Makina Mühendisleri Odası: Sağlık ocaklarını kapatmayın
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, düzenlediği ?4'üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi?nin sonuç bildirgesini yayınladı. Sonuç bildirgesinde, sağlık ocaklarının kapatılmaması, genel sağlık sigortası ve aile hekimliği uygulamasından vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu.
ANKARA(ANKA)-TMMOB Makina Mühendisleri Odası, düzenlediği ?4'üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi?nin sonuç bildirgesini yayınladı. Sonuç bildirgesinde, sağlık ocaklarının kapatılmaması, genel sağlık sigortası ve aile hekimliği uygulamasından vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu. Bildirgede, işçi sağlığı giderlerinin genel bütçeden finanse edilmesi önerildi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 4'üncü İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Sonuç Bildirgesi'nde, iş sağlığı ve güvenliği politikalarının oluşturulmasında ilgili odaların ve sendikaların katılımının sağlanması gerektiği kaydedildi. Bildirgede, 4857 sayılı İş Yasası'nın tamamen işverenlerin çıkarları doğrultusunda şekillendirildiği savunularak, ?Bu yasa yerine konunun aktörlerinin katılımı ile demokratik bir yasa çıkarılmalıdır? ifadesi kullanıldı. Bildirge'de, başta KOBİ'ler olmak üzere 50'den daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları'nın yasalarla güvence altına alınması ve iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin bütün iş yerlerini ve çalışanları kapsaması gerektiği kaydedildi. Bildirgede ayrıca şu açıklamalara yer verildi:
-?Dünyada ve Türkiye'de ürkütücü boyutlara ulaşan çocuk işçiliği konusunda, çocuk emeği sömürüsü ortadan kaldırılmalı, çocuklar rehabilite edilmeli ve eğitilmelidir.
-İşyeri hekimlerinin, işyeri sağlık memuru ve hemşirelerinin mesleki bağımsızlıkları sağlanmalıdır.
-İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde ?Önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği? anlayışı yerleştirilmelidir.
-?İş Güvenliği Mühendisleri' ücret yönünden işverene bağlı olmamalıdır. İş Güvenliği Mühendislerinin ücret çizelgeleri, Bakanlık ve TMMOB'ye bağlı ilgili meslek odalarıyla birlikte belirlenmelidir.
-Ucuz iş gücü olarak görülen kadın işçilik konusundaki tüm olumsuz uygulamalar kaldırılmalıdır.
-İş yerlerinde kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları, tarafların eşit sayıda temsil edildiği demokratik yapılar olarak düzenlenmeli ve tavsiye değil yaptırım gücüne sahip kurulara dönüştürülmelidir.
-?İş Güvenliği ile Görevli Mühendis ve Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'te ve ?4857 sayılı İş Yasası' ile iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında ?iş güvenliği mühendisliği' yerine ?iş güvenliği uzmanı' tanımı getirilerek mühendislik ile teknik elemanlık birbiriyle eşdeğer tutulmuş, teknikerler mühendislerden daha ayrıcalıklı hale getirilmiş, iş güvenliği mühendisliği şekli bir yapıya dönüştürülmüştür. Danıştay 10'uncu Dairesi tarafından iptal edilen yönetmelik yerine, Bakanlık tarafından hazırlanan ?İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı Taslağı', TMMOB, TTB, TBB, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmeli ve bu sürecin ardından yasalaşmalıdır.
-İş güvencesi ile iş güvenliğinin birbirini tamamladığı gerçeğinden hareketle, tüm çalışanlar insana yakışır ?norm ve standartta' bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır.
-Eğitim ve öğretim müfredatı, orta öğrenimden başlanarak iş sağlığı ve güvenliği konusunu da içerecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.?