratejisini hızlandırdı. Geçen yıla kadar seferlerinin yüzde 30'unu yurtdışına yapan firma, bu yıl bu oranı yüzde 70'e çıkardı. Şu an 20 ülkeye uçan şirket, yaza kadar sayıyı 30'a yükseltecek.

AYDA İKİ YENİ HAT AÇACAK

Geçen yıla kadar şirketin ağırlıklı yurtiçiyle anıldığına dikkati çeken Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, yakıt fiyatlarındaki düşüşle artık seferlerinin yüzde 70'ini yurtdışına düzenlediklerini söyledi. Bu değişiklikte İstanbul'un havacılık sektöründe hub (merkez) olma hedefinin de önemli rol oynadığına dikkat çeken Ersoy, "İstanbul üzerinden uçuşlar, şirketlere yolcu başına ortalama 100 dolar tasarruf sunuyor. 2016 itibarıyla yurtdışı seferlere ağırlık vermeye başladık. Geçen yıl 8 ülkeye uçuyorduk. Bu yıl temmuza kadar bu sayı 30 olacak. Şu anda 28 destinasyona uçuyoruz. Yani ortalama her ay 2 yeni hat açmış olacağız." Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yedi eyaletinden biri olan Sharjah'ya İstanbul'dan sefer başlatan Atlasglobal, Türkiye'nin doğusundaki ülkeleri İstanbul üzerinden Avrupa'ya bağlamayı hedefledi. Ersoy, Dubai'ye 26 kilometre mesafedeki Sharjah'ın adeta Dubai'nin bir ilçesi gibi olduğunu söyledi. Ersoy, "Dubai'de iş yapmak isteyen çoğu kişi Sharjah'da kalıp oradan Dubai'ye geçiyor. Dubai'deki prosedürlerle uğraşmak istemeyenler bu havalimanını tercih ediyor" dedi.

ERDOĞAN DEVREDE

Yurtdışı açılımının yatırımlarla destekleneceğini anlatan Ersoy, biri Avrupa'da diğeri Arap ülkelerinde olmak üzere 2 ayrı havayolu şirketi daha kuracaklarını paylaştı. Ersoy, "Kiev'de uçuş hakkı alalı iki yıl olmasına rağmen rakiplerin lobisi nedeniyle hala uçuş başlatamadık. Sonunda Cumhurbaşkanımız Erdoğan devreye girdi. İnşallah 2016'ya yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Irak pazarını Libya'ya kaptırmak üzereyiz!

AB ile yapılan anlaşma gereği Irak'a vize uygulamasının ihracatı ve turizmi olumsuz etkilediğini anlatan Murat Ersoy, "Şu anda birçok Iraklıya aracılar üzerinden 400 dolara Türkiye vizesi satılıyor. Türkiye en fazla turisti Irak'tan çekiyor. En fazla ihracatı Irak'la yapıyor. Eskiden Irak'tan yüzde 95 dolulukla uçarken bu oran yüzde 25'e indi. Türkiye'yle zorlaşan ticaret nedeniyle Iraklılar, Lübnan ve Ürdün üzerinden ticaret yapmaya başladı. Bu pazarı Libya'ya kaptırabiliriz. Önlem alınmazsa bu pazarda 20-30 milyar dolarlık kayıp yaşanabilir" dedi.

Personelin maaşı, yakıt giderini geçti

Murat Ersoy petroldeki düşüşle yakıt maliyetlerinin yüzde 50'den yüzde 20'ye düştüğünü söyledi. Ersoy, bu düşüşün yeni nesil yakıt tasarruflu motorlara talebi düşürdüğünü de anlattı. Şu an şirketler için en büyük maliyetin personel maaşı olduğunu belirten Murat Ersoy, "Maaşların toplam giderler içerisindeki payı yüzde 25'ten 35'lere çıktı. Personel maliyetleri yakıtı geride bıraktı" diye konuştu.

Uçaklara Wi-Fi geliyor

Hizmet kalitesini artırmak için sürekli çalıştıklarını ifade eden Ersoy, yaza kadar uçak içi Wi-Fi uygulamasına geçeceklerini açıkladı. Ersoy, böylece yolcuların uçak içinde cep telefonu, i-pad ve bilgisayarlarından bağlanıp film ve eğlence kanallarının izleyebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber