Bakanlık, kredi kartında yıllık ücrete el koydu: Sözleşmede yoksa aidatta yok

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanlığı, kredi kartında yıllık ücret alınması sorununu çözmek üzere harekete geçti. Tüketiciler, kredi kartı sözleşmesinde yıllık ücrete ilişkin bölüm boş bırakılmışsa, yıllık ücret ödemeyecekler.

Yıllık ücret belirlenmişse, bankanın haber vermeksizin artırdığı bölümü ödemeyecekler. Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile tüketici örgütlerini, kredi kartı yıllık ücreti sorunu için geçen hafta içinde topladı.

TBB, yıllık ücreti savunurken, tüketici örgütleri karşı çıktı. Bunun üzerine her iki tarafın da çalışma yapması kararı alındı.

EN YÜKSEK AİDATI GARANTİ ALIYOR (YTL)

Yıllık ücret

Garanti Bankası30

Oyakbank25

İş Bankası25

Akbank25

Yapı Kredi Bank.25

Fortis Bank25

Finansbank25

Denizbank25

Turkish Bank20

Bank Europa20

HSBC Bank20

Anadolubank15

TEB12

Citibank12

Şekerbank10

MNG Bank10

Tekstil Bankası10

Kuveyt Türk10

Türkiye Finans10

Bank Asya10

Albaraka Türk9

Tekfenbank7.50

Halk Bankası5

Vakıflar Bankası5

Ziraat Bankası3

Sanayi Bakanlığı, toplantıda, tüketicinin yıllık ücrete ilişkin kullanabileceği iki hakkın kesin bir şekilde ortaya konulmasını istedi. Bu çerçevede; kredi kartı kullanıcısının haklarını kullanması için sözleşmeye bakması gerekiyor. Söz konusu alan boş bırakıldıysa, bankanın müşteriden yıllık ücret hakkı isteme hakkı bulunmuyor.

Bu durumda kart kullanıcısı, yıllık ücret ödemeyi reddedebilecek, ödeme yaptıysa da geri isteyebilecek. Sözleşmede yıllık ücret alınacağına ilişkin hüküm varsa, bu kez de belirlenen miktara bakılması gerekiyor. Müşteriden onay alınmamışsa, bankanın sözleşmede belirlenen ücretin üzerinde bir rakam talep etme hakkı bulunmuyor. Bu durumda örneğin, sözleşmede 5 Yeni Türk Lirası yıllık ücret varken, halen 30 YTL'ye kadar çıkan yıllık ücretin ödenmesine itiraz hakkı bulunuyor.

Yıllık ücretin bütünüyle haksız uygulama olduğu yönünde mahkeme kararı da bulunuyor. Ancak tersi yönde de karar olduğuna dayanan Sanayi Bakanlığı, yalnızca sözleşme uygulamalarına göre bakarak tüketici hakkını gözetme kararı aldı. Bu çerçevede 12 ve 23 Şubat günlerinde 81 il valiliğindeki sanayi il müdürlüklerine iki ayrı genelge gönderildi.

12 Şubat tarihli genelgede, tüketici sorunları hakem heyetleri'nin, ücretlerin ne şekilde belirleneceğine ilişkin hükmün kredi kartı sözleşmesinde açık ve anlaşılır dille yazılıp yazılmadığını kontrol etmesi istendi. Üyelik ücreti alınacağına ilişkin hükmün sözleşmede bulunmadığı tespit edilirse, ücretin iptalinin hükme bağlanması gerektiği bildirildi. 23 Şubat tarihli genelgede de, hakem heyetlerinin; tüketiciye ait anlaşmazlık konusunu içeren dilekçesini; varsa tüketicide bulunan ve delil oluşturacak nitelikteki sözleşme örneği ve diğer ilgili belgelerle kabul etmesi talimatı verildi.

Eğer tüketici tarafından kredi kartına ilişkin sözleşme verilememişse, bilgi ve belge isteme yetkisi gereğince hakem heyeti tarafından, bankadan tüketiciye ait kredi kartı sözleşmesi ve konu ile ilgili diğer tüm bilgi ve belgeler talep edilecek. Karar süreci üç ay içinde tamamlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber