En Çok Üyeye Sahip Sendika Tartışması Bitiyor

Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu tasarısında yer alan bir diğer önemli düzenleme ise her yıl temmuz ayında yapılan yetki tespiti sonrasında yaşanan tartışmaların ortadan kaldıracak olmasıdır. Düzenlemenin TBMM Genel kurulunca kabul edilmesi halinde her yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığınca yapılan tespitten sonra yaşanan tartışmalar bu yapılmayacaktır.

Haber Giriş : 23 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye sevk edilen tasarının 4 ve 5'inci maddelerinde şu hükme yer verilmiştir.

"Madde 4- 4688 sayılı Kanunun 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 25- Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileri, 14 üncü madde çerçevesinde doldurulan üyelik başvuru formuna ve sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti tutarına göre kamu işverenince aylığından kesilerek beş gün içinde sendikaların banka hesaplarına yatırılır ve ödenti listesinin bir örneği ilgili sendikaya gönderilir. Kamu işvereni, sendikaya üye olan ve üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerinin listesini her ayın son haftasında, işyerinde herkesin görebileceği yerde ilan eder.

Aylık üyelik ödenti tutarı; 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun, aylık, taban aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının binde beşinden az, otuzda birinden fazla olmamak üzere sendika tüzüğünde belirtilir.
Sendika tüzüğüne, üyelik ödentisi dışında her ne ad altında olursa olsun, üyelerden başka bir kesinti yapılmasını öngören hükümler konulamaz.
Sendika merkez genel kurul kararıyla üyelikten çıkarılan üyelerin isimlerinin sendikaca onbeş gün içinde işverene bildirilmesi zorunludur.
Konfederasyonlara üyelerince ödenecek ödenti miktarı, sendikaların ödenti tutarlarının yüzde beşinden aşağı olmamak üzere konfederasyonların genel kurullarınca belirlenir.?

Madde 5- 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 30- Her hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika ile bunların bağlı oldukları konfederasyonlar toplu görüşme yapmaya yetkilidir. En çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisi toplu görüşme heyetinin başkanıdır.
Yetkili sendika ve konfederasyonların belirlenmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır;

a- Kurumlarca yapılacak tespit;

Tespite ilişkin toplantıya kurumun işveren vekili ile tahakkuk yetkilisi ve kurumun hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalardan birer temsilci katılır. Toplantı her yıl 15 Mayıs tarihinden sonra beş iş günü içerisinde kurumca belirlenerek sendikalara bildirilen yer ve günde yapılır.
Bu Kanuna tabi olarak kurumda çalışan kamu görevlilerinin, 15 Mayıs tarihi itibarıyla listesi ile üyelerinden aidat kesintisi yapılan sendikaların üyelerini gösterir liste, toplantıya katılanlarca değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, toplam kamu görevlisi sayısı ile sendika üyesi kamu görevlilerinin sendikalara göre toplam sayılarını belirten tutanak toplantıya katılan taraflarca imzalanır. İmzalı tutanak, kamu işvereni ve sendikalarca Mayıs ayının son işgününe kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilir.

b- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca kurumlardan ve sendikalardan gelen müşterek imzalı listeler üzerinden yapılacak tespit;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurumlarda çalışan toplam kamu görevlisi sayısı ile sendikalar itibarıyla üyelik kesintisi yapılan üye sayılarını dikkate alarak her yıl 15 Mayıs tarihi itibarıyla hizmet kollarındaki bütün kamu görevlileri sayısı ile hizmet kolundaki sendikaların üye sayılarını tespit eder. Buna göre her hizmet kolundaki yetkili kamu görevlileri sendikaları ile konfederasyonların toplam üye sayısını belirler ve sonuçları her yıl Temmuz ayının ilk haftasında Resmi Gazetede yayımlar.?


Yukarıdak hükümde temel olarak iki husus önemlidir.

1- Tüm sendikalar bundan böyle kaynaktan kesinti yapabilecektir. Böylece, düzenlemenin mevcut halinde yer alan %5'lik sınır kaldırılmaktadır.

2- Tüm sendika üyelerinden %5 sınırı aranmaksızın kaynaktan kesinti yapılabildiği için, sendika üye sayısının tespitinde kaynaktan kesiti yapılan personel sayısı dikkate alınacaktır. Buna göre, her kurumda 15 Mayıs tarihinden sonra beş iş günü içerisinde, kurumun işveren vekili ile tahakkuk yetkilisi ve kurumun hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikaların birer temsilcisinin katıldığı bir toplantı yapılacak ve toplatıda 5 Mayıs tarihi kaynaktan kesinti yapılan üye sayısı esas alınacaktır. Toplantı sonunda taraflarca imzalanan metin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilecek, Bakanlıkta bu verileri Temmuz ayının ilk haftasında yayımlayacaktır. Ancak, 2004 yılı için bu tespt tarihi 30 Ağustos 2004 tarihi olarak uygulanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber