Kamu kurumları nereden tasarruf yapacağını şaşırdı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Nisan 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 bütçesinde 4.4 milyar YTL'lik tasarruf önlemi alınacak olması kamu kuruluşlarının kafasını karıştırdı.

Başta kırtasiye ve günlük sarf malzemeleri gibi alımların yer aldığı cari giderlerde tasarruf yapılması gerekince, kamu kuruluşları elektrik ve doğalgaz faturalarını geciktirmeye başladı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı da kamu kuruluşlarına bir yazı göndererek elektrik ve doğalgazın tasarruf anlayışı çerçevesinde etkin ve verimli kullanılmasını, faturaların zamanında yatırılmasını istedi. Maliye, faturaların ödenmesi için gerekirse başka kalemlerde tasarruf yapılmasını önerdi.

IMF'nin istediği tedbir paketleri kamuda sıkıntı yaratıyor. Personel, faiz ve sosyal güvenlik gibi esnekliği olmayan harcamalar nedeniyle tasarruf tedbirleri, esnekliği olan yatırım ve cari harcamalarda yoğunlaşıyor. IMF ile varılan mutabakat gereği; bütçede aşılan harcamalar nedeniyle 3.8 milyar YTL'lik tedbir için çeşitli önlemler alındı. KİT'lerden kaynaklanan tasarruf tedbirinin 600 milyon YTL'si de bütçeye kaydırıldı. Böylece toplam bütçedeki tasarruf paketi büyüklüğü 4.4 milyar YTL'ye yükseldi.

'Başka yerden tasarruf yapın'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla 20 Nisan'da kamu kuruluşlarına gönderilen bir genel yazı ise tasarruf tedbirlerindeki karışıklığı ortaya çıkardı.

Yazının girişinde, genel ve özel bütçeli idarelerin, doğalgaz ve elektrik faturalarının zamanında ödenmesiyle ilgili olarak hak sahibi kuruluşların Maliye'ye ulaştırdıkları taleplerden ödemelerde bazı gecikmelerin yaşandığının anlaşıldığına dikkat çekildi.

İdarelerin öncelikle hizmetin yürütülmesi için ihtiyaç duyulan elektrik ve doğalgazın tasarruf anlayışı çerçevesinde verimli ve etkin kullanımı konusunda her türlü tedbiri almaları gerektiğinin kaydedildiği yazıda, mutat giderler niteliğindeki elektrik ve doğalgaz giderlerine ilişkin ödemelerin zamanında ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için yöntem önerildi.

Bunun için öncelikle merkez dışı birimlerinin, bu giderlere ilişkin ödenek ihtiyaçlarının zamanında temin edilmesini öneren Maliye, ayrıca söz konusu giderlere dair faturaların ödenmesine öncelik verilerek ihtiyaç duyulması halinde bütçelerin diğer tertiplerinden tasarrufa gidilmesini bildirdi. Ödeme süresi geçmiş olan faturaların derhal ödenerek, yeni gelecek faturaların da ödeme süresi içinde ödenerek hiçbir şekilde borca bırakılmaması hususunda tüm tedbirlerin alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber