Emniyet'te nöbet değişimi...

Haber Giriş : 29 Kasım 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saygı Öztürk'ün Gözcü'deki yazısı.

EMNİYET'TE NÖBET DEĞİŞİMİ

Cuma günü Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen binasında bir tören düzenlenecek. Gökhan Aydıner, yaş haddinden emekliye ayrılacak ve onun için bir ?uğurlama töreni? düzenlenecek. Aydıner, valilikte ?iz? bıraktı ama aynı izi Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bıraktığı söylenemez. Bugün polis memurlarının çoğu, Emniyet Genel Müdürünün adını bilmez. Aydıner, en önemli olayların yaşandığı il ve ilçelere bile gitme gereği duymadı, basının karşısına hiç çıkmadı, hiçbir konuda açıklama yapmadı. O hep ?yurtdışı gezileri?yle gündeme getirildi.

Gökhan Aydıner, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ayrılıyor ama değişik kuruluşlarda yönetim kurulu üyelikleri devam ediyor. Kısa süre önce ameliyat olan Gökhan Aydıner'e sağlık ve yönetim kurulu üyeliklerinde başarılar diliyoruz. Cuma günü yapılacak uğurlama törenini denilince aklımıza Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürlüğü'nden uğurlanışı geldi. ?İz bırakan? Ağar'ın polisler tarafından uğurlanışı gerçekten görülmeye değerdi?

ŞIRNAK'A GECE ATEŞ ALTINDA GİREN MÜDÜR

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, personelden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Altıntaş vekalet ediyor. Altıntaş, sıradan bir Emniyetçi değil. PKK'nın Şırnak'ı bastığı günlerde Şırnak Emniyet Müdürü, Başbakanı, İçişleri Bakanını arıyor, ?şehir düştü, düşüyor? diyordu. Emniyet müdürü telefonu bırakıyor, bu kez Emniyet müdürünün eşi Başbakanı arıyor, ?imdat bizi kurtarın? diyordu.

Şırnak Emniyet Müdürü olaylar devam ederken hemen görevden alındı. Şırnak'a kimse gönüllü olarak gitmek istemiyordu. Adana Emniyet Müdür Yardımcısı Necati Altıntaş birilerinin aklına geldi, ?Necati Bey gider? denildi. Altıntaş'a ?Şırnak'a gideceksin? denildiğinde ?baş üstüne? karşılığını verdi.

Şırnak'ta olaylar devam ederken, Necati Altıntaş hemen yola çıktı. Ne altında zırhlı bir araç ne de yanında bir koruma? PKK'nın en azgın, yolların en güvensiz olduğu o günlerde Necati Altıntaş, bir gece yarısı Şırnak'a geldi. İlin girişinde polisler, onun gelişine inanamadı. İşte o andan itibaren polisin havası değişti.

Çatışmalar devam ederken görevi devralan belki de ilk Emniyet müdürü olan Necati Altıntaş, askerlerle de uyumlu bir çalışma sergiledi. Yıllardır Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. Genel müdürlüğün kilit birimi olan personel de ona bağlıydı.

?Bağlıydı? diyorum, çünkü Gökhan Aydıner'in rahatsızlığı nedeniyle genel müdürlüğe Necati Altıntaş vekalet etmeye başlayınca, personel hizmetleri Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er'e bağlandı. Aksi halde Altıntaş'ın aynı yazıyı ?uygun görüşe arz? diye yazıyı imzalaması, ?olur? bölümüne de imza atması gerekiyordu.

EMNİYETÇİLER, EMNİYETÇİ GENEL MÜDÜR İSTİYOR

Necati Altıntaş'ın ?vekalet? dönemi son derece başarılı geçti. Anlaşılıyor ki, uzun süre Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atama yapılmayacak ve bu görevi Necati Altıntaş vekaleten yürütecek. Altıntaş, ?asker-polis? gerginliğini kısa süreli vekalet döneminde bile önemli ölçüde aştı.

Necati Altıntaş, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ?uzun süreli vekalet? edecek diye bekleniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne asaleten ataması yapılırsa da bunu da kimse yadırgamaz. Ancak, şunu biliyoruz ki Emniyet Genel Müdürlüğü için yoğun bir kulis var. Bazı valilerin bu göreve gelebilmek için öteden beri devam eden çabaları da hızlanmış gözüküyor.

Emniyet'e uzun süredir Emniyetçi bir genel müdüre hasret. Kendilerinin dilinden anlayan, sorunlarına canla-başla eğilecek genel müdür sıkıntısı çekiyorlar. Açıkçası, bunun sıkıntıları özellikle son yıllarca fazlasıyla yaşandı. ?Siz anlamazsınız? anlayışı kırgınlıkların, küskünlüklerin de sebebi oldu. Öğreniyoruz ki, il Emniyet Müdürleri Altıntaş'ın vekalet döneminde moral buldu.

Şunu biliyoruz ki Emniyet Genel Müdür Yardımcılarının önemli bir bölümü genel müdürlük koltuğuna oturtulursa bu görevi hakkıyla yürütecek kişilerden oluşuyor. İçişleri Bakanı Aksu, Emniyet'te yeni bir dönemi ?vekalet?le başlatacak. Bu önemli bir adım olacak.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN DURUMU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı bütçe tasarıları ele alındı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, değişik konularda bir çok rakamlar sıraladı, önceki yıllarla karşılaştırmalar yaptı.

Rakamları incelediğimizde ilginç bir tablo ortaya çıktı. Organize suç örgütlerine dönük operasyonlar geçmişte daha çok büyük kentlerde gerçekleştirilirken, bugün durumun öyle olmadığı ortaya çıkıyor. Bakıyorsunuz az nüfuslu illerde bile organize suç örgütleri ortaya çıkarılmış, planlı operasyonlar yapılmış.

Yerel bir takım suç oluşumlarının, bölgesel veya ulusal düzeyde faaliyet gösterme seviyesine ulaşmadan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi'nin koordinesinde il Emniyet Müdürlüğü'nce çökertildi.

Bir önceki yılla karşılaşınca yakalanan şüpheli sayısının artması operasyonların bir plan dahilinde gerçekleştirilmesiyle yakından ilgili. Yakalayıp Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edilmelerinden sonra bu kişilerin tutukla oranının yüksekliği de önce suç kanıtlarının toplandığını, ardından operasyonların başladığını gösteriyor.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, organize suç örgütlerinin ?Devlet ile vatandaş arasındaki güven bağını acımasızca törpüleyen bir suç türü? olarak niteliyor. Bu konuda neler yapıldığını Aksu'dan dinliyoruz:

354 OPERASYON: Organize suçlar, silah-mühimmat kaçakçılığı ile ilgili olarak ülke genelinde emniyet birimlerimizin yaptığı operasyon çalışmaları sonucu; bu yılın 17 Kasım tarihi itibariyle 64 ilde toplam 354 operasyon gerçekleştirildi. Bu suçlara karışan toplam 3.157 şüpheli yakalandı ve adli makamlara sevk edildi. Yapılan bu operasyonlar sonucu yakalanan şüpheli sayısında bir önceki yıla göre meydana gelen yüzde 38'lik artış, bu suçlarla mücadeledeki kararlılığımızın birer göstergesidir. Jandarma sorumluluk alanında organize suç çetelerine yönelik yapılan çalışma ve operasyonlarda ise 31 Ekim tarihi itibariyle toplam 1.084 şüpheli yakalandı.

Organize suçlarla mücadele devam ederken, yasalardaki boşlukların da giderilmesi gerekiyor. İşte o zaman mücadele daha etkili ve sonuç getirici olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber