Ç.Ü. Rektörü: MYO'lar vasat öğrencilerin dolduğu kurumlar olarak görülüyor, sınavsız geçiş kaldırılsın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2007 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) düzenlediği ve Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) ev sahipliğini yaptığı '3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları (MYO) Müdürler Toplantısı' sona erdi. Türkiye'deki 522 MYO müdürünün katıldığı, sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı sonrası ortak açıklama yapıldı.

Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun yaptığı açıklamada, sınavsız geçiş nedeniyle MYO'ların ÖSS'yi kazanamamış vasat öğrencilerin okudukları öğretim kurumları olarak görülmeye başlandığını acilen çözüm bulunması gerektiği belirtildi.

Akınoğlu, büyük umutlarla uygulamaya konulan sınavsız geçişin acilen kaldırılmasını istedi.

Türkiye'de 260 farklı programda 522 MYO olduğunu bu okullarda 482 bin 208 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Prof. Dr. Akınoğlu, "MYO'lar lisans eğitimi veren fakültelerin gölgesinde kalmış bir eğitim kurumu imajında. 4702 sayılı kanun ile sınavsız geçiş projesinin hayata geçirilmesi bu kötü imajı körüklemiştir. MYO'lar ÖSS sınavını kazanamamış vasat öğrencilerin okudukları öğretim kurumları olarak görülmeye başlandı." diye konuştu.

Üniversitelerin temel amacının evrensel boyutta bilim ve teknoloji çalışmalarına katkıda bulunmakla birlikte eğitim-öğretimin sonunda fertleri meslek sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Alper Akınoğlu, son yıllarda geleneksel üniversitelere alternatif online eğitim veren üniversiteler kurulduğunu hatırlattı.

Geleneksel üniversitelerin de online eğitim verdiğini, isim hakkı kullanan üniversitelerin arttığına dikkat çeken Alper Akınoğlu, "Çok uluslu şirketler dahi kendi üniversitelerini kuruyor. Küresel ölçekte yüksek öğretim kurumları arasında bir rakabet yaşanıyor. Bu gelişmeler karşısında üniversiteler ulusal bir kaynak olmaktan çıkıp rekabetçi uluslararası bir sektör haline geldi." diye konuştu.

Akınoğlu, Türkiye'de MYO'ların amaçlarına yönelik sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyguduğu nitelikte, nitelikli insan gücünün standartlarını uluslararası çıkarmak için çalışmalar yaptığını belirterek "Artık ülke sanayisinin ihtiyaç duyduğu standartlardaki MYO'larda eğitim verebilmek için laboratuvar ve atolyelerin teknolojiye uygun olarak donatılması zorunlu hale geldi." dedi.

Mezunlar konusuna da değinen Akınoğlu, mezunların lise mezunları ile aynı seviyede tutulduğu için yaptıkları iş ile ödenen ücrette farkıllık olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Akınoğlu, mezunların verilen eğitime uygun ücret almadıkları için çalışanların tatmin olmadığını kaydetti.

MYO'ların yeniden yapılandırılması ve yönetim modellerin oluşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çeken Akınoğlu, okul müdürlerinin çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "YÖK bünyesinde 'MYO Üst Birimi' oluşturulup bu birim içinde yeniden yapılanılmalı. MYO'lar yüksek öğretim çatısı altında örgütlenme koşuluyla meslek kuruluşları organize sanayi bölgeleri ya da bu amaçla kurulmuş vakıflar aracılığıyla yeniden yapılanmalı. Sınavsız geçiş önlenmeli. Öğrencilerin MYO'ya girişi teşvik edilmeli. MYO okulları merkeze çekilmeli. MYO'lar cazip hale getirilmeli. Bu okullarda çalışacak öğretim elemanları statüleri yeniden düzenlenmeli. Okulların altyapıları iyileştirilmeli. Bu okullar yapılandırılırken bulundukları bölgelerdeki işletmelerin gereksinim duyduğu sınıflamalarına da dikkat edilmeli. MYO öğrencilerinin severek geldiği bilgi beceri ve güven kazandığı yerler olmanın yanısıra internet altyapısı, kütüphanesi, sosyal ve kültürel etkinliklerle öğrencilerin kendilerini her yönden geliştirdiği bir merkez halini almalı. İşyenlerine MYO çalıştırılma zorunluluğu getirilmeli." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber