'MALİYE'nin bir şahıs ya da şirkete vergi borcu varsa ne olur?' diye hiç düşündünüz mü?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şükrü KIZILOT

"Olmaz böyle şey" demeyin, olabiliyor.

Peki... o zaman ne oluyor?

Ne olacak, "Kayserili'nin felsefesi" uygulanıyor.

KAYSERİLİNİN FELSEFESİ

Kayserili esnafa sormuşlar:

- Şu malın fiyatı kaç YTL?

O da yanıtlamış:

- Alacan mi satacan mi?

İşte Maliye'nin ki de bu hesap.

Vergi borcu olandan, bunu tahsil ederken ayda yüzde 2.5 faiz uyguluyor. Alacağı bir gün gecikse bile faiz uyguluyor. Kendisinin vergi iadesi borcu varsa, bunu öderken geciktirirse, ilk üç ay sıfır, sonra ayda yüzde 2 faiz uyguluyor. Nedenine gelince... vergi yasalarının ilgili maddeleri böyle... (Bkz. 6183 Sayılı Kanun Md.51 ve 213 Sayılı VUK. Md.112).

Nasıl, tam "Kayserili felsefesi" değil mi?

MİLYAR YTL'LİK BORÇ

Maliye'nin başta Akbank olmak üzere, çok sayıda bankaya, "vergi iadesi" borcu var. Bu bankalar; hatalı bir uygulama nedeniyle, vergi mahkemesine dava açıp itiraz ettiler. Davayı kazanınca da fazla ödedikleri vergileri Maliye'den geri istediler. Oğuz Karamuk'un Vatan'daki haberine göre; bir milyar YTL'nin üzerindeki bu vergi alacağının, 485 milyon YTL'si Akbank'a ait.

Akbank'ın İMKB'ye gönderdiği açıklamada; Maliye'nin, iade süresi 19 Ocak 2007'de dolmasına rağmen, bu vergi borcunu ödemediği belirtilmiş.

Nedeni belli, yasaya göre ilk üç aylık gecikmede faiz sıfır!..

Olayın bir başka özelliği de şu; bankalara 2007 yılında ödenecek 1 milyar YTL'nin üzerindeki vergi iadesi, 2007 yılı Kurumlar Vergisi tahsilat hedefinin, yüzde 10'u civarında...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber