2018/1 EKPSS ile atanan ancak 20 yıl hizmeti olan, memur olarak hemen emekli olabilir mi?

2018/1 EKPSS tercih işlemlerinde bir kamu kurumuna memur olarak atanan ancak bugün itibariyle özelde 20 yıl sigortalılık hizmeti olan kişi memur olarak emekli olamaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2019 00:05, Son Güncelleme : 17 Ocak 2019 01:00
2018/1 EKPSS ile atanan ancak 20 yıl hizmeti olan, memur olarak hemen emekli olabilir mi?

Değerli yetki merhabalar

Değerli yetkili ; 2018/1 EKPSS ile devlet memuru kadrosunda ...olarak atamam yapıldı.

Özel sektörde 20 Yıl , 5300 gün SSK lı olarak çalışmışlığım bulunmakta.

2017 senesinde kalp yetmezliğinden dolayı %100 Engelli raporu aldım.

Devlet memurluğu kadrosuna atamam 1 ay önce yapıldı.

Değerli yetkili ; sizlerden şuan için emeklilik işlemlerimi başlatabilir miyim bunu öğrenmek istemekteyim.

Yardımlarınız için şimdiden minnettarım.

Durumunuzu değerlendirmemiz;

Engelli olarak 2018 yılında memurluğa başlamış olanlar hakkında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır.

Ancak, 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı ve bağ-kurlu hizmet süreleri olanlar için sadece hizmet süresini tamamlama ve emekli olunacak yaş grubunun bulunmasında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 veya Geçici Madde 205 hükmü uygulanır.

Hem 5434 sayılı Kanunda hem de 5510 sayılı Kanunda engelli aylığı olarak bir ödeme şekli olmaz, bu ödeme engellilikten dolayı hak kazanılsa da ya emekli aylığı ya da yaşlılık aylığı olarak ödenir.

Ayrıca, hem 5434 sayılı Kanunda hem de 5510 sayılı Kanunda memurluk öncesinde malul oldukları belli olanlar malul olarak emekli olamazlar. Memurlar için 5510 sayılı Kanunda, görev öncesinde çalışma gücünün en az % 60 ını veya görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü SGK. Sağlık Kurulunca tespit edilen bir malullüğü olursa, bu kişiler malul olarak emekli olamazlar.

Görev öncesi bu şekilde malullüğü tespit edilenlerden malullük aylığından yararlanamayanların - En az 15 yıldan beri sigortalı olmaları,

_ Ve en az 3960 gün SGK. ya yatırılmış prim sürelerinin olması,

Halinde engelli olarak yaşlılık aylığına müracaat edebiliyorlar.

Ya da, görevde iken; SGK. tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usülüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, SGK. Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

- % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

SGK. primleri yatmış süreleri bulunmak kaydıyla yaş şartı da aranmadan yaşlılık aylığına da hak kazanabiliyorlar.

Ayrıca, 2008 yılı öncesinde çalışmaya başlamış olanların hizmetlerinin bütünleşmesinde 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Bu Kanuna göre;

- Hizmetlerden son 7 yıl içerisinde hangi hizmet daha fazla geçmişse fazla geçen hizmet için uygulanan Kanuna göre aylık bağlanma şartları uygulanır. 1260 gün ve daha fazla hizmeti geçen statünün şartları uygulanarak aylık bağlanır.

- Ancak, malullük, ölüm, yaş haddi vb. gibi durumlarda son 7 yıl hizmet kuralı bulunmaz. Son statüsü ne ise o statünün uygulanacağı Kanun kuralları esas alınır. Burada emekli veya yaşlılık aylığı durumları söz konusu değildir.

Bu açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şöyle olacaktır;

Hizmet sürenizin ve sigortalılık sürelerinizin verdiğiniz bilgilere göre tam olduğu anlaşılmış olmakla birlikte engelli olarak aylık bağlanmasını talep etmeniz durumunda son 7 yıl içerisinde memurluk süreniz az olduğu için memur olarak emekli olamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber