Türkiye'nin saklı cenneti... Üçağız

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ağustos 2018 00:20, Son Güncelleme : 08 Ağustos 2018 11:06
Türkiye'nin saklı cenneti... Üçağız

Antalya'nın gizli kalmış noktalarından birisi de Üçağız. Burası daha çok antik adı "Kekova" olarak biliniyor. Kekova eski bir Likya kenti. Bölgenin en önemli liman şehirlerinden biri burasıymış. Büyük bir deprem sonucu Üçağızın Kekova ile bağlantısı kesilmiş. Şehirlerin bir kısmı sular altında kalmış. Batık şehir olarak geçen bir bölge mevcut. Burası özel tekne ve dalış turlarının da gözdesi olmuş. Anayol kenarındaki tatil beldeleri bir kenara, burası ayrı bir kenara koyulmalı. Sapa kalması burayı daha da özel kılıyor. Yapılacak en sakin ve güzel tatili buraya yapabilirsiniz. Burayı anlatırken antik adı Kekova'yı kullanmak daha doğru. Çünkü burası her şeyden önce bir tarihi kent.

KEKOVA'NIN GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİ

Üçağız

Üçağız tarihi bölgenin merkezi konumunda. Kaleüçağız'a gidiş için iki yol var. Kaş istikametinden ve Demre istikametinden gelenler için iki ayrı yol mevcut. Ayrıca Kaleçağız Likya Yolu yürüyüşünün de bir durağı. Yürüyüşçüler de buraya sık sık uğruyor. Bölgenin marinasıda Üçağız'da yer alıyor. Bölgede bir çok kano okulu mevcut. Özel bir koy olan Üçağız'da sular genel olarak durgun olduğu için bir çok spor öğreniminde burası tercih ediliyor. Üçağızın görülmesi gereken bir de antik kenti mevcut. 2500 yıllık tarihi ile Theimussa antik kentine uğramayı unutmayın.

Kaleköy - Simena

Kaleköy, şehrin doğusundaki uçta yer alıyor. Buraya kara yoluyla ulaşılabiliyor. Ayrıca tekne ile geçmek de mümkün. Kaleköy'de Likya-Osmanlı karşımı bir kale mevcut. Likyalılardan kalma kaleyi Osmanlı tekrar onarıp kullanıma koymuş. Bölgeye yaklaşan gemilerin geçmek zorunda olduğu boğaza doğrultulmuş top atış kuleleri mevcut. Günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Kalenin hemen arka kısmında ise tepe boyunca uzanan Likyalılara ait mezar kalıntıları mevcut. Geniş bir alana yayılmış olan "nekropol bölgesi" epey ilgi çekici. Ayrıca bölgenin aşağısında özel koylar da mevcut. Berrak sulara giriş için alternatif bir nokta da burası.

Batık Şehir

Batık şehir, küçük bir alanı kapsıyor. Şehir kalıntılarının deniz ile birleştiği kısımlarda, yaşam alanları, ibadet alanları ve ev temelleri görebilirsiniz. Buradaki yaşam yaklaşık 2500 yıllık bir tarihi kapsıyor. Deprem sonrası ise yaşam daha da azalmış. Merkezin dışındaki Kekova limanının ise bir bakım limanı olduğu söyleniyor.

Aperlai

Kekova bölgesinin batı limanı da burası. Şehrin geniş bir alanda kale, nekropol ve yaşam alanı mevcut. Depremde biraz daha az etkilense de etkileri görülebiliyor. Burası bir boyun özelliği gösteriyor. Yaklaşık olarak 800 enindeki boyunun iki tarafı da muhteşem koylar oluşturuyor. Şehrin batısından gün batımını, doğusundan gün doğumunu benzer manzaralarla izleyebilir oluşunuz burayı daha da büyülü kılıyor. Bölgeye kara yolu ile ulaşım imkansız. Tek şansınız deniz yolu ile gitmek. Konaklama yapabileceğiniz tek bir yer mevcut.

ÜÇAĞIZ'DA KONAKLAMA ve YEMEK - İÇME YERLERİ

Üçağızda ve Kaleköy'de bir çok konaklama imkanı mevcut. Bölgede pansiyonlar ve butik oteller mevcut. Fiyatlar ise gecelik ortalama 250 lira civarında. Bu fiyatlar çift kişilik otel veya 4 kişilik pansiyon odaları için geçerli. Fiyatlar sezondan sezona değişkenlik gösterebiliyor.

Aperlai'deki konaklama yeri ise boyunun batı kısmında yer alıyor. Yerin adı "The Purple House". Hoş bir bahçe içerisine kurulmuş kamping, bungalov ve oda konaklama imkanları mevcut. Gecelik fiyatları kişi başı 80-100 lira arasında değişiyor.

Aperlai Koyu'nun diğer ucunda ise, tekneler için yeme, içme gibi hizmetler veren "Yörük Ramazan'ın Yeri" mevcut. Eğer bu bölgeye uğramayı düşünüyorsanız eli çok tatlı kendisinin. Hem kahvaltıları hem de yemekleri çok güzel. Grup yemeklerine de hizmet veriyor.

Kaleüçağız merkezinde balık restoranları mevcut. Kaş bölgesinin geleneği burada da devam ediyor. Bu sebeple balığın her zaman en taze halini tüketebiliyorsunuz. Keçi sütünden dondurmalar görürseniz kaçırmayın. Kaleköy tarafında dondurmacılar harika. Biraz pahalı ama değiyor.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLAR VE İMKANLAR

Kaleüçağız'a Antalya'dan dolmuşlar mevcut. Günün belirli saatlerinde dolmuşlar bulabiliyorsunuz. Bölgede araç kiralama seçenekleri mevcut. Taksiler ise epey pahalı. Köyün merkezinde taksi durağı mevcut.

Kaleüçağız çıkışlı tekne turu ve dalış turları düzenlenmekte. En popülerleri bunlar. Kano aktiviteleri de mevcut. Fiyatlar 35-60 lira arasında olup, turun uzunluğuna göre değişiyor. Özel tekne de kiralama şansınız bulunuyor.

KALEÜÇAĞIZ'A NASIL GİDİLİR?

Kara Yolu ile ;

Kekova'ya ulaşım gayet kolay. Kaş ve Demre yönlü iki girişi mevcut. İki yol da tek gidiş tek geliş virajlı yoldur. Yollar fena değil.

Kaş-Kekova arası 33 km ve 40 dk,

Antalya-Kekova arası 200 km ve 3.5 saat,

İzmir-Kekova arası 470 km ve 6 saat,

Ankara-Kekova arası 680 km ve 9 saat,

İstanbul-kekova arası 850 km ve 11 saat sürüyor.

Hava Yolu ile ;

Hava Yolu ile gelmek için en uygun alternatif Antalya Havalimanı. Havalimanından otogara geçip , ilçe dolmuşları ile Kekovaya geçebilirsiniz.

Deniz Yolu ile ;

Kekovaya Kaş ve Demreden tekneler ile de ulaşabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber