MEB'in son 3 yıldaki proje atakları...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2007 15:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BAKANLIK KIZ ÇOCUKLARININ OKULA KAZANDIRILMASI, ÖZÜRLÜLERİN EĞİTİMİ VE BURS İMKANLARINA KADAR BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ

Mili Eğitim Bakanlığı, toplumsal yaşam destekli projelere ağırlık veriyor. Bakanlık bu kapsamda eğitim dışında kalan kız çocuklarının yeniden okula kazandırılmasından, özürlülerin eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve öğrencilerine yönelik burs ve kredi hizmetlerinden barınma ihtiyaçlarına kadar birçok projeyi hayata geçirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da destek verdiği 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde 180 bin kız öğrencinin okula gönderilmesi başarıyla sonuçlandı. MEB'in hayata geçirdiği diğer sosyal yaşam projeleri ise şöyle:

Milili Eğitim Bakanlığı, ilköğretim çağında olan ve erkeklere oranla okula gitme yönünde dezavantajlı bulunan kız çocuklarının okullaşmasına destek amacıyla UNICEF'le birlikte Haydi Kızlar Okula Kampanyası başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın destek vermesiyle büyük katılımın sağlandığı 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' ile 180 bin kız çocuğunun okula gitmesi sağlandı. Kampanya kapsamında, 2003 yılında 10 il, 2004 yılında 23 il ve 2005 yılında da 20 il olmak üzere toplam 53 ilde kampanya yaygınlaştırıldı.

Fakir öğrencilerin eğitimine de destek veren bakanlık, her yıl 120 bin fakir ve yoksul öğrenciye ayda 55 YTL burs imkanı sağladı. İlköğretimin 6. sınıfından başlayıp orta öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar çalışkan ve başarılı öğrencilere yapılan sınavlar sonucunda karşılıksız burs imkanı verildi. Bakanlığın burs desteği neticesinde son 3 yılda burslardan yararlanan öğrenci sayısı 94 bin 753'ten 116 bine yükseldi. Öğrencilere verilen burs miktarı da 12 YTL'den 55 YTL'ye çıkarıldı. AK Parti döneminde toplam 523 bin 804 öğrenciye burs desteği sağlanmış oldu.

Fakir, yoksul ve ulayışım imkanı olmayan öğrencilerin barınmaları için de pansiyon imkanı verildi. Bakanlık, bu kapsamda öğrencilerin kaldığı Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nı (YİBO) ile pansiyonları he yönüyle güçlendirdi. Son 3.5 yıl içinde 116 yurdu hizmete açan Milli Eğitim Bakanlığı, YİBO'lara 16 bin ek kapasite sağladı. YİBO'lar için 'Onlar Bize Emanet' projesi devreye girdi. Proje kapsamında bütün yurtlar daha modern bir hale getirildi. Bakan Çelik'in verdiği talimat doğrultusunda bütün YİBO'lar koğuş sisteminden oda sistemine geçiyor. Daha önce günlük 1 YTL olan günlük iaşe bedeli de 5 YTL'ye çıkarıldı.

Öğrencilerin eğitimden uzak kalmamaları için daha önce 8 yıllık eğitim uygulamaları çerçevesinde başlatılan 'Taşımalı Eğitim' uygulamasının kapsamı genişletildi. Öğrencilerin daha kapsamlı taşınması için mevcut yönetmelikte değişikliğe gidildi. Öğrencilerin daha sağlıklı bir şekilde taşınmaları için de önlemler alındı. Taşımalı eğitimdeki 680 bin öğrenciye her gün sıcak yerilmesi için de gerekli düzenlemeler yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, aileleriyle birlikte tarlada çalışan ve bu bakımdan okula gidemeyen öğrenciler için 'Tarladan Okula' projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında aileleriyle birlikte tartalada çalışmak zorunda kalan ve okula gidemeyen 6-14 yaşındaki çocuklar Tarladan Okula Projesi kapsamında pilot il olarak Adana'da uygulandı. Tarladan Okula projesi ile ilk planda 2 bin 750 çocuk okula kavuştu.

Eğitim çağına gelip de özürlü oldukları için eğitim imkanlarından yararlanamayan çocuklar için özel okullar yapıldı. Öğrencilerin özür durumunu gruplayarak standart projeler şeklinde geliştirilen özürlü okulları projesi de bu kapsamda hayata geçti. Zihinsel Öğrenme Yetersizliği Olan Çocuklar Okulu, İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Görme Engelliler İlköğretim okulu, Eğitilebilir Çocuklar Mesleki Eğitim Merkezi ve Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi de inşa ediliyor. Bakanlık özürlü çocukların eğitimin dışında kalmaması için de bir yeni bir hizmeti daha hayata geçiriyor. Bu amaçla hazırlanan Özel Eğitime Gereksinim Duyan Öğrencilerin Okullara Erişiminin Sağlanması için Ücretsiz Taşınması Projesi çerçevesinde özrü dolayısıyla okula gidemeyen öğrenciler bakanlık tarafından eğitim kurumlarına ücretsiz olarak ulaşımını sağlayacak. Bakanlık özründen dolayı okula gidemeyen ve herhangi bir eğitim kurumundan hizmet alamayan çocuklara evlerinde eğitim imkanı sunuyor. Bakanlık özürlü çocukların ailelerinin eğitilmesi amacıyla Hacettepe Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın destek verdiği 'Umut Adımları' Projesi ile 110 bin aileye ulaşılması hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı, engelli vatandaşların eğitim dışında kalmamalı ve sınavlara rahat girebilmeleri için de birtakım düzenlemeler yapıldı. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) tarafından düzenlenen sınavlara engelli vatandaşların da girebilmeleri için yeni düzenlemeler yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 4 yıllık dönemde 376 milyon ders kitabını ücretsiz olarak dağıttı. Bakanlık bir ilke daha imza atarak ilköğretimden sonra ortaöğretim öğrencilerine de kitapları ücretsiz olarak verdi. Bu uygulama ile ortaöğretimde eğitimlerini sürdüren öğrenciler kitaplarını ücretsiz olarak teslim aldı.

Bakanlık, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ortaklaşa yürüttüğü ve 2 bin 788 ailenin faydalanacağı Öğretmene Konut Projesi ile öğretmenlere kolay ev sahibi olma imkanı sağladı. Birçok konutun bitme aşamasına geldiği konutlarda öğretmenler Mart ayı içerisinde anahtarlarını görkemli bir törenle teslim alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber