Hakim yok, savcı yok, zaman aşımı var

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakim yok, savcı yok, zaman aşımı var

Zaman aşımı var

Hakim yok, savcı yok, mekan yok, kurumlarla koordinasyon yok...

Davaların zaman aşımına uğraması yıllarını adliyede geçiren davacıları canından bezdiriyor. Hakim, savcı ve personel noksanlığı, mekanların yetersizliği gibi kusurlar geç gelen adalete isyan ettiriyor

KAÇAKÇILIK, cinayet, zimmet, dolandırıcılık... Adliyelerde her gün görülen onlarca çeşit kategorideki davalardan sadece birkaçı. Hangi konuda olursa olsun davalar bir şekilde sonuçlanıyor. Ancak yıllar süren davaların uğradığı zaman aşımı belki de ömrünü olumlu bir neticeye adamış davacıları isyan ettiriyor.

RAPORLAR GEÇ GELİYOR

ZAMAN aşımı nedenleri arasında hakim, savcı ve personel noksanlığı ilk sırada geliyor. Yetişkin personel ve mekan yetersizliği de ?kaplumbağa yavaşlığı'nda ilerlediği eleştirilerine neden olan sisteme katkıda bulunuyor. Davaların işleyişi için koordineli olarak çalışması gereken Adli Tıp, emniyet gibi kurumlardaki aksaklıklar da üstüne tuz biber ekiyor. Yetersiz hazırlanan bilirkişi raporları tekrar tekrar geri gönderilip geç uygulamaya konuyor.

İKİ KATEGORİDE SÜRELER

TCK zaman aşımını ?Dava' ve ?Ceza' olmak üzere ikiye ayırıyor. Dava kategorisine göre ağırlaştırılmış müebbet gerektiren suçlarda zaman aşımı süresi 30 yıl. Bu süre 20 yıldan az ceza gerektiren suçlarda 20, beş yıldan fazla 20 yıldan az cezalarda ise 15 yıla iniyor. Hakkında arama kararı olmasına rağmen bir türlü bulunamayan kişilere açılan davaların zaman aşımı da Ceza kategorisine giriyor. Bu durumda ağırlaştırılmış müebbet hapsin zaman aşımı 40 yıla çıkıyor. 20 yıl ve daha fazla süreli cezalarda 24, beş yıldan fazla hapis ve adli para cezalarında zaman aşımı süresi 10 yıl oluyor.

Boşa giden yedi yıl

Deniz Yılmaz'ın hayatı yedi yıl önce durakta beklerken bir aracın çarpmasıyla karardı. Yılmaz ikinci darbeyi zaman aşımından yedi

TEMİZLİK firmasında çalışan Deniz Yılmaz'ın (45) davası zaman aşımına en uygun örneklerden... Yedi yıl önce iş yerinden evine gitmek üzere yola çıkan Yılmaz, Zincirlikuyu Köprülü Kavşak'ta otobüs durağında beklemeye başladı. Bu sırada yoldan çıkan ve durağa giren ...'ın kullandığı otomobil hayatını kararttı.

TEMYİZ ÜSTÜNE TEMYİZ

OTOMOBİLİN altında sürüklenen Yılmaz hastaneye kaldırıldı. Yatağa bağlı altı ayın ardından taburcu oldu. Artık doğru dürüst yürüyemiyordu. Yılmaz hemen mahkemeye başvurdu. Şişli 8. Asliye Ceza sürücü ..'a 6 ay hapis ve 75 YTL para cezası verdi. Sanık temyize gitti. Yargıtay eksik inceleme nedeniyle kararı bozdu. Yerel mahkeme bu kez sanığa 6 ay hapis ve 66 YTL para cezası verdi.

... yine temyize gidince Yargıtay bu kez duruşma tutanaklarından birinde katibin imzasının olmaması nedeniyle kararı bozdu. Mahkeme bu eksiği de giderip yine aynı cezayı verdi ancak ...bir kez daha temyize gitti. Henüz dosya yerel mahkemeden Yargıtay'a gitmeden 3 Ağustos 2007'de zaman aşımı süresi doldu. Yılmaz'ın tam yedi yıl süren mücadelesi büyük bir hüsranla sonuçlandı.

AİLEM ALTÜST OLDU

?KUSUR belli, suç ortada. Bir dava 7.5 yıl sürer mi' diye isyan eden Yılmaz duygularını şöyle anlattı: Tedavim üç yıl sürdü. Üniversiteyi kazanan kızım, bana bakmak durumunda olduğu için gidemedi. Ve her şeye rağmen dava zaman aşımına uğradı. Ceza davası dışında 10 bin YTL'lik tazminat davası açtık. Ben hala adalete güvenmek istiyorum.'

Artık dava almak istemiyoruz

DENİZ Yılmaz'ın avukatı Basri Akyüz davalarının zaman aşımına uğraması nedeniyle AİHM'e başvuracaklarını söyledi. Akyüz ?Yargılamalar çok uzun sürmektedir. Yıllar sonra verilen karar, ölü doğmaktadır. Yargı işlemiyorsa, artık hak hukuk değil kaba güç, eş dost kayırmacılığı, rüşvet hakim olur' dedi. Avukatlar olarak artık dava almak dahi istemediklerini anlatan Akyüz ?Müvekkile yargılamanın uzun süreceğini söylüyoruz. Haklı olarak hiçbir müvekkilin bu kadar zaman beklemeye tahammülü yok' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber