Ziraat mühendislerinden 'ucuz et' önerisi

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Kiraz: 5 yıllık planla yurt içinde üretilecek ve yurt dışından alınacak 1-1,5 milyon dişi doğurgan anaç hayvan bulunmalı. Bunlar 100 bin üreticiye 10-15 hayvan olarak teslim edilip her ay kontrolü yapılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2017 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ziraat mühendislerinden 'ucuz et' önerisi

- Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için 5 yıllık planlama önerisinde bulunarak, "Yurt içinde üretilecek ve yurt dışından alınacak 1-1,5 milyon dişi doğurgan anaç hayvan bulunmalı. Bunlar 100 bin üreticiye 10-15 hayvan olarak teslim edilip her ay kontrolü yapılmalı." ifadesini kullandı.

Kiraz, yaptığı yazılı açıklamada, Türk insanının eti daha ucuz yemesini istediklerini belirtti.

İthalata dayalı ucuz et satma projesinin, maliyeti yüksek yerli süt ve besi hayvancılığını orta vadede olumsuz etkileyeceğini savunan Kiraz, dişi hayvanların kesime gönderilme riskinin oluşacağını ifade etti.

Kiraz, 2008'deki ekonomik krizde buzağı doğuran yaklaşık 1 milyon dişi hayvanın kesime gönderilmesi sonrası 2010'da ilk hayvan ithalatının başladığını belirterek, "Geldiğimiz noktada her yıl 500 bin büyükbaş hayvanı dışarıdan almak durumundayız. Eğer ucuz et politikasına devam edilir ve dişi doğurgan hayvanlarımız kesime giderse ithalatımız her yıl 500 bin büyükbaş yerine 1 milyon büyükbaş seviyelerine doğru tırmanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İthalata son vermek için acilen bütün paydaşlarla bir araya gelinmesi çağrısında bulunan Kiraz, şunları kaydetti:

"5 yıllık planla yurt içinde üretilecek ve yurt dışından alınacak 1-1,5 milyon dişi doğurgan anaç hayvan bulunmalı. Bunlar işin ehli olan ve altyapısı tutan 100 bin üreticiye 10-15 hayvan olarak teslim edilip her ay kontrolü yapılmalı. Küçük aile işletmesi kurdurulmalı. Yem maliyeti, elektrik, mazot, alet-ekipman girdi fiyatları düşürülmeli. Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlerinde devlet desteği sağlanmalı. Diğer hayvancılık yapan işletmelere desteğin artırılması gibi önlemler alınmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber