AB Temsilcisi Kretschmer: "TSK'nın YÖK konusu ile ilgilenmemesi gerekirdi"

Haber Giriş : 12 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl TSK`nın Irak savaşı, Kıbrıs açıklamalarında hükümetin sorumlu olduğunu belirtmesi çok olumluydu.... YÖK tasarısı Meclis`in ve hükümetin konularıdır. Hiçbir şekilde Silahlı Kuvvetlerin bu konu ile bir ilgisi olmaması gerekir``

Avrupa Birliği`nin Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, imam hatip lisesi (İHL) mezunlarının üniversiteye girişini kolaylaştıran ve YÖK`ün yapısında köklü değişiklikler öngören yasa tasarısına askerlerin tepki göstermesini eleştirerek, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) bu konu ile ilgisi olmaması gerektiğini söyledi. Kretschmer, tasarıya ilişkin kararın hükümete ve TBMM`ye ait olması gerektiğini belirterek, TSK`nın açıklamasını ``reformlardan geri adım`` olarak algılanabileceğini ifade etti.

Kretschmer, CNBC-E televizyonunda soruları yanıtlayan ve Türkçe tercüme edilerek yayınlanan konuşmasında ``Son dönemde ordunun başından gelen açıklamalara baktığımızda biraz da şaşırıyoruz. Bize göre genel olarak karar alma mekanizmalarının daha net olarak belirtilmesi gerek . Bunlar (YÖK tasarısı) Meclis`in ve hükümetin konularıdır. Bu da elbette Meclis`in güvenine dayalı bir konudur. Hiçbir şekilde Silahlı Kuvvetlerin bu konu ile bir ilgisi olmaması gerekir`` dedi.

Türkiye`de çok güçlü bir şekilde ordunun ve TSK`nın karar alma mekanizmalarına müdahil olma geleneği olduğunu söyleyen Kretschmer, ``Cumhuriyetin temel prensiplerini koruma adı altında yapılan bir müdahaleden bahsediyoruz. Bu çerçevede geçen yıl TSK`nın Irak savaşı, Kıbrıs açıklamalarında hükümetin sorumlu olduğunu belirtmesi çok olumluydu.... Uyarı niteliğinde açıklamalar geldiğini gördük bu son dönemdeki olumlu gelişmeleri dikkate alırsak biraz geri adım olarak algılanabilir`` dedi.

Kretschmer, sivil hayat ile asker dengesinin belirlenmesi ve AB standartlarının bu çerçevede uygulanmasının çok önemli olduğuna da vurgu yaptı. Kretschmer, Ankara'nın Kıbrıs konsundaki girişimlerinin ardından sorunun Türkiye'nin önüne AB adaylığı için bir engel olarak gelmeyeceği görüşünü de savundu. Ancak büyükelçi bazı uyarılarda bulundu. haberx.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber