DP, IMF'ye mesafeli ilişki kurup, SPK ile BDDK'yı kaldıracak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi politikasında radikal değişiklikler vaadeden DP, seçim beyannamesinde IMF ile stand-by'ı sona erdireceğini açıklarken, SPK VE BDDK'yı da kaldırıp tek bir otorite kurmayı planlıyor.

Demokrat Parti (DP), seçim beyannamesini dün açıkladı. DP iktidar olursa, IMF ile stand-by anlaşması uygulamasına son vererek, gerekirse bir "gölge program" ya da "yedek akçe hesabı programı" anlaşması yapacak. Bu vaat DP'nin IMF ile "mesafeli" bir ilişki biçimi benimseyeceğini gösteriyor. DP, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) da kaldırmayı planlıyor. DP, bu kurumlar yerine mali piyasaların tümüyle ilgilenecek tek bir otorite kurmayı istiyor. DP, mevduat güvencesi için de yeni bir sigorta sistemi kurarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tasfiye edilecek.

Düzenlenen basın toplantısında Genel Başkan Mehmet Ağar tarafından açıklanan seçim beyannamesinde DP, ekonomide 4 yıllık "Ekonomide Aş, İş ve Onurlu Yaşam Programı" adı altında bir program uygulayacağını açıkladı.

Program, birçok verginin kaldırılması, bazılarının oranının düşürülmesi ve istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesini öngörüyor. Buna göre istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik yükünü yüzde 20'ye çekmek isteyen DP, kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den 15'e, KDV'yi de yüzde 18'den 8'e çekecek. Asgari ücret vergi dışı bırakılırken, vergilendirme oranları 4 kademeye indirilecek ve her türlü harcama vergi beyanında vergiden düşülebilecek. DP'nin planına göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kalkacak ve yerine Lüks Tüketim Vergisi (LTV) gelecek. Turizmde alkollü içecek ÖTV'si kaldırılırken, Damga Vergisi ve BSMV de uygulamadan kaldırılacak.

2B arazileri satılacak

DP, yıllık yüzde 8 büyüme, yüzde 6'nın altına çekilmiş işsizlik ve yüzde 5'in altında enflasyon oranı öngörürken, bir önceki yıl devlet gelirlerinin sabit fiyatlarla yüzde 5 artırılmasını, giderlerin yüzde 5 azaltılmasını planlıyor. Hazine'ye ait taşınmaz mallar, kamuya tahsisli ancak amacına uygun kullanılmayan gayrimenkuller ile 2B arazileri satılacak. KİT özelleştirmesinde halka açılmaya öncelik verilecek. KİT'ler 4 yılın sonunda ya özelleştirilecek ya da tasfiye edilecek. Ziraat ve Halkbankası'nın özelleştirilmesi, özelleştirme programının sonuna bırakılarak ertelenecek. Bankacılık sektörünün yabancıların eline geçmesini önleyecek yasal düzenlemeler derhal yapılacak. Faiz dışı fazla (FDF) yerine bütçe denkliği ilkesine göre bütçeler hazırlanacak. İstanbul uluslararası finans merkezi haline getirilecek ve bu amaçla çeşitli teşvikler verilecek. Merkez Bankası (MB) bağımzılığı sürdürülecek ve banka İstanbul'a taşınmayacak.

Kaynağı nereden bulacak

Programa kaynak yaratmak için GSMH'nın yüzde 6'sı kadar iç tasarruf kaynağı yaratılacak. Bütçeden sosyal güvenlik kuruluşlarına aktarılan GSMH'nın yüzde 4,9'una ulaşan destek, 4 yılda yüzde 2,6'ya, 10 yılda yüzde 1'e indirilecek. Ekonomi yönetimi tek çatı altında birleştirilerek Hazine ve Ekonomi Bakanlığı kurulacak. Merkezi ve özel yönetim bütçeleri ile KİT finansman sonuçları tek hesap haline getirilecek. Bankacılık Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile varlık yönetim şirketi kurulacak. "Esnaf, Sanatkar ve KOBİ Bakanlığı" oluşturulacak. Kurulacak "Teşvik Politikası Konseyi" teşviklerin gidişatını belirleyecek.

HANGİ KONUDA NELER VAADEDİYOR

Anayasa: Değişikliğe gidilerek "sivil anayasa" oluşturulacak ve hukuk sisteminde de bir reform süreci başlatılacak.

Enerji: Enerji tasarrufu kültürü geliştirilecek. Nükleer santral kurulacak.

Tarım: Tarım üreticisi ve nakliyecinin kullandığı mazottaki ÖTV ve KDV kaldırılacak. Kaynak açığı kaçak mazotun önlenmesi ile karşılanacak. Tereyağı, süttozu, diğer süt ürünleri, unlu ve tahıl ürünleri, bazı meyveler ve konsantreleri, su ürünleri gibi üretimi mümkün ürünlerin ithalatı durdurulacak. Sulama suyu elektriği ile hayvancılıkta kullanılan elektrikten vergi alınmayacak. Tarım ürünlerindeki kota kalkacak. Tarım Ürünleri Pazarlama Düzenleme Kurumu kurulacak.

Sosyal güvenlik: Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması sağlanacak. Toplumsal uzlaşıya ulaşılarak en geç 1 yıl içinde emeklilik, sağlık ve emeklilik aylığı düzenlemeleri tamamlanacak. Sosyal güvenlik açığı 10 yılda GSMH'nin yüzde 1'ine indirilecek.

Eğitim: Düşük gelir düzeyli ailelerin çocuklarına ücretsiz okul öncesi eğitim verilecek. Eğitim çağındaki nüfusun yüzde 85'inin en geç 2010'da ortaöğretim görmeleri sağlanacak. Karne parası kaldırılacak. Her kente en az bir tane "Bilişim ve Teknoloji Meslek Lisesi" kurulacak. Yoksulluk sınırının altında olan öğrencilerin üniversite harçlarından muaf tutulmaları sağlanacak.

Sağlık: Genel sağlık sigortası 3 yılda kademeli olarak bütün ülkeye yaygınlaştırılacak. Dileyenlere özel sigortalardan alınan "tamamlayıcı sağlık sigortası" sistemi getirilecek. Primleri ödeme gücü olmayan vatandaşın primini ise devlet ödeyecek. Başbakanlığa bağlı Genel Sağlık Sigortası Kurumu kurulacak. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kanserli hastaların takibinde formaliteler ortadan kalkacak. Sağlıkta KDV yüzde 5'e düşecek.

KKTC: Gümrük işbirliği alanı tesis edilecek. Yeterli içme suyunun Türkiye'den KKTC'ye taşınması projesi hayata geçecek. Askeri işbirliği anlaşması imzalanacak.

Avrupa Birliği: Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademik kurumların katılımıyla Genişletilmiş Avrupa Birliği Forumu toplanarak, AB ile ilişkilerin kapsam ve içeriği milletle belirlenecek.

Irak: Türkiye ile Irak arasında toprak bütünlüğünü garanti eden bir işbirliği mekanizması kurulacak. Bu olmaz ve Irak bölünme tehdidinden kurtulamazsa, Türkiye tek başına hareket edecek ve 1926'da kabul edilen Ankara Anlaşması'ndan çekilecek.

Türbana serbestlik sözü

DP, seçim beyannamesinde, hizmet alan hiç kimsenin kıyafetine devlet eliyle müdahale edilmeyeceğini belirterek, serbestlik sözü verdi. Beyannamede, ?Üniversiteler özgürlük alanlarıdır. Hiçbir çağda ülkede, üniversite kapıları kıyafetlerinden dolayı toplumun bir kesimine kapatılmamaktadır. DP iktidarında, ?hizmet alan' hiç kimsenin kıyafetine devlet eliyle müdahale edilmeyecektir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber