AYM'den emsal mobbing kararı

Anayasa Mahkemesi, mobbing gördüğü iddiasıyla bireysel başvuruda bulunan memurla ilgili emsal bir karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Eylül 2018 14:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den emsal mobbing kararı

26 Eylül 2018 tarihli ve 30457 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin Kararında yaşanan olayda özetle şunlar yaşanmıştır:

- Başvurucu görev yaptığı kamu kurumu içerisinde huzurun sağlanması ile ilgili olarak öncelikle kurum müdürü tarafından yazılı olarak uyarılmıştır.

- Daha sonra kurumun huzur ve sükünunu bozduğu ve amirlerine saygılı davranmadığı gerekçesiyle başvurucuya kınama cezası verilerek bu cezaya karşı açtığı dava İdare Mahkemesince reddedilmiştir.

- Devamında başvurucunun yaklaşık iki yıl içerisinde altı defa görev yeri değiştirilmiştir.

- Bu yaşanan olaylar sonrasında başvurucunun sağlık durumu bozulmuş ve psikolojik tedavi görmeye başlamıştır. Tedavi sürecinde davacının mesai saatlerinde kurumda bulunmaması ve sağlık kuruluşuna gitmeden önce izin belgesi doldurmaktan imtina etmesi sebebiyle uyarma ve kınama cezaları verilmiştir.

- Başvurucunun BİMER üzerinden yaşanan bu olaylar sonrasında şikayetler göndermeye başlaması sebebiyle, kurum müdürü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ilgilinin görev yerinin değiştirilmesini talep etmiştir.

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca düzenlenen raporda; başvurucunun kurumun iş verimini bozduğunu, huzurun bozulmasına sebebiyet verdiği gerekçesiyle aynı il içerisinde başka bir müdürlüğe atanmasını teklif etmiş ve buna istinaden ilgili Erzurum Valiliğine atanmıştır.

- Başvurucunun şikayeti üzerine kurum müdürü hakkında idari soruşturma başlatılmış ve yapılan ön inceleme sonucunda kurum müdürünün Mobbing (psikolojik taciz) uyguladığı tespit edilerek, kurum müdürü hakkında soruşturma iznine karar verilmiştir.

- Erzurum 6. Asliye Ceza Mahkemesince Kurum Müdürü hakkında belirtilen konuda hazırlanan iddianame sonucunda beraatine karar verilerek, kurum müdürünün görevi gereği sahip olduğu bir takım yetkileri kötüye kullandığını, ancak psikolojik taciz (mobbing) eyleminin haksız fiil kabul edildiği, her suçun haksız fiil olduğunu ancak, her haksız fiilin suç olarak karşılığının bulunmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, bu durumun başvurucunun tazminat alma hakkını ortadan kaldırmadığını da dikkat çekilmiştir.

Tüm bu açıklamalar ışığında Anayasa Mahkemesi tarafından başvurucunun bireysel başvurusu ile olarak yapılan değerlendirmede özetle; başvurucunun maruz kaldığı eylemlerin yaşamına etkisi açısından çekilmez bir ağırlık ve yoğunluk derecesine ulaşmasına rağmen psikolojik taciz (mobbing) mahiyetindeki davranışların oluşmaması için kamusal makamlar tarafından etkili önlemler alınmaması ve başvurucunun uğradığı zararların giderilmemesi sebebiyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı kapsamında kamusal makamlarca üstlenilmesi gereken pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmediği kanaatine varılmış olup, yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar olduğuna karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesin kararına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber