Özel okullarda tenefüs süresi 10 dakika olabilecek

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 03.09.2019 tarih ve 15771676 sayılı yazılarına göre; özel ilkokul ve ortaokullarda teneffüs saatleri 15 dakika olması gerekirken 10 dakika olabilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Eylül 2019 10:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Özel okullarda tenefüs süresi 10 dakika olabilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri" başlıklı 6. maddesi 2. fıkrası (a) bendinde; "2) İlköğretim kurumlarında; a) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır." şeklinde 10 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı değişiklikle teneffüs süreleri en az 15 dakika olacak şekilde artırılmıştır.

Özel okullarda uygulanacak teneffüs saatleri hususunda Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Uygulanacak diğer mevzuat" başlıklı 68. maddesindeki; "(1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda, resmi benzeri kurumların tabi olduğu mevzuat hükümleri uygulanır." hükümlerine göre Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri" başlıklı 6. maddesi hükümlerine uyma zorunluluğu bulunmaktadır.

Fakat özel ilkokul ve ortaokullarda öğrencisi bulunan velilerin okuldan talepte bulunmaları ve özel okulların uygulayacakları zaman çizelgesini bağlı bulundukları ilçe/il milli eğitim müdürlüğüne bildirmeleri kaydıyla, "teneffüs saatlerini 10 dakikadan az olmamak üzere" belirleyebilecekleri hususunda Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 03.09.2019 tarih ve 15771676 sayılı yazıları yayınlanmıştır.

İşte o yazı;

MEB NEDEN ÖZEL OKULLAR İÇİN 10 DAKİKA TENEFÜS SÜRESİ İMKANI TANIDI

MEB neden kendi yönetmeliği ile daha dün yürürlüğe koyduğu kuralı olur yada resmi yazıyla değiştirmektedir. Özel okullardaki veli yada öğrenci talebi karşılanırken devlet okulların da veli ve öğrenci talebi olursa ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, kendi çıkardığı yönetmeliğinde yer alan 15 dakika teneffüs süresi uygulamasını normlar hiyerarşisinde kanunların ve Yönetmeliklerin altında olan, sadece kanunları ve yönetmelikleri açıklamak ve detaylandırmak için çıkardığı kılavuzlar, genelgeler, olurlar, resmi yazılar ve talimatlar ile uygulamaya sokmaktadır. Hukuken bu işlemi yapmak ve uygulamak mümkün değildir.

T.C. Anayasasının 124. maddesinde de belirtildiği gibi; bakanlıklar kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilmektedir. Normlar hiyerarşisinde Anayasa, yasaların ve yönetmeliklerin altında yer alan genelgelerin, olurların resmi yazıların ve benzeri mevzuatın yasal düzenlemeleri genişletmek ve değiştirmek gibi bir işlevleri yoktur.

MEB özel okullarda, bilimsel ve pedagojik verilere dayanarak teneffüs sürelerini 10 dakika yapmak istiyorsa öncelikle devlet okulunda neden 15 dakika yaptığını düşünmeli, yok; bilimsel ve pedagojik olarak, özel okulda 10 dakika, devlet okulunda 15 dakika olması gerekiyorsa özel öğretim kurumları yönetmeliğine ek madde ekleyerek teneffüs sürelerini belirlemelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber