Kamu kurumlarının resmi hesapları yerine şahsi hesaplardan resmi bilgi yayınlamak etik midir?

Kamu kurumlarının resmi hesapları yerine şahsi hesaplardan paylaşım yapan bürokratlar etik ilkeleri ihlal ediyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Temmuz 2019 11:30, Son Güncelleme : 17 Temmuz 2019 11:48
Kamu kurumlarının resmi hesapları yerine şahsi hesaplardan resmi bilgi yayınlamak etik midir?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün bu gece yarısı şahsi hesabından, YKS sonuçlarının açıklandığını duyurdu. Bu açıklama, daha sonra ÖSYM Başkanlığının resmi hesabından retweetlendi.

Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarı Yusuf Tekin bu türden açıklamalar yapardı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, resmi açıklamaları hala şahsi hesabı üzerinden yapmaya devam etmektedir.

Zaman zaman diğer bürokratların da bu tarz paylaşımlar yaptığını görüyoruz.

Peki bu ne kadar doğru bir uygulamadır?

ETİK YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN HÜKÜM

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik etik ilkeleri belirlemiştir. Bu yönetmeliğin 14. maddesi şu şekildedir:

"Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması

Madde 14 Kamu görevlileri; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz ve aracılıkta bulunamazlar, akraba, eş, dost ve hemşehri kayırmacılığı, siyasal kayırmacılık veya herhangi bir nedenle ayrımcılık veya kayırmacılık yapamazlar.

Kamu görevlileri, görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendilerinin veya başkalarının kitap, dergi, kaset, cd ve benzeri ürünlerinin satışını ve dağıtımını yaptıramaz; herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulübüne yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamazlar.

Kamu görevlileri, görevlerinin ifası sırasında ya da bu görevlerin sonucu olarak elde ettikleri resmi veya gizli nitelikteki bilgileri, kendilerine, yakınlarına veya üçüncü kişilere doğrudan veya dolaylı olarak ekonomik, siyasal veya sosyal nitelikte bir menfaat elde etmek için kullanamazlar, görevdeyken ve görevden ayrıldıktan sonra yetkili makamlar dışında hiçbir kurum, kuruluş veya kişiye açıklayamazlar.

Kamu görevlileri, seçim kampanyalarında görev yaptığı kurumun kaynaklarını doğrudan veya dolaylı olarak kullanamaz ve kullandıramazlar"

DEĞERLENDİRME

1- Etik yönetmeliğinde, kamu görevlilerinin, resmi görevlerinin sonucu elde ettikleri resmi nitelikteki bilgileri; kendilerine ekonomik, siyasal veya sosyal nitelikte bir menfaat temin etmek için kullanamayacakları açık şekilde düzenlenmiştir.

2- Günümüz sosyal medya çağında, takipçi sayısını artırmak da sosyal veya hatta siyasal nitelikte bir fayda olarak değerlendirilmelidir. Kamu kurumu yöneticilerimizin, resmi hesaplarının takipçi sayısını artırmak yerine kendi şahsi hesaplarının takipçi sayısını artırmaya çalışmaları uygun bir davranış tarzı değildir.

3- Tüm bürokratlar bugün için vardır ama yarın için bir kararnameyle olmayabilir. Ama ÖSYM Başkanlığı veya YÖK Başkanlığı daima kurumsal olarak varolacaktır. Sosyal medya kullanıcılarının, resmi bilgilere ulaşmak için bir bürokratın şahsi hesabını değil kurumsal resmi hesapları takip etme zorunluluğu hissetmesi gerekmektedir.

4- Bu bağlamda, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun ya şikayet üzerine bu konuyu incelemesi ya da bir ilke kararı alarak yanlış uygulamaların önüne geçmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber