Bilgi Edinme Hakkı uygulama sonuçları: En iyisi MEB

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Ocak 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın yürürlüğe girmesine rağmen, vatandaşların kurumlara yaptıkları başvuruların çoğu sonuçsuz çıktı. TESEV'in araştırmasına göre, vatandaşların birçoğu kurumlara sordukları sorulara yanıt alamadı.

TESEV'in Vatandaşın Bilgi Edinme Hakkı Saha Araştırması Sonuçları açıklandı. Bilgi edinme hakkının etkili çalışmasının yargının hızlı çalışmasına katkıda bulunacağı ifade ediliyor. Alınan sonuçlar ise vatandaşın birçok sorusuna cevap alamadığını gösteriyor.

URFA BELEDİYESİ İLK SIRADA

Araştırma, Adana, Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Malatya, Samsun, Şanlıurfa ve Van'da gerçekleştirildi. Kurumların vatandaşın sorusuna zamanında ve tatminkar cevap verme başarısında ilk sırayı İzmir aldı. Ardından Van, Malatya, Samsun, Şanlıurfa gelirken, son sırada Adana bulunuyor.

Belediyelerin vatandaşın sorusuna zamanında ve tatminkar cevap verme başarısında ise ilk sırayı Şanlıurfa aldı. Onu sırasıyla İzmir, İstanbul, Malatya, Samsun, Van, Adana, Konya ve Ankara belediyeleri izledi. Emniyet Müdürlüklerin vatandaşın sorusuna zamanında ve tatminkar cevap verme başarısında ise İzmir, Van ve Malatya'da yüzde yüz 100 başarı sağlanırken, bu illeri Şanlıurfa, Konya, Samsun, Ankara, İstanbul ve Adana izledi.

EN İYİ BİLGİ EDİNME HİZMETİNİ MİLLİ EĞİTİM GÖTÜRDÜ

Vatandaşa bilgi edinme hizmeti götüren en iyi kurum yüzde 82,4 başarı oranı ile Milli Eğitim Müdürlükleri oldu. Bu kurumu yüzde 69,9'la Çevre ve Orman Müdürlükleri, yüzde 65,3'le Sağlık Müdürlükleri, 64,8'le Emniyet Genel Müdürlüğü, 57,4'le Sosyal Hizmet Müdürlükleri ve yüzde 51,9'la belediyeler izledi.

Vatandaşlar en çok elektronik posta yoluyla bilgi edinme hakkını kullandı. Soruların yüzde 46,8'i elektronik posta yoluyla, yüzde 29,6'sı vatandaşların bizzat başvurusuyla sorulurken, yüzde 22,2'si posta, yüzde 2,3'ü faks yoluyla soruldu. Bilgi Edinme Hakkı Saha Araştırması kapsamında cevapların içerikleri de değerlendirildi. Buna göre soruların yüzde 61,1'ine tam yanıt verilirken, yüzde 26,4'ü yanıtsız bırakıldı. Yanıtların yüzde 8,8'i eksik, yüzde 3,7'si için de "anlamsız" değerlendirmesi yapıldı. Soruların yüzde 68,5'ine tam zamanında, yüzde 5,1'ine geç yanıt verildi.

Vatandaşların başvurularını yaparken karşılaştıkları zorlukların başında, bilgi edinme birimlerinin kurulmamış olması, kurum içi yönlendirme eksikliği ile online sistemlerinin eksik ya da yetersiz olması geldi. Başvuru takibindeki zorluklar ise elden başvurularda evrak kayıt numarası vermekte isteksizlik ve online yapılan başvurularda başvuru numarasının verilmemesi oldu. TESEV, sorunların aşılması için kurum içi ve vatandaşlara bilgi edinme hakkı konusunda eğitim verilmesi, kurum içinde izleme mekanizmalarının kurulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca evrak kayıt numaraları konusunda hassas davranılması, elektronik sistemlerin sayısının ve kullanım kolaylığının artırılması, kurumlarda bilgi endekslerinin oluşturulması ve STK'ların bu hakkın kullanımını takip etmesi önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber