Devlet garantisi rüzgar enerjisinde yatırımı patlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 17:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ANTALYA (CİHAN)-Yenilenebilir Enerji Kanunu çıktıktan sonra devletin üretilen elektriğin megawatt saatini 50-55 Euro'dan 10 yıl alım garantisi vermesi, rüzgar enerjisine yatırımı patlattı. Dev şirketler rüzgar enerjisine yatırım yapmak için birbiriyle yarışıyor. Şu an işletme halinde olan İzmir-Çeşme, Çanakkale, İstanbul ve Balıkesir civarındaki 146,25 megawatlık kurulu güce bu yıl sonu itibariyle 60 megawatt daha eklenecek. 707,31 megawatlık yatırımın ise 2008'de tamamlanması bekleniyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, güneş ve rüzgar enerjisi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Duran Şahin, Türkiye'de dev şirketlerin rüzgar enerjisi yatırımı yarışına girdiğini belirterek, "Binlerce şirket ölçüm direklerini kurdu, fizibilite çalışmaları yapıyor" dedi.

Şahin, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 'Yenilenebilir enerji kaynaklarının (rüzgar ve güneş) Türkiye şartlarında uygulanabilirliği ve dünya örnekleri' konulu toplantıya katıldı. İşadamlarına yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi veren Şahin, rüzgar enerjisi üzerinde durdu. Rüzgar enerjisine yapılacak 50 bin dolarlık bir yatırımın milyon dolarlar kazandırabileceğini ifade Şahin, yatırım için iyi bir kaynağa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde en hızlı gelişimi rüzgar enerjisinin gösterdiğini dile getiren Şahin, son 10 yılda bu alanda yüzde 30 büyüme kaydedildiğini aktardı.

Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin rüzgar enerjisine yatırım girişimlerini hızlandırdığını belirten Doç. Dr. Şahin, yatırımcıyı hayali projelere karşı uyardı. Şahin, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Bunun yanında ciddi yatırım amacı olmayan başka bir ifade ile 'çantacı' olarak ifade edilen birçok kişi bu konuda bilgisi olmayan yatırımcı adaylarının kafalarını karıştırmaktadır. Hayali proje başvurularının artması üzerine EPDK projeler için teminat mektubu zorunluluğu getirmiştir. Bu tebliğe göre maksimum 1 milyon YTL olmak üzere (20 MW üzere projeler için) çeşitli güçler için teminat mektuplarının verilmesi gerekmektedir."

Rüzgar enerjisi yatırımında yapılan yanlışlıklara da değinen Şahin'ye göre fizibilite sürecine gerekli önem verilmiyor. En az 1 yıllık süre gerektiren ölçüm sürecine itibar edilmiyor. Yatırımcılar, genel işleyişten ziyade maddi getirileri göz önünde bulunduruyor. Bunun sonucunda hata payları artıyor. Ayrıca yatırımcılar yerli uzmanlardan çok yabancı yatırımcıya güveniyor.

TÜRKİYE, 58 BİN MW'LIK POTANSİYELE SAHİP

Doç. Dr. Şahin, konuşmasında, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli ve rüzgar atlasıyla da ilgili bilgi verdi. Kurulu güç olarak bakıldığında Türkiye'nin 58 bin MW'lık rüzgar enerjisi potansiyeli bulunduğunu kaydeden Şahin, şu anda inşa halinde 601,86 MW'lık rüzgar yatırımının olduğunu aktardı. Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) tarafından bu yıl yaklaşık 30 bin nokta göz önünde bulundurularak sayısal modellere dayalı detaylı bir Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) çıkarıldığı bilgisini veren Şahin, bu çalışmanın Avrupa rüzgar haritasından daha iyi olduğunu savundu. Türkiye'de 30 bin noktada enerji yatırımlarına yönelik ölçüm bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Şahin, şöyle devam etti:

"Yatırımcıları bu haritadaki verilerle sınırlamamak gerekir. Rüzgarın en önemli özelliklerinin başında zamana-alana bağlı olarak noktasal değişim göstermesidir. Topoğrafik özelliklerden dolayı beklenmedik noktalarda şiddetli, enerji üretimi açısından yüksek verimli rüzgarlarla karşılaşılabilir."

REPA'ya göre, Türkiye'de 50 metrede 7.5 m/sn üzerinde rüzgarların bulunduğu karasal alanlarda 47 bin MW civarında potansiyel mevcuttur. Bu potansiyelin yüzde 25 kapasite faktörü ile çalışan türbinlerde üreteceği güç ise 11 bin 750 MW. Aynı sınırlar içerisinde deniz üstü potansiyel ise 11 bin MW dolayında. Deniz üstü santrallerde verim, karasala göre daha yüksek. Ortalama kapasite faktörü yüzde 35 olarak hesaplanan bu santrallerden üretilen güç 3 bin 850 MW. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de 15 bin 600 MW'lık bir elektrik üretimi rüzgardan sağlanabilir. Rüzgar şiddeti 6 m/sn'ye düştüğünde ise rüzgardan elde edilecek toplam elektrik üretimi 23 bin MW'a çıkıyor.

Rüzgar enerjisi haritalarına da değinen Doç. Dr. Şahin, mevcut atlasların potansiyeli tam olarak göstermediğine dikkat çekti. Eldeki haritalarla yatırım yapmanın zor olduğunu vurgulayan Şahin, "Rüzgar haritaları sanki rüzgar enerjisinin potansiyelini tam yansıtıyormuş gibi büyük bir yanılgıya düşülüyor. Çizilen bölgesel ve küresel haritalardan bütün noktalarda ölçüm yapılmadığı sürece şüphe duymak gerekir. Bazı bölgelerle ilgili düşük potansiyel değerli yanıltıcı bilgiler veriyor." diye konuştu. Şahin, Türkiye'de başta Batı Anadolu kıyıları olmak üzere Hatay, Karaman ve Kayseri civarlarında kuvvetli rüzgarların olduğunu aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber