Buluş gelirinin 3'te 1'i akademisyene

Önümüzeki ay TBMM Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak olan 189 maddelik Sınai Mülkiyet Hakları (Patent) Kanun Tasarısı, yatırımcılar için de Türkiye'nin cazibesini artıracak kolaylıklar sağlıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Nisan 2016 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Buluş gelirinin 3'te 1'i akademisyene

Yeni kanun ülkemizdeki girişimcilere ve firmalara önemli katkılar sağlayacak. Tasarım tescil süreçleri basitleştirilip kısaltılırken, özellikle tekstil ve mobilya gibi sektörlerde hızlı şekilde ticarileşebilen tasarımların hak sahiplerine tescilden doğan hakkını kısa sürede alması imkanı getiriliyor. Coğrafi işaret başvurularının ilan süresi ise 6 aydan 3 aya indiriliyor. Coğrafi işaret başvurularının Resmi Gazete, yüksek tirajlı ulusal gazete ve yerel gazetede ilan zorunluluğu da kaldırılıyor. Enstitü bülteninde ücretsiz yayımlanması yeterli görülüyor. Böylece başvuru sahiplerinin 5 bin lira ile 8 bin lira arasında başvuru giderleri de azaltılıyor.

İCATLAR ÖZENDİRİLECEK

Akdemisyenler için buluşların hak sahipliği, tasarıyla üniversitelere veriliyor. Böylece üniversitelerin buluş potansiyeli ortaya çıkarılırken, buluşların ekonomiye kazandırılması ve elde edilen gelirin en az 3'te 1'inin öğretim elemanına ödenmesi getiriliyor. Bu girişimle akademisyenlerin buluş yapma faaliyeti özendiriliyor.

Tasarım sahibinin hakkı korunacak

Düzenleme tasarım tescil süreçlerinin basitleştirilmesi ve kısaltılmasını getirirken, özellikle tekstil ve mobilya gibi sektörlerde hızlı şekilde ticarileşebilen hak sahiplerinin, tasarım tescilinden doğan haklarını kısa sürede elde etmelerini sağlıyor.

Marka başvuru ilanı 2 aya düştü

Tasarı ile özellikle yeni marka türlerinin tesciline imkan getiriliyor. Marka başvurularının ilan süresi de 3 aydan 2 aya indiriliyor. Markanın yayımına yapılan itirazlarda; başvuru sahibinin talebi üzerine, itiraz sahibinden markasını kullandığına ilişkin bilgi istenecek.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber