Evlere elektrik türbini projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demirdöküm Genel Müdürü Bülent Lütfü Kızıltan, evlerde elektrik üretimine yönelik projede prototip aşamasına geldiklerini, proje kapsamında buzdolabının yarısı büyüklüğünde türbin üretileceğini bildirdi.

Bülent Lütfü Kızıltan, gazetecilere yaptığı açıklamada, evlerde elektrik üretimine yönelik mikro jenerasyon ünitesi çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Kızıltan, ?Nasıl olsa kapımızın önüne kadar doğal gaz boru hattı geliyor. Bizim projemiz bu doğal gazı kullanarak küçük boyutlarda türbin çalıştırıp, elektrik üretmek, açığa çıkan ısıyla bildiğiniz yöntemlerle evini ihtiyaçlarını karşılamak? diye konuştu.

Kızıltan, evlerde elektrik üretimini sağlayacak türbinlerin ?buzdolabının yarısı? kadar olacağını kaydetti. Projeyle ülke ekonomisine katkı koymayı da amaçladıklarını belirten Kızıltan, şunları kaydetti: ?Proje ülke ekonomisine de katkı koyacak. Şu anda devlet çok büyük paralar harcayarak, elektrik üretim santralleri kuruyor. Bu termik veya hidroelektrik santrali olabilir. Sonra üretilen bu elektrik evlerimize kadar yüksek gerilim hatlarıyla geliyor. Bu dağıtım sırasında en gelişmiş ülkelerde bile yüzde 14 kayıp oluyor. Bizim felsefemiz elektriği tüketildiği noktada üretmek. Dolayısıyla tellerle, yüksek gerilim hatlarıyla elektrik transferinde hem yatırım anlamında devletin üzerindeki yük kalkacak hem de elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada bireyler de katkıda bulunmuş olacak.?

Kızıltan, projenin başarılı olup olmayacağını Ar-Ge çalışmalarının belirleyeceğini belirtti. Projenin tamamlanma tarihi konusunda kesin bilgi veremeyeceğini belirten Kızıltan, ?Kesin bir tarih vermek doğru değil. Hedef çizmek zor. Proje başarısız da olabilir. Başarılı olması halinde ortaya çıkabilecek handikaplar var. Maliyeti yüksek olabilir ya da istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Bilinmeyen bir şeyi araştırıyorsunuz.?

HİDROJEN PROJESİNDEN İLK DÖVİZ KAZANILDI

Bülent Lütfü Kızıltan, hidrojeni kullanarak, ısı ve elektrik enerjisi sağlayacak yakıt pilleri projesi çerçevesinde kutuplu plakaların ilk satışından elde edilen 150 Euro'yu da kasalarına koyduklarını söyledi.

Almanya'nın Hannover kentinde yapılan fuarın ardından satış yaptıklarını kaydeden Kızıltan, şunları söyledi:

?İlk dövizi kasamıza koyduk. 60 bin sipariş için görüşmelerimiz sürüyor. Fransa, Amerika ve Japonya'ya satışımız oldu. 60 bin sipariş için Fransa ile görüşüyoruz.?

Ürün teknolojisinin ve patentinin Türklerde bulunması nedeniyle gurur duyduklarını kaydeden Kızıltan, ?Başkası bulmuş, geliştirmiş, patent bedeli ödeyerek ya da parça satın alarak burada birleştirerek bir ürün üretme dönemini kapatıyoruz. Bizden sonraki arkadaşlar da yapmasın. Artık Türkiye kendi teknolojisiyle üretim yapıyor. Başımız dik, kimseye boyun eğmeden 'Biz de varız teknolojik olarak' diyebileceğimiz bir ürün olması bizim için gurur kaynağı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber