Yeşil kartta, parmak ısırtan sahtekarlıklar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigortalı olduğu halde Yeşil kart başvurusunda bulunan var

Adana'da, yeşil kart başvurusunda bulunan kişileri takibe alan kaymakamlık, cip sahibinden gayrimenkul zenginlerine ve tüccara kadar çok sayıda yalan beyanı ortaya çıkardı.

Ödeme gücü olmayan, hiç bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetinden faydalanabilmeleri için 18 Haziran 1992 tarihinden beri muhtaçların hizmetine verilen yeşil kart uygulamasında, suistimallerin önüne geçilmesi için görevliler adeta hafiye gibi çalışıyor.

Türkiye'nin birçok ilinden büyük olan resmi rakamlara göre 849 bin 783, son tespitlere göre ise 1 milyonu aşkın nüfusa sahip Adana'nın Merkez Seyhan ilçesinde, 115 bin yeşil kartlı bulunuyor.

Yapılan yeni düzenlemelerle yeşil kart sahibi olmak için gerekli bürokratik işlemlerin azaltılmasıyla büyük artış gösteren yeşil kart başvurularına cevap verilmeye çalışılırken, Seyhan Kaymakamlığı, suistimalleri önlemek için motorize denetim ekibi oluşturdu.

Yeşil kart için sadece form dolduran vatandaşların gelir durumları vergi daireleri ve tapu müdürlükleri tarafından araştırıldıktan sonra, motorize ekipler, ''hafiye'' gibi belirtilen adrese giderek fiili tespit de yapıyorlar.

''PARMAK ISIRTAN SAHTEKARLIK ÖRNEKLERİ

Seyhan Kaymakamlığı Yeşil Kart Bürosunun motorize ekipleri, ''muhtacım'' diyerek yeşil kart başvurusunda bulunan M.S.V'nin (36), evine gittiklerinde adeta ''şok'' yaşadılar.

Ekipler, M.S.V'nin gözde markalar arasında yer alan bir cipinin bulunduğunu belirlediler. Bu kişinin ayrıca, kentin en gözde caddelerinden birinde 20 metre kare, seçkin bir mahallede 75 metre kare iş yeri ile 120'şer metre kareden 2 evinin bulunduğunu ortaya çıkardılar.

Ekipler, 5 çocuğu, kendisi ve eşi için yeşil kart isteyen bir başka başvurusu sahibi S.Y'nin (57) evine gittiklerinde ise akıllara durgunluk verecek suistimal örneği ile karşılaştılar. Bu kişinin, 8 çocuk babası, 2 çocuğunun evli olduğu, 6 çocuğu ile birlikte yaşadığı, tüm mal varlığını çocuklarından M.Y'nin üzerine yaptığı, bu nedenle bu çocuğu adına kart istemediği ortaya çıkarıldı.

Tüccarlık yaptığı anlaşılan S.Y'nin 3 katlı lüks bir apartmanının olduğu, bu apartmanın son iki katını kendisinin kullandığını, zemin kattaki iki iş yerinden birini ayakkabı imalathanesi olarak kiraya verdiği, diğer iş yerini ise depo olarak kullandığı anlaşıldı.

Denetimlerde sosyal güvencesi bulunmasına rağmen yeşil kartını iptal ettirmeyen ya da yeşil kart başvurusunda bulunanlara da rastlandı. Bu kişilerin gerekçe olarak da SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi diğer sosyal güvenlik kuruluşlarının bazı ameliyat ve ilaçların bedelini karşılamamasını gösterdi.

Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanunların verdiği haktan vatandaşı hiç kimsenin mahrum bırakamayacağını, ancak kanunların vermediği bir hakkı ise hiç kimsenin kullanamayacağını belirtti.

Devletin, muhtaç vatandaşına sağlık hizmeti için getirdiği yeşil kart uygulamasından sadece hak edenlerin faydalanması için büyük özen gösterdiklerini belirten Develi, suistimalleri bulmak için adeta hafiye gibi çalıştıklarını, bu sayede halkın parasını sahtekarlardan koruduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber