İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Komşunun taşınmazına ilişkin verilen imar durum belgesine iptal davası açılabilir mi?

Danıştay, komşu taşınmaza ilişkin verilen imar durum belgesine karşı dava açılabileceğine hükmetti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Nisan 2018 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Komşunun taşınmazına ilişkin verilen imar durum belgesine iptal davası açılabilir mi?

Komşu parsel sahibi olan davacı tarafından, komşu taşınmaz için 5 katlı inşaata izni veren imar durum belgesi düzenlendiği, 15 yıl önce inşa ettiği mevcut evinin ise iki katlı olduğu, eskiden beri yapılan yapıların da 1-2 kat olduğu bu nedenle dava konusu imar durum belgesinin genel yapı karakterine aykırı olduğu, ayrıca 5 katlı yapı inşa edildiği takdirde evinin güneş göremeyeceği, açılacak temelin de kendi evine zarar vereceği iddiaları ile iptal davası açılmıştır. İdare Mahkemesi, davacının komşu taşınmaza ilişkin verilen imar durum belgesinin iptalinde kişisel, meşru ve güncel menfaatinin bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir.

Danıştay ise, dava açma ehliyeti için davacının idari işlemle ciddi ve makul, maddi ve manevi bir ilişkisinin bulunduğunun anlaşılmasının yeterli olduğunu, hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayan iptal davalarında menfaat ilişkisinin bu amaç doğrultusunda yorumlanması gerektiğini belirterek; komşu taşınmazda 5 katlı yapı inşa edildiği takdirde evinin güneş göremeyeceği, açılacak temelin de kendi evine zarar vereceği iddiaları karşısında davacının taşınmazını etkilenmesi nedeniyle komşu taşınmaza verilen imar durum belgesinin iptali istemiyle dava açmasında menfaati bulunduğuna ve dava açma ehliyetine sahip olduğuna hükmederek davanın ehliyet yönünden reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararını bozmuştur.

DANIŞTAY

ALTINCI DAİRE

E. 2016/13357

K. 2018/752

T. 30.01.2018

İstemin Özeti : İdare Mahkemesince verilen 01.06.2016 tarihli, E:2016/614, K:2016/495 sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi :Zeynelabidin DOĞAN

Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

Dava, ...... İli, ...... İlçesi ...... Mahallesi, 580 ada, 21 parsel sayılı taşınmaz için verilen 24.11.2015 tarihli, ...... sayılı imar durum belgesinin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; dava konusu imar durum belgesinin davacının kişisel, meşru ve güncel menfaatini ihlal etmediği gerekçesiyle davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmiş, bu karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde, idari işlemler hakkında, yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan davalar, iptal davaları olarak tanımlanmıştır.

Dolayısıyla iptal davasının gerek anılan maddede, gerekse içtihat ve doktrinde belirlenen hukuki nitelikleri göz önüne alındığında, idare hukuku alanında tek taraflı irade açıklamasıyla kesin ve yürütülmesi zorunlu nitelikte tesis edilen idari işlemlerin ancak bu idari işlemle meşru, kişisel ve güncel bir menfaat ilgisi kurabilenler tarafından iptal davasına konu edilebileceğinin kabulü zorunlu bulunmaktadır.

Taraf ilişkisinin kurulması için gerekli olan kişisel, meşru ve güncel bir menfaat alakasının varlığı ise, davanın niteliğine ve özelliğine göre idari yargı yerlerince belirlenmekte, davacının idari işlemle ciddi ve makul, maddi ve manevi bir ilişkisinin bulunduğunun anlaşılması, dava açma ehliyeti için yeterli sayılmaktadır.

Ayrıca, iptal davaları ile idari işlemlerin hukuka uygun olup olmadığının saptanmasına, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, böylece de idarenin hukuka bağlılığının belirlenmesine, sonuçta hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlandığından, bu davalarda menfaat ilişkisinin bu amaç doğrultusunda da yorumlanması gerekmektedir.

Dosyanın incelenmesinden, komşu parsel sahibi olan davacı tarafından, komşu taşınmaz için 5 katlı inşaata izni veren imar durum belgesi düzenlendiği, 15 yıl önce inşa ettiği mevcut evinin ise iki katlı olduğu, eskiden beri yapılan yapıların da 1-2 kat olduğu bu nedenle dava konusu imar durum belgesinin genel yapı karakterine aykırı olduğu, ayrıca 5 katlı yapı inşa edildiği takdirde evinin güneş göremeyeceği, açılacak temelin de kendi evine zarar vereceği iddiaları ile bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda davacının taşınmazını etkilenmesi nedeniyle komşu taşınmaza verilen imar durum belgesinin iptali istemiyle dava açmasında menfaati bulunduğundan ve dava açma ehliyetine sahip olduğundan, davanın ehliyet yönünden reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, İdare Mahkemesince verilen 01.06.2016 tarihli, E:2016/614, K:2016/495 sayılı kararın BOZULMASINA, dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 30.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber