Başbakanlık, aile yapısını inceledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKANLIK'TAN 'TÜRKİYE'DE AİLE YAPISI' ANKETİ

- TÜRKİYE'DEKİ AİLE BİREYLERİNİN YÜZDE 98'İ MUTLU

- TÜRK İNSANI EVLENECEĞİ KİŞİDE FİZİKİ GÜZELLİĞE ÖNCELİK VERİYOR

- TÜRK ERKEĞİ YEMEK VE ÜTÜ YAPMA KONUSUNDA EŞİNE YARDIMCI OLMUYOR

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı anket, Türkiye'deki aile bireylerinin yüzde 98'inin mutlu olduğunu ortaya koyarken, evlenecek çiftlerin öncelikle fiziki güzellik aradığını ortaya çıkardı.

Başbakanlığa bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, 'Türkiye'de Aile Yapısı' konulu geniş kapsamlı bir anket yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu ile ortaklaşa yapılan ve 12 bin 208 hanede 24 bin 647 kişiyle yüzyüze görüşme tekniğiyle gerçekleştirilen ankette hane halkı özellikleri, evlilik, çocuğa bakış, aile, akrabalık ve komşuluk ilişkileri, sosyal tutum, davranış ve beklentiler, yaşlılık gibi konulardaki tutum ve davranışlar araştırıldı. Ankete katılanlara kıyılan nikahın türü, dini

bilgilerin nereden alındığı, kadınların çalışmasının uygun olup olmadığı gibi sorular yöneltildi. İlginç sonuçlar ortaya çıkaran ankete göre, Türk ailesinin neredeyse yüzde 100'ünün de mutlu olduğu belirlendi. Ankete katılanların yüzde 65.1'i 'mutluyuz' derken, 'çok mutluyuz' diyenlerin oranı yüzde 12.6, 'orta derecede mutluyum' diyenlerin oranı ise yüzde 20.1 oldu. Buna göre anket Türkiye'deki aile bireylerinin yüzde 97.8'nin mutlu olduğunu ortaya koyarken, 'mutsuzum' diyenlerin oranı ise yüzde 1.8 çıktı.

'Çok mutsuzum' diyenlerin oranı ise yüzde 0.4'te kaldı. Ankete katılanların yüzde 55.5'i ise aile ilişkilerinin kötüye gittiği yönünde görüş bildirdi.

Ankette kadın ve erkeklerin evlenecekleri kişide neye önem verdikleri soruldu. Soruya erkeklerin yarısından çoğu 'evleneceğim kadın güzel olmalı', kadınlar ise 'evleneceğim erkek yakışıklı olmalı' cevabını verdi. Ankete katılan erkek ve kadınların çok büyük bölümü mantık evliliği yerine aşk evliliği istediğini söyledi. Ankete katılan erkeklerin yüzde 59'u 'Evleneceğim kadın güzel olmalı', kadınların yüzde 55.2'si 'Evleneceğim erkek yakışıklı olmalı' derken, erkeklerin yüzde 90.1'i, kadınların ise yüzde

90.4'ü 'evleneceğim kişide aşk isterim' dedi.

Ankette ailelere gündelik işleri kimin yaptığı da soruldu. Soruya verilen cevaplar şu sonuçları ortaya çıkardı:

"Yemek yapma: Kadınlar yüzde 87.1, erkekler yüzde 2, Ütü: Kadınlar yüzde 87.3, erkekler yüzde 2.7, aylık faturaları ödeme: Kadınlar yüzde 17, erkekler yüzde 69.1."

Ankette yer alan 'nasıl evlendiniz' sorusu görücü usulü evliliğin hala zirvede olduğunu gösterdi. Kadınların yüzde 64.2'si, erkeklerin yüzde 56.7 'si görücü usulüyle evlendiklerini belirtti. 'Kendi isteğimle ve ailemin onanıyla' diyenlerin oranı erkeklerde yüzde 35.2, kadınlarda yüzde 27.4 oldu.

Evli çiftlerin yüzde 85.9'u hem resmi hem dini nikah yaptıklarını belirtirken, yüzde 9.7'si yalnızca resmi nikah yaptıklarını, yüzde 3.7'si ise yalnızca dini nikah yapıklarını söyledi. Nikahsız yaşadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 0.6 oldu.

Ankete katılan erkeklerin yüzde 44.6'sı, kadınların da yüzde 36.4'ü 'soyun devamını erkek çocuk mu sağlar' sorusuna 'evet' cevabı verirken, 'erkek çocuk annenin itibarını arttırır mı?' sorusuna erkeklerin yüzde 32.6'sı, kadınların da yüzde 31.3'ü 'evet' cevabı verdi. Erkeklerin yüzde 33.8'i 'çocuk sahibi kadın çocuk sahibi olamayandan daha itibarlıdır' derken, kadınlarda bu oran yüzde 33.6 oldu. Ankete katılanların yüzde 58'i dini bilgileri ailesinden ve akrabalarından aldığını, yüzde 15.7'si ise imam ve

müftü gibi din görevlilerinden aldığını söyledi.

'Kadınların çalışmasını uygun buluyor musunuz?' sorusuna erkeklerin yüzde 77'si, kadınların ise yüzde 90'ı 'evet' cevabı verdi. 'AB üyeliği aile yapısını nasıl etkiler?' sorusuna erkeklerin yüzde 33.8'i, kadınların da yüzde 24.3'ü 'olumsuz etkiler' cevabını verdi. Başlık parası konusundaki araştırma ise Türkiye genelinde yüzde 16.8 oranında başlık parası verildiğini, kırsal kesimde bu oranın yüzde 23.5 olduğunu, başlık parasının en çok 65 yaş ve üstü evliliklerde verildiğini ortaya koydu.

Anket, akraba evliliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar da ortaya çıkardı. Buna göre akraba evliliği Güneydoğu'da yüzde 40.4, Orta Anadolu'da yüzde 30.7 , Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 30, Ege'de yüzde 17.4, İstanbul'da yüzde 15.6, Batı Marmara'da yüzde 4.8 oranında uygulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber