Maliyeciler, tebdili kıyafet vergi avına çıkıyor

Haber Giriş : 22 Kasım 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasının ardından fiş ve fatura kesilip kesilmediğini kontrol etmek için önümüzdeki yıldan itibaren ilginç yöntemleri uygulamaya koyacak.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2008 yılı bütçe görüşmelerinde, gelecek yılı, kayıtdışı ekonomiyle mücadele yılı olarak ilan ettiklerini söyledi. Bakan Unakıtan, bu amaçla bir yandan yeni denetim elemanları alacaklarını diğer yandan gizli denetim timleriyle kayıp ve kaçağı denetim altına alacaklarını belirtirken, gelecek yıl 800 yeni vergi denetmen yardımcısı alacaklarını bildirdi.

CEZALAR BASİTLEŞECEK

Unakıtan, denetim elemanlarından oluşan alışveriş timlerinin, ekonomik hayatın içine girerek tıpkı bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacağını söyledi. Unakıtan, fahri vergi müfettişliğinin uygulanabilirliği konusunda da araştırma yaptıklarını bildirdi. Unakıtan, alınacak diğer tedbirleri şöyle sıraladı: ?Belge düzeninin yerleştirilmesi, nakit ekonomisinin sınırlandırılması, vergi yükünün kayıt içinde faaliyet gösteren mükellefler açısından caydırıcı olmaktan çıkarılması, kayıtdışı istihdama yönelik tedbirler alınması, vergi cezalarının uygulamasının basitleştirilerek etkinliğinin artırılması sağlanacak.?

4.9 MİLYAR YTL CEZA

Bakan Unakıtan'ın verdiği bilgilere göre, bu yılın ocakeylül döneminde vergi incelemeleri sonucunda 92 bin 331 vergi inceleme raporu düzenlendi. İncelenen 36,6 milyar YTL matraha karşılık 21 milyar YTL matrah farkı saptandı. Bu incelemelerde 4,9 milyar YTL vergi cezası ve usulsüzlük cezası uygulandı. Kesilen cezalarda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artış yaşandı. Bu yıl içerisinde tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 721 milyon YTL'si vergi aslı ve cezası, 875 milyon YTL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 1 milyar 596 milyon YTL tahsilat sağlandı. Özelleştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Unakıtan, TMSF ve diğer özelleştirmelerle birlikte toplam özelleştirme gelirinin 40 milyar doları aştığını dile getirdi.


MALİYE BAKANLIĞI, VERGİ KAÇAĞINA KARŞI GİZLİ 'FİŞ TİMİ' KURUYOR

Vatandaş gizli müfettiş oluyor

Vergi iadesi kalkınca vatandaş fiş almaktan vazgeçti, gelirler düştü. Maliye fiş denetimi yapmak için 'gizli alışveriş timleri' kuruyor. Bir yeni uygulama da 'fahri müfettişlik.' Vatandaş, vergi memuru gibi denetim yapacak

BUGÜN

ANKARA Milliyet

Maliye Bakanlığı, vergi iadesinin kalkmasının ardından vergi gelirlerinde gözlenen düşüşü azaltmak için tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yaparak vergi kaçırılıp kaçırılmadığını denetleyecek, 'gizli alışveriş timlerini' devreye sokacak.

Bakanlık uygulanabilir bulursa, benzer bir denetleme, 'fahri vergi müfettişleri' tarafından da yapılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye'nin bütçesi görüşüldü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2007'de yüzde 23.4 olması beklenen vergi gelirlerinin milli gelire oranının yüzde 23.9'a yükseleceğinin tahmin edildiğini aktararak, kayıtdışı ekonomiyle mücadele etmek için etkin bir çalışma yürütüleceğini bildirdi.

Unakıtan, bu kapsamda öncelikle mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun artırılacağını kaydederek, "Belge düzenini yerleştireceğiz. Vergi yükü caydırıcı olmaktan çıkarılacak" dedi.

Fahri müfettişler geliyor

Ekonomik hayatın içine girerek tıpkı bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacak olan gizli alışveriş timlerinin faaliyete geçeceğini belirten Unakıtan, fahri müfettişliğin uygulanabilirliği konusundaki araştırmaların en kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.

Unakıtan, 9 ayda yapılan vergi incelemelerinde, 36.6 milyar YTL'lik matraha karşılık 21 milyar YTL matrah farkı tespit edildiğini kaydetti. Unakıtan, "Bu incelemede 4.9 milyar YTL vergi cezası kesildi. Cezalarda, önceki yıla göre yüzde 107 artış oldu. Bu yıl içinde toplam 1 milyar 596 milyon YTL tahsilat sağlandı" diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de daha önce gizli alışveriş timi uygulamasının denendiğini belirterek, "Denetim elemanları lokantalara gitti yemek yedi, alışveriş yaptı. Ancak yararını göremediğimiz için kaldırdık. Bu yine denenebilir ama ana denetim mekanizması bu olmamalı" dedi.

Cepten mesaj: Vergini öde!

Kemal Unakıtan, mükelleflerin vergi konusunda bilgilendirilmesi için Vergi İletişim Merkezi kuracaklarını belirterek, bu merkezin aralıkta Ankara'da, Ocak 2008'de de İstanbul hariç tüm illerde faaliyete geçeceğini aktardı.

Unakıtan, telefonla verdikleri hizmetlere ilişkin olarak da, "Beyanname vermede ve ödemede mükelleflere yükümlülüklerini artırmak için cep telefonundan mesaj göndereceğiz. Cep telefonunda borç sorgulama, borcun bulunmadığına dair yazı isteme, mükellef belgesi talebi ve mobil imza uygulamasına başlayacağız" dedi.

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül de 2007'de kuruma 3 bin 921 şikâyet başvurusu yapıldığını kaydetti.

Gül, kuruma yapılan şikayet başvurularındaki artışa dikkat çekerek, 2005'te 2 bin 983 olan şikâyet rakamının 2006'da 3 bin 830'a çıktığını ifade etti.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber